Cafeaua – plăcere şi afacere

cafeaO pagină, cred foarte des întâlnită, într-o sumedenie de jurnale mai mult sau mai puţin intime ar putea suna astfel : „M-am trezit dimineaţa devreme şi am savurat o cafea aromată, ziua a început aşadar minunat … am ajuns la serviciu şi după clasica acomodare cu începerea unei noi zile m-am gândit că tot o cafea ar putea să-mi dea avântul să continui cu spor proiectul la care lucrez… Seara am ieşit în oraş cu o prietenă şi ghiciţi care a fost prima ei propunere: „să mergem să bem o cafea”, aşa că e clar în această zi am fost sedusă de zeul cafelei”.
S-au scris multe poveşti pe seama acestei minunate băuturi, este prilej de întâlnire, de conversaţii, de relaxare. Sunt chiar multe şi discuţiile pe seama beneficiilor medicale ori riscurilor la care ne supunem consumând cafea, însă eu m-am hotărât : va face parte din viaţa mea până la capăt, o găzduiesc, îi plătesc chiria, îi fac loc în cele mai sofisticate recipiente, îi confer titlul de „elixir al vieţii” şi de „licoare magică”…aşadar mai sorb încă o dată din ceaşcă şi vă scriu.

Cafeaua, de la legendă la afacere

Cafeaua, descoperită pentru prima oară în Africa de Est, are un trecut şi un parcurs istoric interesant fiind presărat cu tot felul de legende bizare. Una dintre ele, care şi-a câştigat celebritatea, povesteşte că un păstor de capre ar fi observat că animalele pe care le păzea deveneau foarte agitate şi jucăuşe de îndată ce mâncau fructe dintr-un anumit arbust. Foarte curios a încercat şi el să mănânce fructele şi a observat că îi dădeau mai multă energie. Vestea despre arbustul cu fructe magice s-a răspândit foarte repede în toată regiunea… vorbim astfel despre arborele de cafea. Denumit generic şi „Coffea”, acesta cuprinde circa 60 de specii dintre care, cea mai importantă din punct de vedere economic, dar care este crescută şi ca plantă de interior, este Coffea Arabica. Exploatarea acestuia a devenit o adevărată industrie în timp, de la linile de producţie, până la studii elaborate cu privire la piaţa de desfacere a cafelei.

Acum , haideţi să vedem la ce ar trebui să fiţi atenţi dacă vă gândiţi să porniţi o afacere cu cafea, cu cafea măcinată provenită din Peru, Brazilia, Indonezia, Mexic ori Etiopia locuri care se laudă cu aroma specifică ce ne răsfaţă şi ne fac zilele mai dinamice şi mai vesele.

• Un plan de afaceri este esenţial chiar dacă pare o noţiune deja desuetă pentru orice început antreprenorial! Afacerea cu cafea, deşi considerată o afacere mică poate lua una dintre cele două direcţii clare care au repercursiuni finaciare diferite : magazin online sau magazin offline dar cu suport online. Un antreprenor care doreşte să înceapă această afacere cu un capital mai modest va alege varianta magazinului online cu livrare la domiciliul clienţilor. Dacă se doreşte însă o afacere mai extinsă există varianta locaţiei offline care presupune o investiţie bănească mai mare. Va trebui ales un loc potrivit, pentru care va trebui să ne gândim la chirie, de cele mai multe ori achitată în avans pentru primele 6 luni. De asemenea, vor mai exista cheltuieli pentru plata salariilor unui număr de angajaţi, pentru asigurarea unui stoc de rulaj permanent, pentru dotarea magazinului, amenajarea şi decorarea sa şi nu numai.

• Orice afacere se leagă, mai ales la început de necesităţi de ordin legislativ ! De aceea trebuie ştiut ce formă legală este cea mai potrivită, ce autorizaţii, avize şi licenţe vor fi necesare dacă se va importa marfă ce urmează să fie vândută prin intermediul magazinului de cafea. Cea mai simplă variantă pentru demararea acestei afaceri este cea cu magazinul online cu simplă intermediere. Aceasta înseamnă că produsele comandate de clienţi vor fi la rândul lor cumpărate de alte magazine online sau offline, adaosul fiind esenţial pentru consolidarea unui cash-flow cât mai stabil.

• Angajaţii sunt foarte importanţi ! Trebuie să vă gândiţi la mai multe meserii precum cea de programator şi web designer, curier şi operator de preluare a comenzilor şi de gestionare a lucrului cu clienţii – de la plângeri până la un feedback de calitate.

• Se impune necesitatea restrângerii capitalului care se va investi în această afacere fiindcă succesul său este destul de volatil! Reuşita depinde foarte mult de mişcarea pieţei, a preţului de achiziţie al materiei prime, de vadul comercial, de reclama pe care veţi putea să o aveţi şi de o serie de multe aspecte care ţin de cultura şi obiceiurile locului în care veţi acţiona. O strategie care ar putea să ne ţină în frâu nivelul cheltuielilor este cea de a demara afacerea de acasă şi de a ne gestiona singuri magazinul online. Putem astfel să lucrăm cu doi sau trei clienţi majori şi să nu fie nevoie de o mare concentrare pe eforturile pentru promovarea serviciilor oferite. De asemenea, să nu uitaţi că este o greşeală enormă să mizăm pe existenţa unui singur client şi a unui singur furnizor. Eforturile noastre trebuie să se concentreze, pentru siguranţa afacerii, spre găsirea a doi sau trei furnizori, respectiv clienţi.

De ce o afacere cu cafea? De ce această băutură este aşa dorită ?

Toate studiile realizate în ultimul timp, şi poate nu doar pentru puterea reclamei de a consuma cafea scot mai degrabă în evidenţă beneficiile acestei băuturi decât potenţialele efecte negative. Dacă sunteţi deja băutor de cafea sau sunteţi doar atras de minunata ei aromă vă propun un mic joc. Luaţi o hârtie şi o cariocă şi notaţi următoarele afirmaţii, apoi prindeţi-o cu un magnet la loc vizibil pe frigider. E posibil să deveniţi în foarte scurt timp un fan adevărat al cafelei !
Aşadar, scrieţi acestea:
• ajută la concentarea atenţiei şi contribuie la sporirea vigilenţei;
• cafeaua conţine mai mulţi antioxidanţi chiar şi decăt ceaiul verde (există o concurenţă pe piaţă între cele două băuturi);
• o ceaşcă sau două de cafea pot reduce semnificativ somnolenţa şi pot combate în mod fericit oboseala şoferilor;
• poate contribui la atenuarea simptomelor cauzate de răceală sau gripă;
• cafeaua este o sursă importantă de lichide şi poate fi inclusă printre cele 8 pahare de lichide recomndate a fi consumate zilnic;
Nu ştiu dacă după această lectură veţi ajunge să spuneţi ca şi T.S.Eliot, „Mi-am măsurat viaţa în linguriţe de cafea.” , dar sper să aveţi câteva date în plus în a măsura oportunitatea de a demara o afacere cu cafea ori o veţi lăsa în viaţa voastră ca pe un curcubeu al dimineţii sau ca pretext de întâlniri cu prietenii voştri.

Ruxandra David