Carisma – ingredientul principal în self branding

images (2)Când ai o afacere, a-i intra omului la inimă este mai mult decât o opțiune – este o obligație. De aceea, e bine să știi de la început că există un ingredient magic pe care orice leader ar trebui să-l presare din abundență în interacțiunile sale sociale: carisma!

Într-o lume în care afacerile depind extrem de mult de crearea unui nume, de promovarea unui brand și de ”fixarea” lui în memoria targetului, devine esențial să conștientizezi importanța personal brandingul-ului. Cu alte cuvinte, cine ești definește și promovează afacerea pe care o ai, la fel cum și afacerea este o oglindă a ta. Indiferent că te raportezi la un grup de clienți, la un superior sau poate la propriii angajați, a ține minte că ai o imagine de construit, de apărat și de promovat înseamnă a fi pregătit pentru succes. Nu e nevoie să fii altcineva decât te simți sau a-ți pune o mască în care nu crezi! E nevoie doar să te educi în direcția potrivită, să știi cum să intri pe frecvența celorlalți și cum să faci din orice interacțiune socială o situație de tip win-win. Am câteva ponturi prin care să îți sporești lipiciul la public și prin care să descoperi că self-brandingul și carisma se învață foarte bine și pe cont propriu!

Evaluează corect și… ajustează-te!

Nu ne naștem toți cu aceeași doză de carismă, dar acest lucru nici nu ne taie șansele de a fi leaderi grozavi. Important e să te adaptezi! Dacă simți că, mai degrabă, ai prefera să stai în biroul tău și să dai angajțailor indicații individuale prin mail sau că, deși ai chef de vorbă și lucruri interesante de zis, partenerii tăi preferă să se uite pasionați în gol sau pe telefon, probabil ar fi câteva lucruri pe care să le schimbi la modul tău de a te ”vinde”… Poți începe prin a te uita la modele de manageri sau personalități de succes. Studiază tot, de la modul cum se îmbracă, la modul în care vorbesc sau la ideile pe care tind să le promoveze. Scopul nu este de a deveni o copie a lor, ci a descoperi care sunt tiparele de comportament și de imagine care diferențiază un leader proeminent de un leader oarecare. După ce ți-ai găsit inspirația, continuă research-ul concentrându-te pe comportamentul tău. Cere feedback prietenilor sau angajaților despre modul în care te comporți și urmărește în ce fel te ridici la standardele observate la modelul tău. Ai mai avea de lucru la modul în care comunici? Ți-ar prinde bine un look nou? E cazul să scapi de anumite gesturi care nu sunt compatibile cu funcția ta? E absolut firesc să fim subiectivi cu privire la propria persoană și să nu-ți dai seama că anumite lucruri sunt incompatibile cu statutul tău, de aceea trebuie să evaluezi și să ajustezi ușor-ușor caracteristicile care ți-ar putea aduce prejudicii de imagine.

Atitudine

Chiar dacă nu ai niciun as în mână, ți-e util să te comporți mereu de parcă i-ai avea pe toți. Atitudinea de învingător este o condiție fără de care drumul spre reușită e plin de sabotări și auto-sabotări. Așadar, pune-ți zilnic la pachet, pe lângă prânzul preferat, încrederea în sine. Nu uita că un leader îi inspiră pe ceilalți și că ai datoria față de ei, dacă nu față de tine, să crezi în visele tale, în cuvintele tale, în viziunea ta. Iar dacă ai destulă încredere în tine și oamenii te vor urma cu încredere!

