O afacere înseamnă multe responsabilități și educare permanentă cu privire la piața de business: care sunt tendințele, cum să te păstrezi în frunte, cum să crești și cum să eviți riscuri, unde greșești și ce poți învăța din greșeli.Tot mai des se vorbește despre business coaching. În timp ce unii cred că acesta este doar un moft, adevărații oameni de succes au o altă părere. Nu le poți faci singur pe toate, iar un coach care să te îndrume sau care să îți valideze alegerile merită luat în calcul. Iată motivele pentru care trebuie să consulți, cel puțin din când în când, o astfel de autoritate!
-
Te simți puțin pierdut
Cu o piață care pune probleme, încă în plină criză economică, e normal să te gândești dacă nu cumva aluneci, ușor-ușor, spre faliment. Obișnuit să funțcionezi într-un anume fel, uneori nu poți vedea pădurea de copaci și ai nevoie de un ochi detașat, imparțial, care să te conecteze la trendurile actuale și care să îți corecteze micile erori (de decizie, de evaluare, de planificare etc). Vei învăța să privești poziția în care ești cu alți ochi și să îți dai seama clar unde vrei să ajungi. Planificarea este foarte importantă, iar când lucrezi la ea cu o persoană care face din asta un job nu e loc de greșeli. În plus, îți vei reduce și din anxietate – un coach nu garantează că îți vei dubla cifra de afaceri în timp record, dar te poate ajuta în a da un start fresh business-ului tău. Pont: un business coach cunoaște oameni din toate domeniile și te poate ajuta inclusiv în a lega relații sau a te pune la curent cu noutățile legislative! Vei fi surprins din prima!
-
Priorități și decizii
Mulți oameni de afaceri sunt obișnuiți să ia decizii pe bandă rulantă. Nu trebuie să gândești mereu în contra-timp și să faci totul la foc automat. Dacă nu ai vreme de meditat și de ales bobul de neghină în fiecare clipă, un astfel de profesionist te poate învăța tehnici prin care să îți dozezi mai bine timpul și energia. De exemplu, care îți sunt prioritățile pe termen scurt și pe termen lung? Ce merită să rămână în atenția ta și ce poate fi deplasat spre alți factori de decizie, fie ei subalterni sau parteneri de afaceri? O greșeală frecventă în rândul oamenilor de business este faptul că se împovărează cu toată responsabilitatea și ajung să ducă în spate un munte de sarcini, neglijând cel mai important aspect al funțciei lor: împărțirea de atribuții! Nu trebuie să iei doar tu decizii sau să lupți cu morile de vânt 10 ore pe zi pentru ca afacerea să îți aducă profit. E nevoie să te implici doar în deciziile de nivel înalt, să înveți că oamenii din echipa ta pot face și singuri anumiți pași, sub supervizarea ta. Un business coach care vă va educa pe tine și echipa ta în această direcție îți va salva timp, bani și efort. Merită!
-
Ești deja foarte bun?
Știi cum se spune: e greu să ajungi primul, dar testul suprem este să te păstrezi acolo. Dacă afacerea ta merge strună și simți că munca îți este răsplătită poate părea absurd să apelezi la business coaching. Mai gândește-te! Crezi că afaceri de miliarde, cum ar fi Coca-Cola sau Apple denigrează importanța business coachingului? Nici pe departe! Dacă ei au departamente unde se studiază piața și se pun la punct programe care să fie implementate ulterior în vederea creșterii afacerii, tu poți măcar să ai un consultant… Nu e necesar să ai un departament care să facă analize săptămânale despre cum merge afacerea ta, în ce direcție te poți extinde, ce riscuri pândesc la ușă, dar ți-ar prinde bine să ai un consultant la care să mergi cel puțin de două ori pe an, pentru feedback. E mai ușor să învățăm din ceea ce facem, atunci când avem lângă noi un specialist care să-i instruiască pe oameni chiar despre învățat! Vei afla, alături de el, de ce ești de succes, ce poți face pentru a avea și mai mult succes, care sunt riscurile asociate succesului. Uneori, e mai simplu să fii mediocru decât să fii primul. Nu de alta, dar e infinit mai greu să calculezi riscurile la care te expui atunci când te afli pe un drum care n-a fost încă bătătorit de alții. Iar a fi în frunte și a avea un succes răsunător este un drum care se bătătorește greu!
