Ai muncit un an întreg, acum a venit în sfârşit vacanţa! Ce destinaţie alegi ca să-ţi încarci bateriile cu adevărat?

vacantaGata cu deadline-urile, cu şedinţele interminabile, cu planurile de afaceri, concurenţa, criticile şefului ori cu ştacheta pusă mereu prea sus pentru ca afacerea ta să fie înfloritoare! E timpul mult aşteptatei vacanţe în care să te relaxezi cu adevărat, să fii alături de familie ori de cei dragi, de prieteni şi de gaşca de care ţi-a fost dor peste an.

E clar că şi această alegere, ca mai toate altele la care eşti supus aproape zilnic trebuie să fie una de succes fiindcă n-ai voie să ratezi ca cele 2-3 săptamâni de concediu să nu fie unele cu adevărat formidabile în care să te simţi minunat, să-ţi încarci bateriile ca apoi să porneşti din nou la drum cu elanul refăcut.

Fă-ţi un plan din timp, gândeşte-te unde ţi-ar plăcea să ajungi, ce destinaţie ţi se potriveşte tipului de activitate pe care o desfăşori, ce pasiuni ai, ce buget ai şi care este echipa alături de care vei pleca în călătorie. Vrei doar relaxare, sau şi aventură, adrenalină, sporturi extreme ori doar mare şi soare? Vrei să descoperi un loc, un oraş nou, o cultură total diferită de a ta, poate chiar pe alt continent, sau vrei să mai ştergi restanţele la locurile în care n-ai ajuns chiar în ţara ta frumoasă?

Este posibil să ai nevoie de nişte sfaturi ca alegerea ta să fie una reuşită şi să nu regreţi nimic la terminarea vacanţei. Vei găsi în cele ce urmează câteva ponturi utile care analizează posibilităţile de vacanţă pentru diverse tipuri de joburi ori comportamente. Sigur te vei regăsi în unele dintre ele, fie tu, fie prietenii sau colegii tăi cărora le vei putea da un sfat inteligent despre unde şi cum să-şi petreacă concediul.

1. Dacă eşti tipul de om precaut şi chiar temător…

Temătorii au tendinţa să se lase furaţi de emoţii negative – anxietate, teama de dezamăgire, ruşine, mânie, vină sau dezgust atunci când ceva nu este pe placul lor, oricât de insignifiant ar fi ar fi respectivul detaliu.
Aceste persoane tind să aleagă destinaţii, activităţi culturale şi chiar mâncăruri care să le amintească de casă sau de vacanţe anterioare. Atunci când călătoresc peste hotare, probabil caută restaurante care să servească mâncare similară cu cea din ţara de origine. Experienţele neobişnuite îi sperie şi îi enervează, dar eu vă sfătuiesc să nu încercaţi să-i schimbaţi acum în prag de vacanţă şi sa-i lăsaţi să aleagă o destinaţie în care să se simtă în siguranţă şi să se relaxeze. Pentru ei ar fi potrivit să viziteze Parisul, să se plimbe cu gondola pe canalurile veneţiene sau să facă turul staţiunilor estivale din ţară. Ar mai putea reveni în locuri dragi în care s-au simţit bine altădată.

2. Dacă eşti tipul de om relaxat, care ar dori timpul liber petrecut…oriunde…

Pentru tine, care nu te temi de destinaţii necunoscute şi nu îţi este teamă de provocări, iar în compania potrivită eşti cel mai fericit om aş vea o sumedenie de locuri să-ţi recomand : de la plaje însorite de pe Coasta de Azur sau la Ibiza până la mult controversatul Amsterdam, cazinorile din Las Vegas sau safari în Africa.
Fă-ţi un grup simpatic şi la fel de temerar ca şi tine iar distracţia este garantată!

3. Te numeri printre persoanele deschise, extrovertite?

Atunci sigur imaginaţia ta este una vie, care freamătă şi eşti atras de artă, frumuseţe, emoţii şi sentimente adânci alături de curiozitate intelectuală şi un sistem de valori flexibil. Ce ai zice atunci ca în vacanţa pe care ai aşteptat-o după un an de muncă să se numere şi acestea : un festival de teatru experimental, o galerie de artă avangardistă, tai chi, tango în localuri speciale? Ce zici, te încumeţi, sau vei alege şi tu marea şi plaja căutând odihna mai pasivă?
Oamenii deschisi revin rar la o destinatie deja vizitată, iar atunci când o fac este pentru că s-au îndragostit de locul respectiv şi vor să-l exploreze mai in profunzime. Le plac centrele urbane care ofera multă varietate – Mumbai, Delhi, Londra, Paris, New York sau Sydney – în detrimentul oraşelor mici.

4. Eşti închis şi introvertit, poate chiar un timid?

Oamenii închişi aleg familiaritatea în detrimentul noului şi nu raspund bine atunci când sunt puşi în faţa unor experienţe pe care nu le-au mai trait. Din punctul acesta de vedere, se aseamănă cu temătorii.
Pentru închisi ar fi de preferat un weekend (sau mai multe!) in casa bunicilor, relaxare la un resort spa in Creta, sau la concertul trupei de suflet în Budapesta.