O poveste să-ți mai spun

Chiar dacă asociem vârsta poveștilor cu perioada copilăriei, adevărul e că o poveste bună poate convinge mai ușor un client, un colaborator sau un angajat. Evident, nu este vorba despre a-i reaminti cum ursul a fost păcălit de vulpe sau ce a trezit-o pe Frumoasa din Pădurea Adormită, ci despre a suscita interesul celui din fața ta prin modul în care îi prezinți o situație, prin modul în care îi servești un punct de vedere. Chiar dacă oamenii de afaceri par să aibă capul plin de grafice, statistici și vise despre profit financiar, e important pentru tine să îți amintești că sunt, în primul rând, oameni. Cu toții avem emoții și chiar și cele mai raționale decizii pot fi întoarse în favoarea ta de emoțiile potrivite. Vrei ca un client să aibă încredere în tine? Povestește-i despre o situație similară celei în care se află și despre modul minunat în care au ieșit lucrurile pentru că cineva a mers pe mâna ta. Vrei ca angajații să fie mai motivați? Renunță la ideea de a-i strânge drăgăstos cu ușa și spune-le o poveste care să îi inspire – poate fi despre visele tale, despre cum ai început compania și despre cât de departe ai ajuns ajutat fiind de oameni minunați ca ei sau poate fi o poveste despre alte companii de succes și despre cum puteți să scrieți, împreună, o istorie asemănătoare. Nu uita să pui mereu accent pe personaje – acțiunea nu este cea mai importantă în poveștile care le merg oamenilor la inimă, ci faptul că se regăsesc în personaje, că se lasă inspirați și că au curajul să viseze din nou. Ține minte: cu toții suntem, înainte de funcțiile și profesiile noastre, oameni! Lasă-te pe tine ca om să vorbească omului de la celălalt capăt al mesei. Chiar dacă nu încheiați o afacere, sigur își va aminti de tine. Oamenii carismatici și poveștile lor se uită greu, iar o a doua șansă vine mai ușor în cazul lor.

Ascultă activ și dezinteresat

Copiii mici cred că ei sunt centrul universului și au o fascinație pentru cuvântul ”eu”. Lumea începe și se termină cu ei, iar a crede acest lucru este normal și sănătos dacă ai 4 ani. Dacă ai trecut de mult timp de această vârstă și totuși tinzi să spui ”eu” la fiecare trei cuvinte și să pui pe făraș ideile interlocutorului doar ca să faci și mai mult spațiu pentru tine, atunci sigur nu vei capta pentru multă vreme interesul celor din fața ta. Pe de altă parte, ți-e util să știi că, deși nu mai avem 4 ani când deținem un business, tuturor ne place să vorbim despre noi… Așa că dă-le celorlalți ocazia, măcar din când în când, să se exprime, să se simtă ascultați și importanți. Lasă-i pe ei să spună ”eu” mai des decât tine. Acest sfat este util mai ales când interacționezi cu subordonații tăi. A-i acorda unui angajat 10 minute în care să te canalizezi pe problema lui, să îl faci să simtă ascultat și important pentru tine înseamnă a primi un vot de încredere de care vei avea nevoie la un moment dat. Și în cazul partenerilor lucrurile stau la fel – ascultă și fă ca discuția să pară că este cât mai mult despre ei, despre interesele și avantajele lor. Empatia și deschiderea ta pot scoate din joc bariere sociale și anxietăți profesionale care încetinesc o negociere și complică inutil drumul spre succes!

Limbaj corporal

Dacă vorbești despre succes, încedere și performanță în timp ce îți tremură vocea și ai palmele atât de transpirate că ai prefera să nu dai mâna cu publicul tău, probabil ești victima emoțiilor tale. Corpul nostru ne poate sabota extrem de serios intențiile și capacitățile. Oameni grozavi ajung să o dea în bară pentru că nu au fost în formă și nu a existat o concordanță între ceea ce aveau în cap și modul de expunere a ideilor. Așa că încearcă să îți educi corpul și psihicul să lucreze împreună. Descoperă ce te face să îți stăpânești emoțiile mai ușor, când e cazul să introduci o glumă care să destindă pe toată lumea, ce fel de contact vizual să realizezi și cu cine. Nu lăsa niciodată frazele neîncheiate, nu pleca ochii în pământ când ești pe picior greșit și nu uita că puțin umor poate salva multe situații. Ține minte că a fi deschis și a gesticula, a-l face pe cel din fața ta să se simtă cât mai confortabil în prezența ta sunt secrete ce creează încredere și legături. Dan Reiland, autorul cărții ”Amplified leadership”, suține că ai face pe ceilalți să se simtă bine cu privire la ei înșiși, nu cu privire la tine înseamnă să ai cu adevărat carismă.

Gândește practic și citește printre rânduri: importanța pe care le-o arăți e importanța pe care o ai, de fapt, pentru tine și afacerea ta! Așadar, nu te zgârci în a oferi atenție, preferabil cu zâmbetul pe buze!