Business blog – promovare în pași de dans

 

În promzilele noastre, o afacere fără nicio prezență online este activă doar pe jumătate în privinţa găsirii clientelei. Fără un site de prezentare, un magazin online sau publicitate virtuală, business-ul tău duce lipsă de ingrediente esențiale.Spre deosebire de timpurile în care clientul venea la tine, în prezent tu mergi la client și îi arăți de ce e nevoie să te cunoască și să cumpere. Azi, relația de business, cu potențialii clienți sau colaboratori, implică mai mult decât o tranzacție financiară motivată de cerere și ofertă – implică o bună încredere și multă comunicare. Canalele social media sunt tot mai populare, iar un manager sau un antreprenor de succes este conștient de impactul pe care prezența sa virtuală îl aduce în lumea reală. Așadar, dacă vrei ca numele tău și al afacerii tale să fie în mintea clientului atunci când are nevoie de un produs/serviciu, trebuie să lucrezi cu acesta din timp! E nevoie să fii lângă el înaintea deciziei de cumpărare, chiar înaintea apariției nevoii. Cum să fii o prezență constantă, construind o relație cu potențialii clienți sau păstrând o relație cu aceia care îți sunt deja clienți? Nu e deloc complicat dacă deții un site și/sau o platformă de blogging! Fii prietenul virtual al celor care fac afacerea ta să crească și toată lumea va avea de câștigat – un blog este o amprentă personală, care îți va face afacerea să crească! E timpul să pășești în lumea web 2.0!

Un blog de business? Cum și de ce

Un blog este o pagină web în care trebuie să scrii frecvent, într-o notă relativ personală și antrenantă despre evenimente sau situații care fac referire la tine, afacerea sau mediul afacerii tale. Termenul de blog există de 15 ani și milioane de oameni și companii folosesc această metodă pentru auto-promovare. Chiar dacă este vorba despre câteva rânduri prin care comunici publicului tău noutăți legate de compania ta sau de domeniul care te pasionează, acest lucru se traduce, adesea, în creșterea awareness-ului pentru tine și firma pe care o deții. În plus, este foarte simplu: nu e necesar să ai aptitudini de publicist, e nevoie doar să ai în minte permanent portretul omului obișnuit, interesat de ceea ce oferi pe piață și să îi dai informații ușor de digerat, interactive, utile. Este modul tău de a-i spune că ești acolo pentru el, un provider de servicii și de produse, dar și un om capabil să ofere mai mult decât bunuri. Fiind aproape de piața ta, îți educi publicul și, nu în ultimul rând, îl încurajezi să aibă încredere. De aici până la decizia de cumpărare pașii sunt numărați!

Blogul, tortul cu două sau mai multe cireșe!

Chiar dacă firma ta își desfășoară activitatea în mediul online, a deține un blog nu reprezintă un moft sau doar o sarcină în plus. Poate fi amuzant și interesant pentru tine, omul pasionat de domeniul în care activează și capabil să dea mai departe ceea ce descoperă în fiecare zi. Dacă ai o firmă de contabilitate, este extrem de util să deții și un blog – există mii de contabili și oamenii au nevoie să vadă diferența dintre tine și celelalte mii de profesioniști. Ce te face deosebit? În ce constă pasiunea pe care o ai? Ce diferență poate aduce ea pentru ei, cititorii sau posibilii tăi clienți? Ești cu adevărat pasionat, mereu la curent cu programele legislative sau cu training-urile în domeniu? Orice informație pe care o ai și pe care o dai mai departe te transformă în mult mai mult decât mesagerul ei – te portretizează drept omul interesat și pasionat de ceea ce face, mereu dornic să învețe, la curent cu tot ce se întâmplă, capabil să dea mai departe ceea ce știe. Imaginea vinde, așadar arată că ești mai mult decât imaginea clasică a contabilului cu mintea plină de formule, dă o notă personală domeniului tău indiferent cât de formal ar fi și ai șansa de a face o diferență între tine și alți profesioniști. Iar această diferență se va vedea în recepția publicului, în numărul cererilor, în conturile tale. Este situația ideală: tortul care are cireșe pentru toată lumea!

