Alegerile de azi, regretele de mâine

manager

Ești manager sau antreprenor și știi că absolut tot ce faci contează. Ai viziune și curajul de a-ți transforma visele în realitate pas cu pas, zi de zi. Totuși, nimeni nu e perfect și, mai ales, nimeni nu s-a născut învățat. Când vine vorba de luat decizii, întotdeauna există un risc pe care ni-l asumăm. Adesea, aceste riscuri se traduc în pierderi de timp, bani sau oameni importanți. Vestea bună este că toate devin, în cele din urmă, parte din experiența și dezvoltarea noastră personală. Vestea și mai bună este că putem învăța lecții și fără să greșim prea mult. Azi vreau să-ți vorbesc despre decizii asumate și riscuri care pot fi evitate. Pentru că viața este prea scurtă să facem greșeli mari și să luăm prea multe decizii nepotrivite! E nevoie să ne gândim la prezent, dar și la viitor, așa că iată câteva alegeri pe care le poți face azi cu dragă inimă și regreta în doar câțiva ani…

A rămâne în zona de confort

Tuturor ne place să stăm la adăpost, dar magia nu se va întâmpla niciodată în zona de confort. Andre Gide spunea că ”nimeni nu a cucerit tărâmuri noi dacă n-a avut curajul de a pierde din vedere orice țărm”. Cu alte cuvinte, e important să nu ne fie frică! O idee de afaceri nouă, dar care ne face sufletul să jubileze? O persoană în prezența căreia simțim că prindem aripi și care ne inspiră să fim mai buni, mai puternici, mai visători? Fiecare ocazie de viața care ne zâmbește merită un zâmbet înapoi, iar emoțiile și fricile de nou, de necunoscut, de risc trebuie domolite. De ce? Pentru că drumul pe care alegem să mergem ne poate duce la țărmurile nebănuite. Țărmurile unde visele ni se transformă în realitate!

A pleca urechea la gura târgului

Când suntem tineri, părerea celorlalți contează foarte mult. Acest obicei vine din copilărie și, dacă e să credem psihanaliza, ține de dorința inconștienă de a ne mulțumi părinții. Chiar dacă avem 20 sau 30 de ani, avem în mintea noastră figuri parentale cărora vrem să le arătăm cât de grozavi suntem: șeful nostru, un profesor, un membru din familie pe care îl admirăm etc. Cu alte cuvinte, ajungem să trăim și să acționăm astfel încât să primim admirația acestor persoane, nu pentru că inima noastră își dorește cu adevărat lucrurile pe care alegem să le facem. Mai mult, foarte mulți oameni puternici au o imagine de păstrat și cred că e de ajuns să zâmbești mereu, chiar și atunci când sufletul ți-e îngenuncheat. Un om de succes este acela care poate fi autentic și care este conectat la el însuși, capabil să facă diferența dintre ce își dorește el și ce vor ceilalți. Un om puternic ține cont de ceilalți, dar nu trăiește doar pentru ei. Așa că poți da doi bani pe ceea ce scriu ziarele, pe ceea ce se spune gura târgului, dar nu pune la bătaie mai mult! La sfârșit, îți vei da seama că ai ieșit în pierdere și că nu a meritat!

Nemulțumitului i se ia darul, dar…

A te mulțumi cu puțin înseamnă a nu te respecta destul. Dacă nu ai vise mari și nu lupți cu tot ce ai pentru ele, atunci ești încă departe de a te numi om de afaceri. Oamenii de afaceri au curajul și uneori nebunia de a crede că orice limită este doar o provocare pentru a fi depășită. Asumă-ți, din când în când, acest crez și luptă mereu pentru mai mult. Așteaptă provocări și creează provocări! Te încântă afacerea ta și nu ai grija zilei de mâine? Perfect, dar cum ar fi dacă ai extinde-o astfel încât mai mulți oameni să beneficieze de pe urma ei – familie, societate etc? Anii trec și e important ca peste o vreme, când te vei uita înapoi, să ai mai mult decât o colecție de fotografii și o bătrânețe liniștită. Vrem să lăsăm ceva în urmă, iar acest ceva poate fi un nume, un brand, o contribuție socială, o carte care să îi inspire pe alții și care, implicit, să ne ducă visele mai departe. Visează și speră mereu la mai mult!

