Angajații fără experiență, diamante neșlefuite

diamant

În funcție de mărimea și structura companiei tale, este posibil ca sarcina angajărilor să nu facă parte prea des din fișa postului tău. Totuși, se recomandă ca fiecare om nou din firma ta să îți fie cunoscut și, atunci când este vorba despre posturi cu responsabilitate mai mare, să te ocupi chiar tu de oamenii care ajung să lucreze pentru succesul tău. Acest articol te va ajuta să vezi că un manager sau un atreprenor modern ia în calcul o variabilă extrem de importantă când vine vorba despre calitatea muncii angajaților săi: experiența. Sau, mai bine zis, faptul că ea nu este mereu obligatorie! Află mai jos de ce merită să angajezi oameni fără experiență și cum poate profita business-ul tău de această carte pe care mizezi multe!

Oameni și posturi

Există posturi în care e nevoie să angajezi oameni care au experiență. Dacă ai o clinică medicală, nu poți angaja pe oricine pentru un post de laborant sau medic. Pe de altă parte, responsabil de contabilitate nu poate fi cineva care a lucrat ca profesor de geografie și care habar n-are pentru ce este prescurtarea TVA…

Totuși, dacă afacerea ta nu este atât de specifică și postul nu presupune responsabilitatea unei vieți de om, este dezirabil să nu iei experiența ca factor principal de decizie atunci când faci o angajare. Există domenii atât de noi încât nici măcar nu s-au scos specializări educaționale pentru ele (de exemplu, social media), există oameni care pot face mai multe lucruri în același timp pentru că sunt mai capabili să învățe multe și într-un ritm rapid decât să stea ani de zile pe un post care dă bine în CV. De ce să nu iei în calcul astfel de lucruri? Ține-ți mintea deschisă și afacerea ta va avea de câștigat!

Educație versus experiență

Foarte mulți angajatori cred că experiența în muncă este importantă până și pentru cei care abia ies de pe băncile facultății. Este parțial adevărat – un om care s-a preocupat să-și câștige traiul încă de la 20 de ani, care și-a făcut un bun management al timpului astfel încât să aibă și o diplomă, și un post stabil este, cel mai probabil, un om serios și motivat. Totuși, uneori este mai sănătos pentru afacerea ta să te gândești dacă preferi un om serios și atât sau ai nevoie de un om serios, cu o pregătire foarte solidă. Faptul că un potențial angajat a terminat Electronica, dar a lucrat pe perioada studiilor sale ca operator pe calculator n-ar trebui să fie un plus față de un potențial angajat care n-a lucrat deloc, dar și-a văzut zi de zi de școală. Dacă dorești un inginer bine pregătit, angajează pe cineva care știe ce face și care a lucrat în domeniu, pentru că ai nevoie de cineva cu multe cunoștințe. Cineva care a putut să îmbine o școală grea, terminată cu chiu cu vai și o slujbă care, în fond, nu are prea mare treabă cu ceea ce presupune postul de inginer pe care îl oferi, e o alegere cu riscuri…

Domnul/Doamna Știe-Tot

Cu experiența vine și încrederea în sine, dar uneori vin și inflexibilitatea sau sensibilitatea excesivă față de critică! Știi genul de angajat care crede că are mereu dreptate, ca în justiţie, și nu suportă să fie contrazis? Cu cât a petrecut mai mult timp pe un post și rutina și-a făcut culcuș în stilul său de viață și de lucru, cu atât va fi mai puțin dispus la a învăța lucruri noi sau la a primi insight-uri din partea cuiva care nu are experiența sa (sau inclusiv de la tine, managerul). Așadar, este preferabil să te gândești că o persoană flexibilă, care nu are ani de experiență, dar este capabilă să învețe din mers și are o curiozitate înnăscută pentru lucrurile noi din domeniul ce o interesează este persoana de care firma ta are nevoie. Un CV stufos este, uneori, ca un om obez – faptul că e mare nu înseamnă că este și sănătos! Așadar, nu te lăsa păcălit de aparențe!

