Crezi că eşti liber în gândire?

liberZilele trecute, în timp ce savuram o cafea fierbinte cu o prietenă într-o cafenea micuță și cochetă din micul Paris, am auzit din întâmplare, fără să tragem cu urechea, doi domni discutând. Aveau în jur de 35 de ani, tineri și în putere cum s-ar spune…unul dintre ei era tare supărat că șeful avea să facă o mare greșeală în legătură cu un proiect și cel mai grav, solul acestei mari greșeli avea să fie chiar el, șeful îi oferise chiar lui această acțiune ingrată.

De teamă ca superiorul său să nu-l condamne sau să se simtă stânjenit că subalternul său are altă părere, nu a scos niciun sunet când minunatul task i-a fost servit pe tavă. Ce m-a uluit și mai tare este că partenerul său de discuție nu îl îndemna să facă nimic, doar empatiza cu situația ”Da, urâtă treabă ce să zic, și mie mie se întâmplă de multe ori!”. Îmi venea să mă duc la ei să le bat un gong lângă ureche ”Hei, treziți-vă!”.

Din păcate, multe astfel de exemple se regăsesc în societatea noastră ”modernă”. Nu suntem lăsați să ne împărtășim opiniile, ne este teamă să înfruntăm necunoscutul, nu avem curaj să strigăm tare și răspicat ceea ce gândim și trebuie să ne conformăm regulilor. Toate acestea duc la o degradare generală a stilului nostru de viață și ne îndreptăm astfel mai mult spre eșec decât spre succes atât pe plan profesional cât și personal.

Mi-a plăcut și îmi place în continuare originalitatea, gândesc cum vreau și spun ce gândesc indiferent dacă societății îi place sau nu. Și ce dacă nu sunt într-o turmă de oi, am pajiștea mea cu iarba curată și de un verde crud pe care nu se văd mii de umbre, se vede doar a mea, soarele strălucind doar pentru mine. În fine, trecând mai departe de metaforele acestea atât de categorice, ideea este că trebuie gândim exact așa cum dorim fără granițe impuse, se vor găsi destui care să ne aprecieze curajul. Așadar, să începem, să dăm frâu liber gândirii:

1. Nu te mai lăsa influențat de reguli nescrise. Domnule, dacă nu scrie nicăieri în vreo lege sau în vreun regulament intern, că nu ai voie să  te duci să îi spui șefului că face o mare inepție renunțând la furnizorul X, atunci te duci și îi strigi cât poți tu de tare, strigătul reprezentând aici ”argumente solide”  și dacă acceptă ideea bine, dacă nu, la fel de bine pentru tine, pentru că ai încercat;

2. Nu te limita, la ce ai auzit, la ce ai citit, la ce ai văzut. Mergi dincolo de cunoscut, treci de partea experienței. Ți-a apărut în cale oportunitatea de a te ocupa de un proiect internațional important, dar ar însemna să fii tot timpul la 10.000 de m înălțime și nu la figurat? Ai auzit numai lucruri îngrozitoare despre avioane de la diverși indivizi, cum au căzut în gol câte 100 de m, cum era cât pe ce să aterizeze pe o aripă, ori au avut o întâlnire memorabilă cu un stol de berze şi pe lângă toate aceste fenomene uluitoare ai mai și citit despre accidente? Ai văzut și ”dezastre în aer” pe National Geographic ori de câte ori ai avut ocazia? Ce mai…, teribile imagini, mai bine refuzi….OAU, cea mai mare greșeală! Cum să renunți în a călători prin lumea aceasta mirobolantă și în a te dezvolta profesional!? Fără risc nu există succes, ia-ți inima în dinți și zboară către succesul tău!;

3. Nu judeca pe nimeni. Fiecare are om are dreptul să își trăiască viața exact așa cum poftește. De ce te simți ”obligat” să aplici  etichete relative fiecărei persoane pe care o cunoști?! El e iritant, ea este absurdă, ei sunt pasivi, ignoranți, lipsiți de….,atunci să nu te mai mire că și tu la rândul tău ești etichetat…renunță la prejudecăți;

4. Încearcă lucruri noi: mergi la un curs la care în mod normal nu ai fi mers, dezvoltă metode noi pentru a te organiza la birou, practică un sport mai neobișnuit, încearcă mâncăruri noi, mai picante, mai dulci, mai nu știu cum….ideea este să te obișnuiești să faci lucruri pe care nu le-ai mai făcut, toate acestea te vor ajuta să nu  te mai înspăimânți atunci când primești un task mai puțin convențional sau trebuie să rezolvi o treabă mai delicată din viața ta profesională și/sau personală;

5. Fii receptiv/ă  în a asculta și a accepta ideile celorlalți. Nu doar tu ai dreptate și dacă un concept se poate clădi și în alt fel decât cel gândit de tine, nu înseamnă că nu are valoare…o căruță poate fi trasă ori de doi măgăruși ori de un un sigur cal, destinația finală contează. Orice idee inovativă trebuie privită cu entuziasm și nu cu reticență.

O minte deschisă este descătușată de șabloane și clișee. Și pentru că tot am vorbit de zbor mai devreme, chimistul și fizicianul scoțian James Dewar grăia incontestabil ”Mințile sunt ca parașutele. Funcționează doar când sunt deschise”.

R: Irina Velea