Lumea de azi este mai liberă de prejudecăți ca oricând, dar nu putem afirma totuși că acestea lipsesc cu desăvârșire. De pildă, încă există stereotipul artistului neînțeles și sărac, mereu cu capul în nori și cu buzunarele pline de vânt.
Te pricepi la pictură și te-ai săturat să muncești luni de zile la un tablou care se vinde aproape la fel de ieftin ca un mărțișor? Am o veste bună: poți face bani din talentul și pasiunea ta, dacă te instruiești puțin pe partea de antreprenoriat! Iată câteva idei de succes pe care poţi să le pui în practică imediat! Talent ai, oameni interesați de artă vor fi mereu, așa că treci la acțiune!
-
Arte plastice
Ai urmat toți pașii, terminând cu facultatea de arte și expoziții personale. Cum se face totuși că părinții îți plătesc chiria și îți dau bani de buzunar? E timpul să faci din pictură sau desen o afacere! Nu e nevoie să-ți iei credite ca să deschizi o școală, e destul să-ți faci publicitate și să afli pe unde se caută ceea ce știi tu să produci. De exemplu, dacă trăiești într-un oraș mai mare, poți încerca să promovezi servicii de pictură interioară. Sunt oameni care vor decorații spectaculoase pentru casele lor sau chiar instituții ce țin neapărat să ofere un colțișor creativ angajaților. Așa că lasă câteva flyere în zona rezidențială a orașului tău, trimite un portofoliu unei firme de publicitate (departamentul lor de creație trebuie inspirat și o sală de ședință decorată creativ îi va ajuta nespus pe copywriteri sau art-directori) sau, de ce nu, mergi la grădinițele care vor să-și decoreze interiorul/exteriorul clădirii cu personaje de poveste. Este foarte important să ai un site de prezentare, un portofoliu de clienți (chiar dacă aceștia sunt, pentru început, rude și prieteni) și un acoperiș legal – poți acționa ca persoană fizică autorizată sau direct ca societate cu răspundere limitată. Pe măsură ce vei deveni un nume, vor crește și cererile.
-
Muzică
Muzica e acea garnitură divină prin care putem înghiți mai ușor neplăcerile și gusta mai cu poftă lucrurile bune. Ești atât de norocoasă/norocos că, spre deosebire de majoritatea oamenilor, poți nu doar să o asculți, dar chiar să o produci! Și, în plus, poți face un ban cinstit din asta! Totul începe, desigur, cu mult exercițiu, stăpânire de sine, abilități de marketing și… promovare! După ce ți-ai făcut un site de prezentare unde să existe videoclipuri cu perfomanțe de-ale tale, testimoniale de la ”fani” sau prieteni cărora le-ai făcut evenimentul mai frumos, poți începe să trimiți anunțuri – pe site-uri de promovare a serviciilor sau la ziare, făcând public faptul că oferi servicii de entertainment pentru orice eveniment, de la petreceri private/de firmă, la nunți, botezuri, aniversări. De asemenea, poți targeta cluburile și alte localuri care promovează tinere talente. Nu în ultimul rând, pentru suplimentarea veniturilor și umplerea zilelor în care nu te afli pe drumuri spre concerte, poți oferi cursuri de canto/chitară/ pian sau ce știi tu să faci mai bine. Vei fi surprins/ă să afli că sunt atât de mulți oameni care vor să-și încerce norocul cu un instrument – din fericire, generația hipsterilor gustă muzica și e chiar la modă să învețe mereu ceva nou! Marketing și iar marketing!