Interviul, cu dus și întors

Un începător are șanse mari să facă praf interviul de angajare. Dacă vrei să scapi de un om posibil util afacerii tale după doar 5 minute de când a intrat în birou, începătorul este acela. Fără experiență, fără să știe să se vândă foarte bine, cu emoții că aproape a uitat cum îl cheamă, șansele să facă o primă impresie bună sunt mult mai mici decât ale cuiva care a trecut prin interviuri de angajare de câteva ori… Dar e bine să te întrebi: prefer un măr frumos, la un preț mare (experiența înseamnă adesea costuri mai mari) și poate cu un miez găunos sau un măr nu la fel de aspectuos, dar pe care îl pot ”prepara” după propriile mele nevoi? Un începător e conștient că nu le știe pe toate, e dornic să învețe și va deveni, cu timpul, omul de care ai nevoie. Un om deja obișnuit cu un stil de lucru sau de gândire va necesita mai mult timp, efort și costuri financiare pentru a se schimba sau adapta la ceea ce vrei tu să fie, iar rezultatele nu sunt garantate. Cu experiență și riscuri mai mari sau fără experiență și costuri mai mici? Alege înțelept!

Proba de lucru

E sfântă și numai ea ar trebui să te convingă că experiența nu e totul. Dacă cineva îți trântește sub nas un CV doldora, dar se pricepe puțin la toate și bine la nimic, nu ești lângă cine trebuie. Ai grijă la oamenii capabili să se marketeze bine și atât! Poate că ar fi minunați pentru departamentul tău de vânzări, de comunicare sau de marketing, dar nu accepta un astfel de om pe un post care presupune responsabilitate și cunoștințe temeinice necesare unor alte domenii, precum producție, inginerie sau medicină… În astfel de domenii, ai nevoie de oameni care să lase faptele să vorbească! O probă de lucru este obligatorie indiferent de gradul de experiență a celui ce aspira la post, iar dacă treci peste acest criteriu și angajezi pe ochi/vorbe frumoase vei avea de suferit foarte curând. Amintește-ți mereu că experiența pozitivă a unui angajat nu garantează că în firma ta va fi la fel și pune în balanță ceea ce îți trebuie cu ceea ce oferă el – vrei un om pe care să te bazezi, dornic să învețe de la tine și dornic să învețe în general sau pe cineva care are fel și fel de experiențe dar se află deja la al 5 lea job în doi ani?

Cum evaluezi?

Uneori pare că vei compara mere cu pere. E firesc să te gândești cum să evaluezi un om care are un trecut profesional și un om care abia a terminat școala. Ei bine, ia în calcul ceea ce solicită postul. Nu te lăsa prins în hățișul promisiunilor pe care le face potențialul angajat, despre cum va învăța el totul într-o săptămână sau despre cum a reușit în urmă cu ceva timp să rezolve cu succes ceea ce tocmai îi arunci tu sub nas. Testează-i gândirea critică și strategică, tendința de a privi concomitent spre detalii și spre situația generală, pașii aplicați în rezolvarea unei probleme, originalitate și flexibilitatea mintală, precum și abilitatea de a se adapta la nou, la grup, la provocări de care nu a avut parte anterior. Vei fi surprins că un începător poate să iasă mai bine la astfel de teste decât un om cu foarte multă experiență. Pentru simplul fapt că este la început, are o motivație mai mare și dorește un start de succes, nu doar un alt job ar trebui să îi dai cel puțin la fel de multe șanse ca omului care aruncă pe masă experiența. E în interesul afacerii tale!

 

În final, nu uita că succesul nu este garantat niciodată. Ca un drum pe care mergi alături de oamenii potriviți, contează mai mult să aveți aceeași direcție, aceeași motivație, să vă păstrați spiritul tânăr, mintea deschisă, dorința a de a învăța mereu aprinsă și… să nu vă grăbiți! Alege oamenii care aduc în firma ta mai mult decât experiență! Doar cu experiență și fără calitățile de mai sus, nu veți ajunge departe. Cu ele și cu încredere, experiența se va construi în timp. La fel și succesul!