5. Dacă îţi place să vizitezi locuri încărcate de istorie…

Pentru cei pasionaţi de cultură şi de istorie ar fi bine să aleagă destinaţii care să le satisfacă deopotrivă această chemare şi în care să poată face şi plajă, adică să aibă parte de mare şi soare. Cele mai potrivite ar fi destinaţii din Grecia şi una în care eu am fost şi mi-a placut enorm este în Turcia la Bodrum – un loc superb cu multe legende mediteraneene la graniţa culturilor greacă şi turcă.

6. Dacă ai un job care te ţine mult pe scaunul de la birou …

Ai nevoie de mişcare multă şi cred că ţi-o doreşti şi tu! Iţi recomand să iei iniţial maşina şi să faci un tur prin ţară, poate în locurile în care n-ai fost şi să cobori peste tot unde eşti atras făcând mai multe excursii pe distanţe scurte – fie că urci un deal, o colină, că traversezi o pădure sau că faci câţiva kilometri pe jos până la o ruină sau schit. Ei, şi acum deja antrenat ai putea să urci şi muntele dacă ai tovarăşi buni de călătorie care să te susţină. Important e să compensezi puţin sedentarismul în care ai alunecat…

7. Te numeri printre cei conservatori, care răspund cu greu la schimbări, chiar şi atunci când este vorba de o vacanţa?

Conservatorii fac de obicei ceea ce este social aşteptat şi de lăudat – merg în vacanţe care i-ar impresiona pe cei din cercul lor social imediat. In consecinţă, le place să le povestească prietenilor pe unde s-au plimbat şi să le arate multe fotografii.
Pentru conservatori ar fi potrivite plaje pline pe litoral, cum ar fi cea de la Mamaia, mers la Londra ca să fotografieze catedralele şi Big Ben –ul, ori să viziteze Valea Loirei cu ale sale frumuseţi romantice.

8. Eşti excentric şi simţi că serviciul şi conduita obligatorie te ţin ca un leu în cuşcă?

E timpul atunci de o descătuşare şi să mergi exact acolo unde îţi doreşti chiar dacă destinaţia aleasă nu-ţi va asigura aprobarea socială. Poţi să epatezi cât vrei, doar ştim că numai aşa îţi vei reîncărca bateriile şi poate te vei linişti puţin! Ce ai zice de o Siberia, Alaska sau de Brazilia, sau mai bine să nu-ţi dau sfaturi căci eşti o encicopedie de idei şi dorinţe! Have fun oriunde vei merge!

9. Dacă ai un job stresant plin de termene limită şi de un şef dur…

Ei bine, dacă te afli în această nedorită postură ar fi bine să dai atenţia cuvenită alegerii vacanţei ca să alegi un loc cu adevărat relaxant. Poate ar fi bine să te gândeşti la o destinaţie exotică unde să stai tolănit pe un şezlong, să simţi briza oceanului şi să admiri palmierii, în timp ce laptopul, tableta ori telefonul mobil sunt inchise. Doar pe ultimul îl poţi deschide uneori când chiar trebuie să comunici cu cei dragi.  Tu ai nevoie de deconectare de tehnologie, de aparatură, de oameni zgomotoşi, de agitaţie şi orice factor de stres. Ai putea să te gândeşti la Maldive, Mauritius sau dacă îţi permiţi financiar, poate Seychelles. Iar dacă îţi place mai mult muntele decât marea atunci du-te la o pensiune liniştită şi stai la aer curat cât mai mult timp posibil cel mult citind o carte bună … Ţie îţi ţin pumnii cel mai strâns să găseşti calea cea mai potrivită de relaxarea de care ai aşa mare nevoie.

10. Dacă te afli în postura antreprenorului care a lansat de curând o afacere şi se gândeşte cum să o facă să crească…

Ei bine, dragilor, voi aţi ales să nu aveţi nicio clipă liberă ci să identificaţi permanent noi surse şi modalităţi de a vă intra profitul în traistă aşa că cel mai bine ar fi să alegeţi o vacanţa care să îmbine utilul cu plăcutul. Duceţi-va undeva unde aţi citit despre o afacere prolifică în aceeaşi sferă de activitate cu a voastră, întâlniţi-vă cu potenţiali parteneri de afaceri în medii relaxante – la o piscină, într-un club, pe un vas de croazieră. „Time is money” este cuvântul vostru de ordine poate chiar şi” Holyday time is money too”… măcar pentru o vreme până când vă vedeţi afacerea crescând ca un Făt-Frumos…

Fie să vă găsiţi resursele necesare de a alege o destinaţie de vacanţă perfectă care să vă aducă în realitate visurile, dorinţele şi speranţele.
Distracţie maximă alături de o gaşcă veselă şi doritoare de relaxare bine meritată!

Ruxandra David