Blog de nota zece: ingrediente principale

Noutăți

Un blog presupune noutate oferită regulat publicului tău, preferabil în ambalaj cât mai frumos. Este ca o cafea de dimineață sau ca desertul din pauza de masă. Încearcă să gândești așa de fiecare dată când te așezi la birou pentru a scrie o nouă postare. Noutățile, despre tine, despre afacerea ta, despre ce ai descoperit și crezi că le-ar fi de folos și cititorilor sunt dozele mici de prietenie virtuală pe care le oferi publicului tău. Și cu cât scrii mai des, mai interesant și pe subiecte utile, cu atât șansele să revină cresc!

Concursuri

Dacă nu ai un site sau destul spațiu pe site, poți oricând folosi platforma de blogging pentru promoții sau concursuri. Nu e nevoie să oferi lucruri spectaculoase, dar e destul pentru a face oamenii să revină în spațiul tău virtual. Un concurs lunar sau săptămânal în care să pui la bătaie un premiu simbolic (un stilou personalizat, dacă ai o papetărie, o jucărie care urmează să apară pe piață, oferte în avanpremieră etc.) reprezintă o răsplată pentru clienții tăi, dar și o metodă de a-i chema înapoi zi de zi. În plus, poți face parteneriate cu alți bloggeri sau alte firme, crescându-ți astfel notorietatea și în breasla ta. Reține: cu cât ai mai multă expunere, cu atât afacerea ta va avea de câștigat!

Conținut interactiv

Atunci când oamenii petrec timp în mediul online, psihicul lor funcționează diferit faţă de situațiile în care, să zicem că privesc la televizor sau citesc o carte. Focusarea atenției este mult mai scăzută, interesul pentru material video este ridicat, textele sunt mai degrabă scanate decât citite conștiincios, iar gradul de distragere este foarte mare. Cu alte cuvinte, e greu să atragi un cititor și mai ales să îl ții destul de mult timp pe pagina ta… De aceea, încearcă să ai content de toate felurile – text, video, audio! Folosește poze care să ilustreze concepte, ”desenează” scheme în loc să faci discursuri de 3 pagini, oferă mini-interviuri filmate despre ”cum să…”, dă ocazia cititorului să se exprime prin comentarii și răspunde tuturor. Cu cât oferi conținut mai divers, cu atât mai mulți cititori vei avea. În plus, nu uita de umor și de acele ”bombonici vizuale”, cum ar spune americanii: poze amuzante, citate inspiraționale, recomandări de cărți sau clipuri, idei de succes. Chiar dacă ești un CEO, blog-ul poate fi instrumentul prin care să arăți că ești și un om. Iar acest lucru va fi iubit de publicul tău, dar și de… angajați!

De la amator la profesionist

Înainte de a încheia, vreau să-ți dau un mic sfat. Poți fi strălucitor în domeniul tău, dar să-ți fie cam anevoie să te joci zi de zi cu frazele. Atunci, e mai bine să apelezi la servicii profesioniste… Pentru că un blog nereușit îţi poate face deservicii majore! Foarte multe companii apelează la firme de PR care oferă, în pachetul lor de promovare, inclusiv postări pe platforma de blogging. Dacă nu plănuiești să achiziționezi așa ceva, atunci cere măcar ajutorul cuiva din departamentul de comunicare și întotdeauna cere o doua părere înainte să apeși tasta de publicare. Nu în ultimul rând, consultă-te cu departamentul de marketing de fiecare dată – orice postare reprezintă o afirmație despre tine, funcția pe care o deții și persoana care ești, dar și despre afacerea ta. Un blog este modul tău de a-ți distra publicul, dar și un instrument de marketing. Este promovare, dar în pași de dans. Așadar, antrenează-te și ține pasul cu publicul tău în lumea web 2.0! Succes!