Angajat de înaltă performanță? Iată semnele!

angajat

Afacerea este, înainte de toate, muncă de echipă. Indiferent că abia ai intrat pe piață sau că ai deja ani de experiență în spate, știi foarte bine că singur nu poți răzbate. Ca manager sau antreprenor, te bazezi pe echipa ta la fel de mult ca pe tine însuți. De aceea, este foarte important să te înconjori de oameni care gândesc la fel ca tine, care cred în visele tale, dar și în ale lor, care pot face performanță peste medie. Azi vei afla cum poți să ”detectezi” un angajat care deține tot ce trebuie pentru a face performanță deosebită. Reperează-l, apreciază-l și nu îl lăsa prea curând să-și ia zborul din compania ta!

  1. Autonom și încrezător

Majoritatea angajaților pun mare preț pe abilitățile executorii. Mai mult, angajatorii sunt și ei foarte fericiți când dau peste un ”yesman”! E firesc să vrei în echipa ta persoane care sunt politicoase, drăguțe și dornice să execute ordinele fără prea mare tamtam. Totuși, un angajat care este cu adevărat pregătit pentru performanță nu se va purta întotdeauna ca un copil ascultător căruia îi dai tema și pe care îl trimiți în camera lui, să o execute. Un angajat capabil de rezultate deosebite nu se teme să ia decizii singur, nu are mereu nevoie de încurajările tale, își face singur programul, ”temele” și, atunci când e cazul, se pricepe de minune la autocritică. Deși un astfel de angajat nu te va pune niciodată în poziția părintelui care dă sfaturi sau ordine, va ține cont de părerea ta și se va comporta ca un adult în relație cu tine: capabil să ia decizii, să recunoască atunci când greșește, să te tragă delicat de mânecă atunci când tu greșești, să fie prietenul tău și al cauzei tale!

  1. Critica, bat-o vina!

A ști cum să primim critica sau să oferim cuiva un punct de vedere critic este o dovadă că ne pasă de dezvoltarea personală și profesională. Un angajat deosebit știe că toți suntem oameni și greșim, iar atunci când a dat cu nuca în perete este capabil să recunoască. Nu te va învinovăți pe tine pentru că este mai ușor decât să își recunoască eroarea, nu te va bârfi pe la colțuri, nu se va retrage plângând în biroul său, ”răsfoind” site-uri cu oferte de job-uri pentru că te-ai rățoit la el și vrea să iasă din scenă. Dimpotrivă! Un angajat matur, dedicat, serios și dornic de reușită știe importanța feedback-ului și cere de la tine așa ceva. Nu ia lucrurile personal, este capabil să facă diferența dintre un comportament greșit și omul căruia îi aparține, își asumă vina dacă e a lui și caută soluții, nu scuze. De asemenea, el este cel care nu se sfiește să susțină deschis și cu argumente când cineva greșește, ca apoi să se ofere să ajute echipa sau colegi din alte echipe. Cu alte cuvinte, știe foarte bine care îi este locul și face tot ce poate din acea poziție – pentru el, pentru echipa lui, pentru afacerea ta!

  1. Motivație puternică

Acestui tip de angajat nu trebuie să îi cânți imnuri de motivare zi de zi, nici să îl ameninți că îi tai din salariu. Fiind o fire independentă, care știe pentru ce se află în compania ta și unde vrea să ajungă, duce cu sine o doză bună de motivație personală. Evident că aprecierile tale, bonusurile sau laudele publice sunt binevenite, dar trebuie să știi că el nu muncește ca să te facă pe tine fericit. Este mai mult decât elevul studios care vrea să impresioneze un profesor, este adultul dedicat unei cauze duble: afacerea ta și cariera lui! Așadar, nu îți va da bătaie de cap zi de zi, va avea inițiativă, idei bune, curajul de a le testa și de a le pune în practică. Ai ghicit: e un mic leader și crește în grădina ta! Lasă-l să-ți amintească de tine, cel de acum câțiva ani și ajută-l să devină, în câțiva ani, tu cel de acum! Pentru că un leader adevărat ”crește” alți leaderi, nu doar adepți care să îl urmeze orbește!

  1. Învățare continuă

Ce contează că are 50 de ani și poveștile lui/ei din facultate seamănă cu ale părinților tăi? Un om tânăr la spirit și pasionat de ceea ce face nu se satură niciodată să descopere, să învețe, să devină mai bun în domeniul său. Training-uri, cursuri de autoperfecționare, cărți, articole, mentorat… toate sunt dovezi ale unui om care nu se mulțumește cu puțin. Nu trece cu vederea aceste aspecte ale unui CV pentru că este posibil să ai în fața ta unul dintre cei mai promițători angajați! Dacă spune un mare NU auto-suficienței, crede că învățăm până la sfârșitul vieții și se topește de nerăbdare să pună în practică lucrurile pe care le descoperă, atunci afacerea ta este marele câștigător! În plus, dă și tu șansa angajaților cu performanță peste medie să devină și mai buni! Investește în ei, crede în ei și vei avea, pe lângă oameni fericiți cu ceea ce face, angajați de succes!

  1. Bun comunicator

Are conturi pe toate rețelele de socializare și nu le folosește doar pentru a da like-uri pisicilor drăguțe postate de prietenii mai puțin pasionați de job-urile lor… Știe ce înseamnă networking și nu se sfiește să îl folosească în interesul afacerii tale. Este un bun colaborator și crede că este mai important să construiască poduri în loc de ziduri. Crede în competiție, dar și în colaborare – cu oameni din firmă, cu oameni din afara ei. Nu în ultimul rând, excelează la capitolul diplomație. Știe foarte bine că un adevăr neplăcut poate fi înghițit mai ușor dacă se va servi cu o linguriță de zahăr. Nu e neapărat maestrul cuvintelor, dar pune preț pe justiție, pe corectitudine și, în același timp, pe sentimentele celorlalți. Nu îi place să intre în conflicte fără rost, nu pierde vremea bârfind, crede în diferențe de opinie, în negociere și în comunicare deschisă, onestă. Ce poți să vrei mai mult?

În final, am două recomandări pentru tine! Prima ține de interviurile de angajare. Încearcă să reperezi genul acesta de angajați chiar de la prima întâlnire. Modul în care vorbesc, CV-ul lor, apoi perioada de probă ar trebui să îți dea insight-uri serioase cu privire la nivelul de performanță pe care îl promite noul membru de echipaj. A doua ține de atitudinea ta în timpul colaborării cu astfel de angajați: evită să îi tratezi diferențiat (să le dai extra-sarcini doar pentru că sunt foarte buni sau, dimpotrivă, să le oferi privilegii nemotivat), dar recunoaște-le meritele de fiecare dată!

Ține cont că pentru astfel de angajați ești un model și au nevoie să îi inspiri! Vorbește-le deschis, fii mentorul lor, prietenul lor și nu uita că sunteți împreună pe un drum în care amândoi credeți! Bucură-te de această călătorie și încearcă să o faci cât mai lungă! Pentru că lângă oamenii potriviți, o afacere este întotdeauna mai mult decât un drum spre împlinire profesională – este o lecție de viață și de dezvoltare personală!