Aţi auzit de BITCOIN ? Este această investiţie profitabilă şi etică?

bitcoinÎn lumea finaciară dezlănţuită şi în căutare continuă de forme de câştig rapid şi de maximă profitabilitate investiţională antreprenorii caută noi metode de a-şi investi capitalul. Situaţia de criză economică mondială se pare că a creat noi artificii de a găsi profitul fiindcă până acum câţiva ani drumul era destul de bătătorit. Investitorii se orientau către piaţa aurului sau a burselor de mărfuri ori cumpărau acţiuni la diverse companii care promiteau profit. Iată că această goană spre câştig rapid, pe termen scurt, a creat investiţia în BITCOIN, aşa numita “monedă digitală”.

Deşi pare un concept SF, BITCOIN-ul este real!

Bitcoin-ul este o monedă virtuală introdusă în anul 2008 în faza de studiu şi de atragere a atenţiei şi a fost pusă efectiv în circulaţie în ianuarie 2009. Este creată de un antreprenor anonim sub pseudonimul de Santoshi Nakamoto, şi este percepută ca pe o metodă alternativă de investire a capitalului.

Bitcoin-ul este considerată moneda internetului, moneda secolului 21 şi este creată de servere numite “mine de bitcoin”. Spre deosebire de majoritatea monedelor, bitcoin nu se găseşte sub controlul niciunei instituţii financiare, tranzacţiile realizându-se pe baza unui protocol intern ce utilizează criptograme pentru a asigura securitatea tranzacţiilor şi folosirea de către posesor a unei aplicaţii speciale.

Haideţi să vedem ce caracteristici are acest BITCOIN !

• Această monedă nu are o reprezentare efectivă în realitatea obiectivă – odată achiziţionată va fi salvată pe computerul personal sau va fi stocată pe smartphone sub forma unui fişier “portofel”. Cu alte cuvinte avem un cod ce va putea fi achiziţionat sau tranzacţionat;

• Bitcoin este o monedă electronică descentralizată de tip open-source. Sistemul care o face funcţională este similar unui cont bancar în care banii sunt stocaţi sub forma unor numere, iar tranzacţiile se fac prin mutarea unui număr dintr-un cont în altul.

• O statistică arată că la fiecare zece minute sunt creaţi 25 de noi bitcoini şi plasaţi pe piaţă pentru a fi achiziţionaţi. Astfel vorbim despre o volatilitate mare, bitcoin-ul fiind cea mai instabilă monedă a lumii, poate totuşi “în aceeaşi oală” cu alte câteva monede naţionale ale unor state africane, cum ar fi şilingul somalez;

• Tranzacţiile cu bitcoin care au luat amploare pe fondul crizei bancare din Cipru, se referă atât la achiziţionarea unor servicii on-line cât şi la cumpărarea de bunuri efective. Acestea sunt anonime, şi în principiu gratuite, neplătindu-se niciun comision de utilizare;

• Popularitatea bitcoin-ului este în plină ascensiune de la 13.50 USD cât valora la începutul lui ianuarie 2013, la 147 USD cât valorează la început de vară 2013.

• Ascensiunea bitcoin-ului poate avea şi explicaţii logice, financiare dar poate fi creată şi artificial, informaţiile ce se referă la randamentul bitcoin-ului fiind destul de vagi şi inexacte.

Dilema analiştilor finaciari : “Este bitcoin-ul o investiţie?

Ei bine, în ciuda numeroaselor discuţii şi critici, numărul celor care investesc în bitcoin este în creştere, cea mai mare comunitate de utilizatori din Europa aflându-se în Spania, ţară ce se confruntă de ani bun cu o neîncredere a populaţiei în sistemul lor financiar-bancar, cu incertitudini critice privind siguranţa locurilor de muncă şi cu o rată a şomajului în permanentă creştere. În consecinţă, oamenii văd în bitcoin o oportunitate ce le poate aduce profituri mari într-un timp scurt, asumându-şi totodată, riscul pierderii banilor reali investiţi.

Însă, tot mai mulţi analişti sunt de părere că bitcoinul este o afacere bună doar pentru cei care l-au creat, nu şi pentru cei care îl folosesc. Îmbătaţi de visul unui câştig uriaş, oamenii sunt tentaţi să investească bani reali într-o monedă creată de un program computerizat.