-
Fotografie și film
Pasiunea ta constă în arte vizuale? Tot publici poze pe site-uri de fotografie experimentală și faci filmulețe care, deși sunt lăudate de prietenii tăi, nu ajung niciodată să detroneze clipurile cu pisici de pe Youtube? Poate că trebuie să ieși puțin din coconul tău de artist underground și să încerci ceva nou! E greu să-ți faci casă de producție din prima, mai ales dacă nu îți permiți un credit și rinichii îți sunt prea dragi ca să renunți la unul dintre ei… Așa că începe cu pași mici! Pune bazele unei afaceri care să-ți aducă bani periodic. De exemplu, fotografie de eveniment! Chiar dacă trăim în epoca Instagram și toți ne credem artiști atunci când publicăm poze cu farfuria de mâncare peste care am aruncat un filtru obosit, nu avem calitățile pe care le aveți tu și oamenii cu adevărat pasionați de imagine. Așadar, fă-ți un portofoliu care să nu lase loc de întrebări! Vei munci pro bono pentru primele 2-3 evenimente, dar ceea ce faci te poate recomanda. Zi ”merci” prietenilor care au mai făcut un copil sau o nuntă, fă-le poze care să le bucure bătrânețile peste zeci de ani și fii optimist – au prieteni care te vor vrea la evenimentele lor, dacă faci treabă bună! Evident, promovarea este EXTREM de importantă, dar ai noroc mare trăind în secolul 21: fă-ți măcar o pagină de facebook, plătește câteva reclame, strânge like-uri destule, adună prieteni… Oameni suntem, ce e frumos şi lui Dumnezeu îi place! Iar dacă mergem pe premisa că o dată în viață se căsătorește omul, atunci chiar vrem amintiri frumoase!
Nu în ultimul rând, dacă iubești ceea ce faci cu adevărat și o recunoști necenzurat, vei vrea să dai mai departe pasiunea ta. Participă în calitate de trainer la diverse cursuri – scenaristică, fotografie, regie. Sunt tot mai căutate astfel de cursuri, atât de tinerii care vor o carieră în domeniu și nu știu exact cu ce se mănâncă, dar și de cei care s-au săturat să stea în spatele unui birou zi de zi, visând la ceva mai creativ. E greu să pui bazele unui start-up în domeniu de unul singur, așa că te poți gândi la o asociere cu alte persoane, poate chiar nume ceva mai cunoscute ca al tău sau, de ce nu, la colaborări cu diverse organizații care promovează dezvoltarea personală altfel (Incubator 107, de exemplu). Reține: fă-ți un nume și apoi te vor căuta ei pe tine!
-
Dans
Știai de efectele benefice ale dansului asupra psihicului? Dacă ești dansator/dansatoare profesionist/ă, atunci cunoști senzația minunată de extenuare și fericire pe care o ai după o rundă sănătoasă de zbânț – cu public sau fără. Știai că poți da mai departe această bucurie? Există terapie prin dans și poți face din pasiunea ta o afacere care să le facă viața mai frumoasă celorlalți. Poți, de pildă, să urmezi un training de bază într-o formă psihoterapeutică (art-terapie) și apoi să-ți deschizi un cabinet care să ofere servicii de terapie de grup prin dans. Totodată, poți să te asociezi cu un art-terapeut și să ții tu orele de dans, iar el/ea să modereze celelalte părți ale activității terapeutice (discuții, jocuri de grup etc.). Nu în ultimul rând, poți să-ți încerci norocul cu o școală de dans! Sunt în vogă și oamenii le caută pentru că vor să se relaxeze după zilele de lucru sau să își dezvolte noi talente. Tot ce ai de făcut este să îți înregistrezi afacerea și, dacă ai chef de multă hârțogăraie pentru un vis mai mare (cum ar fi o sală de dans sportiv!), poți aplica inclusiv pentru fonduri europene nerambursabile! Mai ales dacă poți demonstra că proiectul tău are un impact comunitar major – gândește-te la copiii care nu au destule ore de sport la școală și câtă monedă se bate pe asta în țară, dar și în Europa! Folosește această portiță!
În final, îți sugerez să te gândești ce îți trebuie pentru a-ți transforma visul în pasiune. Bani? Poți începe cu un apartament închiriat, ca sediu al firmei tale, poți începe chiar la tine în sufragerie sau căutând sprijinul prietenilor/rudelor! Idei de promovare? Ești un om creativ – nu ai cum să duci lipsă de așa ceva, iar curajul de a ieși în evidență este calitatea cea dintâi a unui artist! Stai pe o grămadă de noroc și de bani, iar tot ce ai de făcut este să-ți dai seama și să treci la coada de la ghișee, pentru a-ți înregistra afacerea! Fie că vei da lecții, că vei oferi spectacole altora sau că vei ajuta oamenii în dezvoltarea lor personală, satisfacțiile vor fi nenumărate, pentru toată lumea! Fă primul pas, restul vor veni de la sine!