Ce paşi trebuie să urmăm la achiziţionarea unei locuinţe verzi?

casa-ecologicaSe foloseşte denumirea de clădire verde pentru toate clădirile construite şi utilizate în mod responsabil faţă de mediul înconjurător, în tot ciclul de viaţă al acestora : faza de design, de construcţie efectivă, de folosinţă, renovare sau demolare.

Clădirea verde este dotată cu un sistem de încălzire solară a apei calde, în timp ce încălzirea centrală este bazată pe folosirea lemnului.

Această casă ecologică este beneficiara unui sistem de izolare superior, acest lucru datorându-se calităţilor finisajelor naturale.

Pierderile termice sunt minime, izolaţia fiind extrem de bine realizată, iar reciclabilitatea este o trăsătură de bază. De exemplu, apa de la toaletă provine din apa de ploaie şi toate materialele din care este realizată pot fi reciclabile.

Trebuie să aveţi în vedere că pentru a achiziţiona o casă verde trebuie să investiţi mai mult dar orice investiţie poate fi recuperată prin reducerea substanţială a costurilor legate de energie.

Transferul termic cu mediul înconjurător este extrem de mic fiindcă în acest tip de locuinţă nu va fi necesar să porniţi aerul condiţionat în timpul verii, deoarece este posesoarea unui sistem special care nu permite pătrunderea căldurii în interior.

Tehnologia de construcţie cu materiale reutilizabile sau cu ajutorul unor sisteme de încălzire non-invazive mediului înconjurător este încă în dezvoltare în ţara noastră, iar conştientizarea avantajelor acestui tip de construcţie se va face treptat. Problema cea mai mare constă însă în faptul că potenţialii cumpărători de locuinţe ecologice în România nu-şi cunosc încă toate drepturile de informare şi detaliile pe care trebuie să le primească. Aici rolul cel mai mare de „profesor” îi va reveni dezvoltatorului imobiliar care să arate beneficiarilor adevăratele avantaje pe termen lung ale acestor locuinţe verzi.

Iată care ar fi câteva categorii de beneficii ale caselor verzi, larg acceptate :

1. BENEFICII DE MEDIU
Calitatea aerului respirat este superioară – indiferent dacă vorbim de casa unde locuim efectiv sau de locul de muncă unde petrecem poate mai bine de o treime din cele 24 de ore ale unei zi;
• Materialele folosite şi deşeurile rezultate sunt două domenii la care clădirile ecologice au bile albe – utilizarea materialelor locale, regenerabile şi reciclabile înseamnă mai puţine materiale care ajung la groapa cu gunoi;
Apa este o resursă utilizată cu înţelepciune în clădirile verzi – acestea pot reduce consumul de apă cu 30% până la 50%. Folosirea apei de ploaie este foarte importantă, beneficiile acesteia având considerente economice dar şi care ţin de sănătatea omului;

2. BENEFICII SOCIALE
Acestea se referă la :
• O sănătate mai bună a ocupanţilor;
• Sporirea productivităţii muncii;
• Profitabilitatea pe termen mai lung a investiţiei;

3. BENEFICII ECONOMICE
Toată lumea e de acord că investiţiile iniţiale sunt mari la început dar amortizarea lor în timp este certă şi dovedită. Facturile mai mici la apă şi energie faţă de o construcţie normală duc la o profitabilitate a investiţiei de zece ori mai mare decât costul mediu de construire.

Care ar fi resursele alternative de obţinere a energiei utilizate la clădire verzi

PANOURI SOLARE TERMICE – sunt panourile solare folosite pentru convertirea radiaţiei solare în energie termică;
PANOURI SOLARE FOTOVOLTAICE – Panourile solare utilizează celulele fotovoltaice pentru a transforma direct energia din razale soarelui în electricitate;
POMPE DE CĂLDURĂ – este un dispozitiv care transportă căldura de la o locaţie la altă locaţie. Cele mai comune exemple de astfel de pompe se regăsesc în frigidere, congelatoare, apartate de aer condiţionat şi invertoare de căldură.

În continuare veţi găsi un ghid de urmat pentru paşii pe care îi aveţi de făcut dacă vă doriţi să trăiţi într-o casă ecologică :

1. E foarte important să verificaţi experienţa dezvoltatorului şi antreprenorului general!
Informarea privind experienţa anterioară a constructorului imobilelor este extrem de utilă în identificarea unui ansamblu de locuinţe sustenabile de calitate. Dacă aveţi în vedere vilele şi apartamentele cu structură ecologică, acest aspect este cu atât mai important, fiindcă tehnologiile de construcţie sunt dezvoltate relativ recent, mai ales în România. Informaţia necesară poate fi accesată atât online prin vizualizarea site-ului ansamblului, prin consultarea locuitorilor acestor clădiri cât şi prin comunicarea cu dezvoltatorul sau reprezentanţii acestuia.

2. Apelaţi la un inginer în construcţii pentru structura de rezistenţă!
Specialiştii în acest domeniu recomandă documentarea temeinică şi suplimentară privind calităţile materialelor folosite la construcţie. În acest sens puteţi apela la ingineri în construcţii, care, cu ajutorul aparaturii specializate, poate oferi informaţii despre siguranţa clădirii, rezistenţa ei pe termen mai lung şi calitatea procesului de ansamblare.