De fapt, nu există garanţii, iar dacă peste noapte, toţi bitcoin-ii se evaporă, legea nu-i poate apăra pe cei păgubiţi fiindcă nu există reglementări juridice cu privire la această monedă. Posesorii rămân astfel simpli spectatori în faţa unui eşec pe care trebuiau să şi-l asume când au hotărât această investiţie …poate prea virtuală…

Dacă este să vorbim şi de un avantaj acesta ar consta în faptul că investitorii în bitcoin nu mai sunt nevoiţi să mai completeze date personale şi nenumărate formulare, economisind astfel timp preţios.

Atenţie să nu fiţi păcăliţi ! Bitcoin-ul pare a fi mai degrabă moneda afacerilor ce prosperă ilegal!

Bitcoin-ul este asimilat cu un instrument facil de plasare şi spălare a banilor proveniţi din acţiuni frauduloase, din infracţiuni, în special din traficul internaţional de droguri al marilor carteluri.
Statul, prin pârghiile sale legislative, nu îi poate taxa pe cei care au banii transformaţi în bitcoin şi nici nu poate afla cine a efectuat tranzacţiile. Faptul în sine că investiţia în bitcoin garantează anonimatul, este imposibil să nu existe persoane care să nu folosească acest serviciu în scopuri ilegale, subterane.

De la Caragiale la bitcoin…

În Bucureşti există un restaurant de inspiraţie interbelică destul de bine cotat, numit “La Conu Iancu” iar patronii săi se laudă că ar fi primul din Europa de Sud-Est care acceptă plata cu bitcoin, moneda minune a internetului. Aceştia se află în legătură cu reprezentanţi ai Wincoin (compania care a implementat sistemul de plată cu moneda virtuală).

Managerii sunt de părere că moneda virtuală nu este folosită pentru a face evaziune fiscală fiindcă în contul lor (al restaurantului) ajung lei “curaţi” supuşi mai departe tuturor taxelor şi impozitelor pe care un antreprenor este nevoit să le plătească către stat.

Iată cum funcţionează sistemul de plată:

Clientului îi parvine nota de plată şi este consultat de modalitatea de plată : cash, card bancar sau …bitcoin ! (Voi cum aţi reacţiona dacă vi s-ar pune această întrebare?). Dacă există clienţi (poate unii deja familiarizaţi cu sistemul şi cu localul lui Conu Iancu) care doresc să achite cu bitcoin, chelnerul introduce numărul bonului într-o aplicaţie special de pe smartphone. Această aplicaţie generează apoi un cod QR care este scanat de către client care confirmă efectuarea plăţii. Clientul trebuie să deţină un smartphone sau un telefon mobil capabil să se conecteze la internet şi să acceseze ori o aplicaţie de tip portofel electronic ori contul său de bitcoin online!

Ce ar zice Caragiale despre asta, preocupat de moravurile societăţii … cât de deschis ar fi fost oare la această năstruşnicie tehnologică?…

Dragii mei cititori, ştiu că pe mulţi dintre voi i-a uluit puţin acestă poveste despre bitcoin, şi fiecare îşi pune nenumărate întrebări despre cum funcţionează sistemul şi cât este de viabil ori de legal. Probabil, vom mai studia cu toţii această problemă, vom căuta răspunsuri la corectitudinea acestei investiţii şi ne vom gândi de un million de ori dacă o vom folosi ori ba.

Lumea financiară se mişcă cu viteză şi un lucru e cert : toate statisticile arată că interesul pentru bitcoin creşte de la zi la zi, iar forumurile par a fi pline cu întrebări despre moneda virtuală.
În încheiere iată o concluzie simpatică dar destul de subiectivă a lui Mihai Alisie, românul absolvent de Cibernetică care face parte din nucleul acestui “creier virtual”:

„Bitcoin reprezintă pentru bănci ceea ce e-mail-ul a reprezentat pentru oficiile poştale şi este fără îndoială cea mai mare oportunitate de inovaţie de la invenţia internetului. Pentru prima dată în mulţi, mulţi ani avem o alternativă care funcţionează şi care ne permite să trimitem bani oriunde, oricui, oricând, fără intermediari“

Rămâne să ne mai lămurim dacă este însă profitabil şi legal, ca scăpând de hăţişurile birocratice ale manevrării banilor, să folosim această moneda virtuală…

Ruxandra David