Atenție la propriul buget!

Banii. Oh, banii. Banii fac lumea să se învârtă și totul se învârte în jurul banilor. Ești de aceiași părere cu mine? Fără bani nu mai poți face nimic în lumea asta. E foarte rău atunci când nu-i ai, însă am văzut și cazuri în care a fost rău pentru că au fost prea mulți. Din păcate, câteodată banii sunt motivul unui divorț, iar altădată sunt motivul unei căsătorii. În continuare nu voi vorbi despre aceste aspecte, ci despre bani, ca și finanțe personale.

Cum funcționează un card de credit?

Cardurile de credit reprezintă o marfă foarte interesantă. Ele pot lucra și pentru TINE și împotriva TA, în funcție de cât de mult știi despre ele și cât de deștept ești cu ele. Cea mai mare greșeală este să ai acces la un card de credit înainte de a afla cât mai multe informații despre acel card de credit. Poate părinții sau cei mai buni prieteni TE-au învățat cum funcționează, însă în realitate există foarte mulți adulți care nu știu nimic despre aceste carduri, cu atât mai puțin modul lor de funcționare. Acest articol urmărește să TE ajute! Citește-l o dată, apoi recitește-l, iar la final dă-l mai departe.

Cum creezi un buget?

Bugetarea reprezintă ceva ce oamenii iubesc sau urăsc. Eu personal, n-o urăsc. Prefer să îmi păstrez o evidență a bugetului personal pentru a ști de unde vine banii și unde se duc. Am prieteni care știu exact pe ce cheltuie fiecare leuț câștigat dar și prieteni care nu știau exact cât au luat salariu, când l-au luat, când s-a terminat și pe ce s-a dus. Eu mai degrabă aș împărți banii în două conturi diferite: afaceri (care să cuprindă și datoriile către stat, facturi, alte cheltuieli de trai) și plăceri (lucruri materiale, vacanțe, petreceri, etc). Crezi că ai nevoie de un curs intensiv pentru construirea bugetului propriu? Eu sunt de părere ca nu. Atâta timp cât știi foarte bine care ÎȚI sunt veniturile și cheltuielile, prioritățile și facturile, poți face singur acest buget.

Valoarea banilor în timp..

Valoarea în timp a banilor este un principiu simplu de înțeles: practic se prevede că orice sumă de bani valorează mai mult astăzi decât aceiași sumă de bani în viitor. Explicația tocmai oferită este foarte importantă atunci când vrei să iei în considerare următoarele: Începe să ivestești mai devreme, pe principiul ”nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi…dacă ai cu ce” . Dacă investești acum vei avea mult mai mulți bani decât dacă ai aștepta să faci mai mulți bani și apoi să investești.

Lasă banii să muncească pentru tine..

Cu toții am fost învățați că este important să avem o educație bună pentru a învăța abilități cu totul noi, pentru a intra pe piața forței de muncă și de a avea o carieră de SUCCES. Este necesar să ai un loc de muncă foarte bun, bine plătit, care să ÎȚI ofere satisfacții multiple. La fel de important este să știi să investeștii inteligent banii pe care îi produci, altfel..banii oricum se duc indiferent de ce ai face.

Mult SUCCES cu bugetul propriu!