Vorbeam zilele trecute cu un prieten care a intrat acum un an și jumătate pe piață cu un business interesant, dar destul de des întâlnit în ultima perioadă, servicii integrate de IT. Angoasa lui cea mai mare – promovarea serviciilor.
Având în vedere ce lei și tigri se află pe piață în acest domeniu, înțeleg foarte bine tulburarea. ”Îmi place nespus de mult ceea ce fac și am oameni buni lângă mine care-și dau și sufletul pentru client! De-aș avea și 10.000 de suflete aș da, problema este că nu am cui să le ofer… Într-adevăr am avut un buget micuț pentru publicitate, pentru că nu-mi permit să fac nu știu ce campanii grandioase, dar mi se pare că și acei bani pe care i-am alocat, s-au dus pe apa sâmbetei, nu văd rezultatele!!!”.
Mâhnit, îmi spunea că e clar că habar nu are ce strategii să folosească. Pare ireal, dar mulți se află în această situație neplăcută. Unii vor să-și construiască un nume, alții poate doar să păcălească poporul, alții vor să vândă fără limite și să câștige averi, alții poate doar să satisfacă nevoile clienților, oricare ar fi doleanțele toți se gândesc care ar fi cele mai bune metode de a fi pe primul loc în piață în domeniul de interes.
Din punctul meu de vedere, cea mai bună strategie de marketing rămâne ”spotul publicitar”. Unele reclame chiar te pot înduioșa. Câteva nume sonore: spotul lui Apple „1984”, a făcut mare vâlvă la timpul său, reclama țigărilor ”Kent” sau toate reclamele ”Coca Cola” de Crăciun care sunt absolut demențiale. Frumoase toate, dar realizate cu bugete colosale.
Astfel, pentru că acest tip de marketing este foate costisitor iar pe timp de criză practic imposibil de abordat, multe companii au încercat să dezvolte și alte strategii mai puțin înfometate de bani, dar destul de eficiente. Pentru că sunt extrem de interesată de subiect, am căutat pentru mine, pentru amicul meu și pentru voi ,care sunt cele mai apreciate strategii de marketing în moderna zi de azi.
Facebook-ul este o nebunie curată, mondială! Nu ești pe facebook, nu exiști, e ca și cum n-ai avea casă. Deși nu utilizez prea des această prolifică rețea de socializare, totuși trebuie să recunosc că este o bună metodă de promovare pentru companii. Cu cât mai multe ”like-uri” cu atât mai mulți clienți vei avea și tu. Prin urmare, încearcă să faci o pagină cât mai interactivă, prietenoasă și informală și prezintă prin intermediul ei cele mai bune oferte. Postează poze, trimite mesaje de interes pentru nișa ta, fii vizibil și activ pe rețea. Cred că în curând se va inventa un nou post, „specialist Facebook”, la cât de căutată este această metodă. Așadar fii pe fază, intră în trend și cucerește lumea!
Ți se pare enervant că primești mesaje de la unii care-și fac reclamă agresivă ocupându-ți ție memoria mail-ului? Nu întotdeauna, nu-i așa? Exact…îți place să afli cât mai multe lucruri despre produsele/serviciile care te interesează. Eu spre exemplu, mă bucur dacă primesc mesaje de la magazinul meu preferat de săpunuri sau de la salonul de frumusețe, iar amicii mei băieți, se bucură ca niște copii dacă primesc vreun mesaj cu o nouă aplicație smartphone sau cine ştie ce vopsea de mașină. Așadar, dacă-ți cunoști foarte bine nișa în care activezi, nu ai de ce să te temi că vei fi prost înțeles sau enervant, ba chiar vei fi apreciat, prin urmare, trimite, trimite, trimite mesaje!!!
Site interactiv și actualizat
Opțiunea aceasta este deja de ordin istoric. Toată lumea ar trebui să știe că website-ul trebuie să fie atrăgător, dar văd din ce în ce mai des în ultima perioadă site-uri foarte prost realizate, fără culoare, fără spirit, fără conținut de calitate. Mai mult, nici informația nu este actualizată cu anii…cel mai des întâlnit exemplu fiind cel cu adresa punctului de lucru care nu este niciodată reală. Website-ul este cartea ta de vizită, casa ta, care trebuie să fie cât mai primitoare: alege imagini frumoase și elegante, culori blânde nu agresive, desene și grafice profesioniste, informație actualizată, clară și coerentă. Nu oferi prea puțină informație dar nici nu încărca prea mult, va deveni obositor.
Organizare seminarii
Încearcă din când în când să organizezi seminarii de informare. Poate este ceva mai dificil, dar în faza aceasta se realizează un bun networking. Se spune că cea mai bună promovare este cea a clienților/partenerilor mulțumiți. Lumea va răspândi vorba și în scurt timp te vei trezi cu noi comenzi. Atenție! Seminariile nu trebuie să fie sărăcăcioase, nu vor avea niciun rezultat de succes. Încearcă să obții o locație bună, catering de calitate, materiale de calitate și purtători de cuvânt profesioniști, carismatici și simpatici.
Reclamă pe site-uri cu notorietate mare
Ei, o altă metodă care este la mare căutare acum, este să-ți faci reclamă pe site-urile altora, site-uri cunoscute și accesate zilnic, blog-uri și site-uri de specialitate. O promovare foarte agresivă de acest gen o are spre exemplu magazinul online de îmbrăcăminte ”bon prix, its me”. Pe orice site cunoscut intru, hop hop, apare și ”bon prix” și să știi că m-au făcut în felul acesta să cumpăr. Cunosc persoane care au devenit chiar clienți fideli.
Diferențiere
Cum ție îți place să ți se spună că ești cel mai frumos(ă), deștept(ă) din lume, așa și companiei tale îi place să fie în vârf şi să-i privească pe toți de sus. E bine să te diferențiezi de concurență, să-ți iei un avânt atât de mare încât nimeni să nu te mai poată ajunge. Oferă servicii gratuit, realizează cât mai multe promoții inedite, oferă cadouri, facilități la prețuri mai mici față de concurență, orice care te poate face unic în cel mai pozitiv fel posibil.
Concluzionând, ideea este că orice ai alege, un lucru este bine de știut: ”Compania ta nu-și are locul în piețe unde nu poate fi cea mai bună” Philip Kotler (un guru în marketing). Așadar, poți aborda orice fel de strategie, numai să fii cel mai bun!
Mult succes!
R: Irina Velea