Avantajul de a lucra de sărbători!

craciun serviciu1

Sărbătorile de iarnă se apropie și majoritatea oamenilor deja se gândesc la ce vor face în ziua de Crăciun sau de revelion. Totuși, o bună parte din cei care visează la acele zile sunt de fapt oameni care vor lucra de sărbători, indiferent de funcția pe care o au.

De exemplu, cei care lucrează în spitale, pompierii, polițiștii, vânzătorii, reporterii, ospătarii și chiar cei care dețin afaceri, nu au zile libere ca restul persoanelor care stau acasă liniștiți în jurul bradului. Nu este ușor să stai în fața unui calculator sau undeva afară în frig în timp ce restul prietenilor desfac cutii de cadouri și decorează casa, dar trebuie să privești totul cu un dram de optimism.

Negociază

Uneori, ideea de a lucra de sărbători este inevitabilă și este normal ca fiecare om să insiste pentru a avea acele zile libere. Asta înseamnă că mereu este loc de o negociere și de fapt, totul depinde de job-ul pe care îl ai.

Ai putea de exemplu să îți rogi șeful să te lase să lucrezi de acasă, iar dacă asta nu este posibil, atunci propune să ai parte doar de o jumătate de zi de lucru. Dacă nici așa nu ai șanse de reușită, atunci propune-i superiorului tău ca următoarea sărbătoare să o ai liberă pentru a echilibra situația. Ideea este că dacă ai succes cu partea de negociere, atunci nu îți va mai fi atât de dificil să lucrezi de sărbători.

Nu poți amâna munca? Amână sărbătoarea!

Nu este obligatoriu să sărbătorești Crăciunul fix pe data de 25 decembrie. Dacă știi că vei fi la birou  în acea zi, roagă-ți prietenii și familia să amâne totul cu o zi pentru a putea fi și tu prezent. În cazul în care cei apropiați nu sunt dispuși să facă asta, atunci organizează o mică petrecere și o să fii surprins câți oameni vor vrea să se alăture Crăciunului tău.

Nu contează când și ce alegi să sărbătorești. Important este să găsești timp pentru a simți cu adevărat acele sărbători alături de prieteni, de familie sau chiar de unul singur. Astfel nu vei mai simți atât de prost pentru că ai lucrat de sărbători.

Nu ești bun prieten cu Social Media!

Nu, nu de sărbători. De ce? Haide să ne imaginăm puțin situația următoare: afară ninge, e liniște, sunt luminițe și colinde peste tot, iar tu…tu ești la birou înconjurat de dosare. La un moment dat, iei o pauză (poate chiar una mai lungă) și deschizi pagina de Facebook. Ei bine, atunci se va întâmpla totul: vezi poze cu oameni fericiți, cu prieteni râzând, cadouri peste tot, melodii de Crăciun și alte lucruri specifice sărbătorii. În acest moment ai devenit trist, poate chiar depresiv și ai început să te simți singur, chiar dacă înainte să deschizi pagina de Facebook erai fericit și fredonai un cântecel.

Dacă ai nevoie de o pauză, mai bine mergi puțin afară și te plimbi prin zăpadă și ninsoare sau mergi să mănânci undeva. Important este să încerci să rămâi optimist și concentrat pe ceea ai de făcut la birou. Încearcă să eviți acel sentiment de victimizare care apare după ce te uiți la poze cu oameni care se distrează fără tine și astfel vei finaliza cu succes task-urile pe ziua respectivă.

Andy Teach, autor și veteran în domeniul corporatist a precizat că “Nu este ușor să lucrezi când majoritatea oamenilor se bucură de ziua liberă. Totul cere mult sacrificiu. Una este să te oferi pentru a lucra de sărbători, dar din păcate, nu toată lumea are de ales.” Teach a adăugat că pot apărea unele beneficii dacă ești nevoit să lucrezi de sărbători. Care sunt aceste beneficii care a putea să te facă să te simți mai bine?

1) Mai mulți bani

Poate că acesta este cel mai bun motiv pentru care oamenii acceptă să lucreze în zilele de sărbătoare când alții stau acasă. Majoritatea companiilor vor plăti oamenii pentru orele suplimentare sau chiar dublu față de o zi obișnuită. Acest lucru este benefic pentru că ştim cu toţii cum e cu salarizarea in România.

2) Recunoștința

Dacă te oferi să lucrezi de sărbători pentru ca alții să se bucure de o zi petrecută alături de familie și prieteni, vei simți rapid beneficiile acestei decizii. Teri Hockett, fondatoarea unui website de carieră pentru femei este de părere că nimic nu exprimă mai mult ideea de “sunt devotat job-ului meu” decât curajul de a ridica mâna și de a te oferi să lucrezi de Crăciun. “Acest lucru îți oferă șansa de a fi considerat de angajator drept un om care este dispus să facă mai multe pentru job-ul pe care îl are” a adăugat Hockett.

3) Poți să eviți agitația sărbătorii

După cum am precizat mai sus, dacă lucrezi de sărbători, poți să organizezi propriul Crăciun, după ce toată agitația s-a terminat. Asta înseamnă că poți profita de reducerile oferite de magazine după data de 25 decembrie sau că poți evita înghesuiala din trafic sau din aeroport. Să nu uităm partea cea mai bună: te vei bucura de zilele tale libere când majoritatea oamenilor se întorc la birou.

4) Vei fi văzut drept un om de echipă

Dacă ai o atitudine bună legată de  ideea de a lucra de sărbători și dacă nu te plângi, atunci șeful te va vedea drept un om de echipă. De asemenea, dacă superiorul tău te lasă singur la birou, asta înseamnă că va trebuie să te ocupi de anumite lucruri de care nu aveai grijă înainte. Aceste responsabilități pot fi oportunitatea perfectă pentru a scoate în evidență calitățile tale de lider de succes.

5) Satisfacțiile personale

“Te vei simți mai bine pentru că ajuți clienții care au nevoie de tine sau pentru că ajuți colegii de birou făcându-le viața mai ușoară în această perioadă stresantă” a precizat Andy Teach. Pentru unele persoane ideea de a petrece timp cu familia de sărbători, poate să fie o adevărată povară, iar pentru alții poate să fie un cadou.

Ce poate să fie mai rău decât a lucra de sărbători? Ei bine, lucratul de sărbători și a nu te putea concentra sau a fi supărat.  Poate să fie dificil să fii productiv când ești singurul om din birou. Pentru a face timpul să treacă mai ușor, organizează-te și creează o listă cu toate lucrurile pe care trebuie să le faci la muncă  în ziua respectivă. Astfel vei fi mai concentrat și vei termina totul mai repede decât dacă ai pierde vremea simțindu-te prost.

Nimeni nu vrea să fie la birou de sărbători, dar fiind nervos pentru ceea ce trebuie să faci, nu te va ajuta la avansarea în carieră. Respiră, calmează-te și organizează-ți timpul în așa fel încât să treci cu succes peste ideea de a lucra când restul oamenilor stau acasă și se relaxează.