3. Aveţi de verificat foarte strict următoarele:

• Alimentarea cu apă de la reţeaua de distribuţie locală sau dintr-un puţ propriu alimentat direct din pânza freatică;
• Racordarea ansamblului la canalizarea oraşului sau la o fosă septică; marea majoritate a clădirilor verzi au sisteme de refolosire a apei rezultate în urma ploilor;
• Pereţii interiori: materialele folosite la construcţia clădirilor verzi îmbunătăţesc transferul de căldură între camere şi asigură o izolare mai puternică faţă de mediul exterior;
• Gradul de luminozitate al apartamentului în diverse momente din zi: suprafaţa vitrată a fiecărei camere poate fi în avantajul locatarului dacă izolaţiile sunt utilizate în mod corect.

4. Documentele ce pot fi obţinute de la dezvoltator
La solicitarea unui viitor cumpărător, dezvoltatorul are obligaţia sa-i pună la dispoziţie toată documentaţia proiectului rezidenţial, şi anume:
• Cadastrul – dacă apartamentul este deja finalizat;
• Garanţia imobilului;
• Avizele necesare demarării şi derulării proiectului;
• Recepţia finală;
• Avizele celor de la Siguranţa în Construcţii.

5. Actele obligatorii în cazul tranzacţiilor de vânzare-cumpărare

• Contractul de vânzare-cumpărare sau contractul de construire;
• Procesul verbal de predare-primire a locuinţei;
• Încheierea de carte funciară;
• Extrasul de carte funciară;
• Adeverinţa de la asociaţia de proprietari;
• Dosarul cadastral în copie.

Pe lângă acestea, în cazul costrucţiilor ecologice mai sunt necesare :
• Cerificatele dirigintelui de şantier pentru fiecare fază a construcţiei;
• Certificatul energetic;
• Certificatele de calitate pentru materialele utilizate;
• Rapoartele inginerilor de şantier din timpul construcţiei.
De asemenea, un potenţial cumpărător de casă verde poate solicita dezvoltatorului fotografii edificatoare realizate în diverse etape ale construcţiei.

Europa promovează stilul de locuinţă verde, dar România se bâlbâie în a-l susţine…

În Europa, consumul de energie al clădirilor reprezintă 40% din consumul total, din care 36% este energie producătoare de emisii. O mare parte din această energie poate fi economisită prin sisteme de izolaţie, de încălzire-răcire mai optime, prin fereste duble, iluminat economic sau contoare inteligente pentru monitorizarea consumului de energie.

Din punct de vedere legislativ, din anul 2009 este prevăzut ca toate clădirile nou-construite în Uniunea Europeană să producă aceeaşi cantitate de energie pe care o consumă adică să ne îndreptăm spre pierderi nule. Aceste noi standarde de eficienţă energetică se vor aplica şi tuturor clădirilor renovate.

Din nefericire, programul de subvenţii la noi în ţară a înregistrat un avânt în anul 2011 dar în prezent este stopat. Programul a beneficiat de un buget de 100 -110 milioane lei anual, iar în 2011 numărul beneficiarilor a fost aproximativ 43 000, fiecare obţinând o subvenţie cuprinsă între 6000 şi 8000 de lei pentru instalarea de centrale termice pe baza de energie regenerabilă.

Să sperăm că se vor găsi din nou fonduri pentru aceste case verzi care au atâteă şi atătea beneficii!

Dacă sunteţi aproape de a lua decizia să constriţi o asemenea locuinţă ecologică iată câteva exemple de acest tip de case, construite, folosite şi admirate :

GREENHOME MOGOŞOAIA – este o casă de 150 mp cu un teren de 1500 mp şi se pare că este considerată un punct de reper pentru casele verzi.

CASA AMVIC – este situată în Burluşi, judeţul Argeş şi este dotată cu panouri solare pentru apa caldă şi încălzirea prin podea. Ca să nu se piardă energia când se deschid geamurile la aerisire, ventilaţia se face printr-un sistem inedit, cu găuri în tavan şi conducte care trec prin pământ şi recuperează energia!

SOLETA ZERO ENERGY ONE – este o construcţie în sistem lamelar încleiat realizată în curentul arhitectural post&beam ce respectă principiile caselor active. Este construită în proporţie de 93% din materiale naturale, locale fapt ce are ca efect reducerea importantă a amprentei de carbon în toate etapele : fabricaţie, construire şi folosinţă.

Aşadar, dacă vă gândiţi să vă amenajaţi o locuinţă care să fie mai aproape de natură şi de transformările planetei ar trebui poate să gândiţi şi un eventual buget pentru a vă putea îndrepta spre o casă verde. Costă mai mult, e adevărat, dar sănătatea noastră şi grija faţă de mediul înconjurător ar trebui sa ne dea imbolduri serioase de a gândi lucrurile pe termen mai lung, pentru o viaţă mai armonioasă.

Ruxandra David