Barter: afacerea mea înflorește fără bani!

barterÎn vremurile noastre pare firesc să obținem produsele și serviciile dorite plătind pentru ele. Fie că suntem simpli cumpărători sau oameni de business, știm foarte bine că fără a scoate un ban din buzunar nu ne alegem cu lucrurile dorite. Totuși, nu a fost mereu așa, iar criza economică pare să reamintească proprietarilor de afaceri că poți obține produse și servicii de calitate și dacă îți cam suflă vântul prin conturi. Cum? Prin bartere sau… pe românește, prin troc – schimbul de produse și servicii care nu implică o monedă.

Ce înseamnă barterul pentru afacerea ta?

Se spune că, până nu ne ajunge cuțitul la os, creativitatea nu ne este cu adevărat provocată. Dacă afacerea ta a mers ca unsă și până la apariția crizei nu te-ai gândit că poți avea de câștigat și altfel decât investind bani, e posibil ca această criză insistentă să te facă mai inventiv. Fie că te gândești la logistica pe care o folosești din an în paște, la specialiștii care nu sunt prea solicitați zi de zi, la spațiul virtual pe site-ul tău sau poate chiar la unele obiecte personale, cu toate pot fi ”împrumutate” pentru servicii de pe urma cărora afacerea ta să crească. Cum se întâmplă? Simplu! Stabilești ce îți trebuie, vezi cine îți poate oferi serviciul sau produsul ochit, decizi cât ai fi dispus să plătești pentru el și ce altceva în afară de bani poți propune în schimb pentru a-l primi, apoi contactezi potențialul partener.

Cel mai des, astfel de schimburi au loc la nivel de companii mici și sunt grozav de utile în cazul start-up-urilor. Totuși, există și corporații care cred în politica schimbului echitabil de produse sau servicii, ba chiar rețele de bartering cărora te poți alătura pentru a găsi cei mai buni parteneri de colaborare.

Deși barterele sunt eficiente pe termen scurt, o compatibilitate bună între părți poate duce la o tradiție a acestui gen de colaborare și, de ce nu, chiar la parteneriate în afaceri, pe termen mediu și lung.

E important să reții că totul poate fi tratat în regim de bartering dacă există înțelegere. Foarte des oamenii de afaceri merg pe ideea de barter în cazul promovării reciproce, dar  există și situații când o astfel de politică de marketing vizează alte domenii, precum vânzările sau chiar producția.

Chiar dacă la început ți se poate părea ineficient și complicat să depinzi de cineva care nu îți este nici măcar partener în afacere, vei vedea că banii economisiți și de o parte și de alta sunt o motivație suficientă să crezi în acest instrument de marketing vechi de când lumea. Produci folosind uneltele altora? Vinzi folosind magazinul altuia? Îți faci reclamă pe site-ul unui partener cel puțin la fel de cunoscut ca tine? Dai ceva la schimb pentru toate acestea, dar nu bani? Atunci faci bartering și ar cam trebui să fie bine pentru afacerea ta pe vremurile acestea de criză când banii, deși investiți cu pricepere, nu se întorc mereu și înzecit!

 Cum să faci un barter eficient?

Primul pas este să știi foarte clar ce urmărești. Ai vrea să îți crești vizibilitatea pe piață? Să îți reduci costurile de producție? Sau poate să urci vânzările? După ce ești sigur/ă că știi care ți-e obiectivul, poți trece la ”vânătoare”. Ce fel de companii sunt compatibile cu afacerea ta? De obicei, afacerile din același domeniu se pot asocia mai ușor. De exemplu, dacă ai un salon de cosmetică, poți propune un barter unei săli de gimnastică sau, dacă ai o clinică privată, poți încerca un barter cu o farmacie. Fie că ”faceți schimb” de clienți oferind promoții în mod reciproc, fie că pur și simplu vă promovați la nivel de imagine (pe site, prin fluturași sau testare gratuită de produs/serviciu al partenerului de barter), important este că nu plătești mai nimic, dar te poți alege cu noi clienți.

Foarte utile sunt și barterele pentru promovare de imagine. Dacă ai o afacere micuță, dar tocmai se apropie un moment cheie și n-ai destui bani ca să începi o campanie amplă de promovare, poți apela repejor la un barter. De exemplu, pentru că tocmai a început școala și vrei să anunți că grădinița sau afterschool-ul tău are o ofertă specială, e momentul să încerci o promovare pe site-uri de parenting. Poți propune să trimiți săptămânal un număr de articole despre parenting create de specialiști de-ai tăi, contra unui banner cu oferta ta. În acest fel, ei vor avea material pentru site, iar tu vei avea expunere mediatică. Win-win, nu-i așa?

Ce poți aștepta în urma unui barter?

Ca în orice tip de colaborare de business, și în bartering există avantaje și dezavantaje. Cel mai mare plus constă tocmai în faptul că nu pierzi bani. Dacă atunci când decizi să cumperi un serviciu (un pachet de servicii ale unei companii de publicitate, un spațiu comercial unde să-ți vinzi produsele etc) faci acest lucru fără garanția că vei avea de câștigat și, uneori, fără garanția că îți vei recupera investiția, atunci când alegi să colaborezi cu cineva în regim de bartering, riscul de pierderi financiare scade foarte mult.

Pe de altă parte, un alt avantaj este și acela că îți lărgești rețeaua de colaboratori. Chiar dacă nu veți deveni parteneri pe viață, tu și partenerul tău de colaborare știți că vă puteți baza unul pe altul și, evetual, ajuta și pe viitor. În plus, fiecare dintre voi mai are cunoscuți în sfera de business și poate să înlesnească pentru celălat alt gen de parteneriate. Atunci când ești la început de drum, networking-ul contează extrem de mult și nu ar trebui să ratezi nicio ocazie de a-ți extinde rețeaua de cunoscuți și potențiali colaboratori!

Evident, există și minusuri, unul dintre ele fiind acela că nu poți compara merele cu perele. Dacă tu oferi logistica ta pentru ca un partener de barter să îți permită să vinzi un produs de-al tău în magazinul lui, acest lucru nu înseamnă că veți fi la fel de câștigați. Poate că produsul tău nu se va vinde sau poate că, deși îi înlesnești producția, ce scoate pe piață folosind logistica ta nu va fi căutat… E destul de greu să controlezi variabilele atunci când alegi această metodă de ”înfrățire la greu”, dar dacă nu îți asumi riscuri inutile și ai mereu un plan de rezervă, pierderile nu ar trebui să fie foarte mari.

În America, în 2009, conform unui articol din Times (”Bartering: Have Hotel, Need Haircut”, 2 noiembrie), peste 450,000 de afaceri apelaseră la colaborări de tip barter, iar cifra se estima că va fi în creștere pentru următorii ani, tocmai din cauza crizei. Deși în România nu există o rețea de bartering foarte puternică, e ușor să îți găsești și singur/ă colaboratori. Trebuie doar să ai încredere că lucrurile oferite de tine sunt de valoare, să nu pretinzi mai mult decât poți oferi la rândul tău și, evident, să ai la îndemână un contract care să precizeze termenii colaborării. De ce? Pentru că, deși sintagma ”frate, frate, dar brânza e pe bani” nu se aplică, în cazul nemulțumirii sau al unor conflicte ample, drumurile la mediator ori la tribunal sigur se fac pe bani… Fără riscuri, până la capăt!