-
Lipsa de încredere
Poate fi de multe feluri, de la cea în forțele proprii, la cea asociată echipei. Știi că oamenii alături de care muncești sunt devotați și au calități, dar nu îți vine să îi provoci zi de zi. Dacă pleci în vacanță, nu trece oră fără să suni sau să te gândești cum se descurcă. Ei bine, ai o problemă și asta nu face niciun fel de cinste afacerii tale. Un business coach te va ajuta să înveți și importanța limitelor. Te va ajuta să afli că un manager sau un antreprenor nu este cloșca obligată să aibă grijă de puișori inclusiv atunci când ar trebui să se relaxeze și, nu în ultimul rând, te va ajuta să îți reamintești că ești parte din echipa care ți se află sub conducere. Nu separat de ea, nu tatăl și mama ei, ci parte din ea, iar a fi parte din ea înseamnă a-i credita pe cei din jur, a-i instrui să fie lideri la rândul lor. În plus, având formare psihologică de cele mai multe ori, un business coach îți poate da câteva instrumente de lucru și cu tine însuţi: cum să-ți crești încrederea personală, carisma, curajul, dar și cum să potențezi aceste lucruri în angajații tăi sau chiar la clienții tăi.
-
Borcane amestecate
E regulă de aur că viața personală și cea de afaceri nu ar trebui amestecate. Chiar dacă ai o afacere de familie, asta nu înseamnă că iei asupra ta sarcinile partenerului de viață sau ierți mai ușor greșelile de la job pentru că ți-a pregătit o cină surpriză. Pentru foarte mulți oameni de afaceri care au parteneriate cu cineva din familie sau cu prietenii, șansele de eșec sunt mai mari. E nevoie să știi cum să pui limite, să stabilești reguli ce trebuie respectate, indiferent dacă ai în echipă un partener, un copil sau un părinte. Altfel, echipa va fi destabilizată și la fel se va întâmpla și cu afacerea ta. Pe de altă parte, o problemă des întâlnită este și sacrificiul fără rost. Dacă faci parte din categoria celor căsătoriți cu afacerea lor, riscurile să fii mai nefericit decât un om care nu conduce un business și nu are banii tăi sunt foarte mari. Faptul că îți vezi copiii seara târziu, de cele mai multe ori adormiți, faptul că nu ai mai avut o discuție sinceră cu partenerul de viață sau ultima vacanță a fost în facultate sunt semnale de alarmă. Prea multă energie investită în afacerea ta și prea puțin timp pentru alte aspecte ale vieții tale te vor trage în jos și, în cele din urmă, vor transforma businessul tău într-un monstru care te subjugă. Un coach te poate ajuta să-ți faci timp și chef pentru fiecare domeniu al vieții tale. Ești un om, ai nevoie și de relații, de hoby-uri, de relaxare și dozele trebuie să fie relativ egale.
-
Ești la început de drum sau… la sfârșitul lui
În afaceri, începutul și sfârșitul sunt cele mai grele. Dacă nu ai experiență și ai pus bazele unui start-up, ești ca și pierdut, fără cineva capabil să te ghideze. Te gândești că ultimul lucru în care ai vrea să investești este un business coach. Mai gândește-te, dacă nu cumva îți dorești ca toate celelalte investiții să plutească elegant pe apa sâmbetei. În lipsa experienței, a modelelor și poate a încrederii că vei reuși, șansele tale de a porni cu dreptul sunt mici de tot. Un business coach te poate ajuta foarte mult, de la planificarea fiecărui pas, la alegerea echipei alături de care să faci acești pași și, evident, la evaluarea sistematică și periodică a rezultatelor. Fie că apelezi la o firmă de consultanță cu tradiție în business coaching sau poate doar la cineva care a avut o afacere cândva și acum se ocupă cu instruirea tinerelor talente (mentorat plătit), e mult mai bine decât să mergi pe bâjbâite. Evident, varianta în care eşti dezamăgit de business-ul tău sau în care presimți că acesta nu mai are viață lungă cere și ea intervenția rapidă a unui coach. Ce te-a făcut să îți pierzi interesul? Mai poate fi resuscitat? Poți ”migra” spre o altă sferă, folosind ceea ce ai deja? Ești hotărât să vinzi și să închei povestea? Cum să faci pentru a scoate maximum din această ultimă mișcare? Cu siguranță ai sute de întrebări și răspunsurile corecte le poți găsi dacă le cauți alături de cineva care este expert atât în a pune întrebările esențiale, cât și în a orienta omul spre răspunsurile necesare. Un început sau un sfârșit sunt elemente cheie în viața ta, mai ales când este vorba despre o afacere. Profită de ele pentru a nu pierde bani, timp și experiență. Ele te pot îmbogăți ca profesionist și ca om! În final, ține minte că un coach e la fel ca în sport: știe care îți sunt punctele tari, cum și când să le folosești și, evident, cum să păstrezi echilibrul. A fi om de afaceri înseamnă a fi mereu pe teren, iar acolo fiecare mișcare contează. Meciul acesta este viața ta. Nu irosi nicio clipă, fiind pe picior greșit!