Managementul renunțării

A ști când să te oprești ești o dovadă de înțelepciune. De exemplu, a băga bani într-o afacere care merge pe pierdere sau a rămâne într-o companie nepotrivită, care te trage în jos ca om și ca profesionist sunt alegeri pe care le vei regreta în câțiva ani. Timpul nu se întoarce și fiecare oră pierdută înseamnă bani și viață irosite. Nu merită să potcovești cai morți, să insiști la uși care nu se deschid, să speri la nesfârșit când ai toate dovezile că drumul acela nu e drumul tău. Învață să renunți cu inteligență! Chiar dacă uneori e greu să lași în urmă ceva în care ai investit bani sau/și suflet, peste o vreme îți vei da seama că a fost cel mai bun lucru pe care îl puteai face!

A nu pune preț pe oameni

O afacere îți poate ține de cald, dar nu în toate modurile pe care sufletul omenesc și le dorește. Nu poți trăi doar pentru tabele de salarizare și conturi bancare ce promit să cumpere tot! Copiii tăi, părinții, partenerul sunt oameni pentru care merită să muncești, nu obstacole în calea carierei tale. Atunci când timpul va trece și îți vei da seama că stai pe o saltea de bani, dar ești atât de singur încât totul te apasă, vei simți că anii au trecut în zadar. Conturile bancare, atunci când nu sunt mijloace de a-ți împlini vise de suflet ție și celor dragi, reprezintă doar niște cifre reci, într-un sistem electronic. Trăieșete-ți viața și printre oameni, stabilește legături, îngrijește-te de ele și nu uita că suntem mai mult decât ceea ce facem: suntem relațiile pe care le avem, lucrurile pe care le dăruim, gândurile bune pe care le inspirăm, visele, speranțele. Nu te limita la a fi doar un instrument al propriei afeceri! În fond, tu deții afacerea aceea, nu ea pe tine!

A exagera cu controlul

Cu cât ești mai puternic, cu atât nevoia de a ține lucrurile sub control crește. Știi că responsabilitate înseamnă capacitatea de a cunoaște bine o situație și de a acționa cât mai corect cu putință. Ți-e frică să greșești, să implici oameni și bani, să dezamăgești, să pierzi. Totuși, a trece în extrema celaltă și a controla fiecare detaliu te va epuiza mai devreme decât crezi. Un lider adevărat are încredere în oamenii din jur, nu simte nevoia să stea cu ochii pe tot ce mișcă și nu are nevoie de un al treilea ochi în ceafă pentru a semăna tot mai tare cu soacra din povestirile lui Creangă. Încearcă să fii o prezență caldă, care să inspire căldură și implicare în ceilalți. Lasă un grad de libertate tuturor și îndeamnă-i pe oameni să-și asume riscuri și responsabilități la rândul lor. Încurajând oamenii să se dezvolte ești mai mult decât un șef, ești un model! Vrei lângă tine copii care îți cer aprobarea pentru orice sau adulți pe care să te poți baza. A avea încredere în tine înseamnă a le da celorlalți credit destul… Și câțiva ani în plus de viață pentru că nu duci singur greul și stresul!

E și mâine o zi

Dacă trăiești cu această filosofie optimistă, probabil ai o sănătate de fier și un program destul de relaxat. Partea proastă constă în faptul că s-ar putea ca mâine să fie prea târziu pentru multe lucruri! Nimic nu se întâmplă de la sine și, chiar dacă avem nevoie de șansă providențială măcar într-o mică măsură, tot ceea ce contează, în definitiv, e ceea ce alegem să facem azi, acum, zi de zi. Sentimentul că mai e timp poate fi plăcut și liniștitor, dar ne putem trezi că nisipul din clepsidră e tot mai puțin și prinde viteză tot mai mare. Nu amâna lucrurile la nesfârșit, indiferent dacă este vorba de crearea unei prezentări, începerea propriei afaceri, extinderea ei, decizia de a avea un copil sau de a-i spune cuiva că vrei să-ți petreci restul zilelor alături de el/ea. Mâine e un tărâm magic în care se pot întâmpla lucruri minunate, dar poate fi și prea târziu pentru lucrurile grozave pe care, dacă ai curaj, le poți avea chiar azi!

Deschide ochii, alege cu mintea, dar și cu sufletul și ține cont că viitorul începe de aici, de acum. Ia decizii înțelepte, nu pierde timp și nu greși mai mult decât a cazul! Viața e scurtă, prețuiește-o! Succes!