Ai primit o ofertă de job din altă țară? Ești sigur că este momentul să te muți?

abrdÎntr-un final ai prins job-ul la care visai de ani buni, contractul de muncă a fost semnat, iar în câteva săptămâni trebuie să te muți în altă țară. Totul te face să te simți agitat pentru că vei întâlni oameni noi, pentru că poate te vei chinui să înveți o limbă dificilă și pentru că vei descoperi un oraș total diferit. Da, totul pare perfect și ești sigur că te vei descurca foarte bine! Totuși, ce se întâmplă dacă succesul pe care l-ai așteptat atâția ani va fi doborât de stres

Munca în altă țară poate fi o experiență excepțională pentru tine și trebuie să te aștepți la multe provocări, deoarece nu este ușor să iei o decizie care implică plecarea din orașul (sau chiar țara!) în care ai trăit atâția ani. Este vorba de multe zile și nopți petrecute gândindu-te la asta, este vorba despre sute de întrebări fără răspuns și este vorba despre un singur lucru la final: este mutarea din țară cea mai bună decizie pentru tine?

Beneficiile pe care le vei avea după ce faci acest pas sunt evidente, dar sunt anumite detalii la care trebuie să fii atent. Așa că, înainte de a-ți face bagajele, continuă să citești acest articol pentru a-ți da seama dacă ești sau nu pe drumul cel bun.

1) Discută cu cei care locuiesc în țara în care vrei să te muți

Da, poate părea un lucru destul de plictisitor, dar astfel vei primi cele mai bune sfaturi. Până nu începi să te pregătești cu adevărat de plecare, nu vei realiza câte lucruri ai de făcut. Discută cu prietenii care au fost în aceeași situație în care te afli tu acum și crează o listă cu ceea de trebuie făcut. Folosește-te de internet și caută forum-uri unde oamenii discută exact ce te interesează pe tine. Ai grijă pentru că părerile vor fi de multe ori foarte diferite și te pot încurca, dar te pot și ajuta să îți formezi o idee despre ce trebuie să faci.

Îți recomandăm de asemenea să te gândești la toate problemele care te pot afecta direct sau indirect, ca mâncarea, costurile de relocare, transportul până acolo sau la cum decurge o zi obișnuită la noul loc de muncă. Până și cele mai plictisitoare zile pot fi diferite față de mediul cu care erai obișnuit și la început totul va părea extenuant.

Nu uita să te gândești la ce lași în urmă! Ar trebui să te muți? identifică acele mici lucruri care îți vor lipsi cel mai mult, iar asta te va ajuta să îți dai seama cum trebuie să-ți plănuiești plecarea.

2) Bazează-te pe instincte

Dacă este posibil, vizitează locul în care este posibil să te muți înainte de a părăsi țara în care te afli momentan. Vizitează orașul, discută cu oamenii de acolo, încearcă chiar să petreci o zi la viitorul job pentru a înțelege cum funcționează totul. Vezi care sunt detaliile financiare, prețurile și banii care i-ai da pe mâncare sau pe alte lucruri și dacă tu va trebui să te ocupi de costurile de întoarcere înapoi în țară în cazul în care noul job nu îți va aduce succesul la care ai sperat. La final de călătorie, analizează tot ce ai descoperit și hotărăște-te dacă asta este ceea ce ai nevoie în acest moment în viața ta.

3) Gândește-te la familie

Dacă vei pleca din țară, vrei să iei pe cineva cu tine? Una este să pleci singur și alta este să iei partenerul de viață cu tine. Ce va face acolo? Va avea un job? Aveți copii? Cum sunt școlile acolo? Prin ce schimbări o să treacă toată familia ta din cauza job-ului pe care l-ai găsit?

Succesul apare în momentul în care toți cei pe care îi iei cu tine sunt de acord să se mute și în momentul în care vă sprijiniți unul pe altul. De multe ori, probleme de familie reușesc să creeze divergențe mari într-o țară străină și totul se schimbă. Astfel, este important ca tu și partenerul tău să aveți o discuție sinceră despre ce veți face acolo, despre planurile pe care le aveți și despre cât de dispuși sunteți amândoi să vă adaptați la o societate cu o cultură total diferită față de a voastră.

4) Așteaptă-te la momente bune, dar și la zile dificile

Este foarte important să realizezi că vei avea momente grele de înfruntat într-o țară străină, dar și momente frumoase. Hai să ne gândim puțin la o nouă relație: în primele săptămâni totul este frumos, chiar perfect și nu există probleme. Însă la un moment dat, acea perioadă dispare și încep să apară certuri și alte idei care la început nu existau. Ei bine, același lucru se întâmplă și când te muți într-o altă țară! Pentru câteva săptămâni totul este frumos, totul este nou și interesant. Lumea pare de treabă, oamenii îți zâmbesc și te simți fericit. Totul până la un punct! La un moment dat îți dai seama că nu ești doar un turist și că locuiești acolo. Vei vedea lucrurile mai puțin frumoase, vei cunoaște oameni care nu îți zâmbesc și astfel te vei adapta la noua ta viață.

5) Acte și bagaje

Chiar dacă compania pentru care urmează să lucrezi se ocupă de toate actele, asigură-te că știi exact de ce ai nevoie și fii convins că ai chiar și acele acte de care nimeni nu a pomenit. Vei fi puțin dezorientat, dar trebuie să te organizezi repede și să nu uiți nimic!

De multe ori, companiile se oferă să plătească costurile de relocare pentru angajații noi. Ești în aceeași situație? Perfect! Totuși, încearcă să nu depășești suma care este rezervată pentru drumul pe care îl faci. Interesează-te cât durează ca totul să fie livrat la noua ta adresă pentru că de multe ori, transporturile de acest tip pot dura câteva zile sau chiar luni, așa că vei vrea să ai cu tine lucrurile necesare.

Vom încheia acest articol punându-ți următoarea întrebare: care este adevăratul motiv pentru care vrei să accepți job-ul? Uneori, oamenii aleg să fugă de depresii, de probleme, de foști parteneri sau de situația financiară în care se află. Ideea  este că aceste lucruri se lucruri se pot agrava într-o țară nouă așa că asigură-te că pleci pentru un motiv pozitiv și că nu încerci să scapi de un motiv negativ.

Există multe motive pentru care oamenii aleg să se mute din țară acceptând un job nou, iar unul dintre acestea este că totul reprezintă o mare oportunitate. De multe ori oamenii se mută pentru că vor să capete experiență la muncă; experiență care nu le poate fi oferită la job-ul actual.

Un alt motiv ar fi aventura! Este bine să te gândești că în cazul în care vei fi nevoit să te întorci în țară, măcar ai descoperit o cultură nouă și ai învățat cum gândesc oamenii din altă “lume”.

Cel mai important este să te asiguri că timpul petrecut în străinătate nu este unul pierdut. Da, totul contează, începând de la detaliile legate de salarizare până la puterea ta de a te adapta la o societate diferită. Fii convins că nu stai degeaba acolo și că dacă va fi nevoie să te întorci în țară, atunci vei avea abilități noi de adăugat în CV. Reține: totul este doar o aventură și viața ta se poate schimba definitiv, așa că fii convins că vrei cu adevărat să te muți din zona ta de confort!