Ai idei originale şi te zbați să găseşti o finanțare consistentă pentru proiectele tale ?
Ştim cu toții că justiția succeselor unora nu este întotdeauna oarbă, ci ea depinde de energia fiecăruia, combinată cu muncă, cu găsirea pistelor câştigătoare şi bineînțeles cu mult râvnitul dram de noroc…
Vestea bună este că pentru proiectele creative s-a inventat CROWDFUNDING-UL!
Haideți să vedem cum funcționează această minune!
Mai întâi trebuie să-ți înscrii proiectul pe un site specific de crowdfunding, precizând suma de bani necesară pentru a-l realiza, iar banii vin chiar de la publicul motivat să doneze în schimbul unei recompense personalizate – care poate fi o carte sau un album cu autograf, menționarea numelui pe genericul filmului, un concert privat sau o operă literară în avanpremieră, înainte de a apărea în librării -. Oamenii se simt astfel direct implicați într-un proiect cu care rezonează, care le aduce satisfacții de tot felul. Deopotrivă, pentru un artist sau pentru un creator, crowdfundingul este cea mai bună metodă de a-şi valida şi creşte ideea şi de a ajunge cât mai repede la public.
Unii ar zice că această abordare pare un pic prea idealistă într-o lume marcată profund de criza economică în care ne zbatem încă, însă succesul unei platforme precum kickstarter.com (care se laudă, dupa o contabilitate generală, cu peste 51 000 de proiecte finanțate, peste 5 milioane de susținători din întreaga lume care au donat, în 4 ani, un total de 863 de milioane de dolari) demonestrează că sunt mulți aceia care sunt dispuşi să contribuie cu bani pentru a susține un proiect creativ în care cred cu adevărat.
Plata se face online cu cardul sau prin sistemul PayPal.
Finanțarea prin metoda crowdfunding poate fi fixă, de tipul “totul sau nimic”, sau flexibilă, caz în care proiectul trebuie să strângă minimum 30% din suma estimată inițial, în caz contrar banii întorcându-se înapoi instantaneu la cei care i-au donat.
Vestea cea bună este că acest tip de finanțare prinde contur şi în România!
Conduşi de sloganurile pline de deschidere precum “Din dragoste pentru creativitate, cu cele mai bune intenții” şi “Locurile unde ideile devin reale” cele mai cunoscute site-uri româneşti de crowdfunding sunt we-are-here.ro şi respectiv crestemidei.ro .
Deşi sunt abia la început, cele două echipe se pot lăuda cu rezultate promițătoare şi, desigur, mult optimism pentru viitor.
Cum se promovează efectiv un proiect înscris pe un site de crowdfunding?
În primul rând, nu încerca să trimiți la toată lista de contacte pe care o ai în contul de email informatii despre proiectul tău (nu cred toate cunoştințele tale ar putea fi interesate de idea ta). În plus, ideea în sine de a cere bani nu este primită cu brațele deschise de multe ori. Ar trebui să faci o selecție a cunoştințelor tale care ar putea mainifesta interes pentru proiect. Selecția nu este uşoară dar este obligatorie. Alege aşadar un procent de 25% de persoane cunoscute, apoi încearcă să ieşi din acest cerc, pentru că, la un moment dat micul spațiu de social media nu mai funcționează. Încearcă cumva să ajungi la presă, la bloggeri, să organizezi un workshop, un eveniment ori să găseşti oameni care să scrie despre tine. Dacă oamenii văd că şi alții au avut curaj şi au dat bani, vor fi ceva mai motivați să dea şi ei, iar dacă atingi pragul de 30%, sunt şanse imense să fii finanțat.
Cel mai simplu ar fi, desigur, să începi cu “ambasadorii” apropiați: familie, prieteni, colegi de serviciu, cunoştințe care cred în potențialul tău creator şi care pot duce vorba mai departe. Însă acest lucru nu este pe deplin suficient! Trebuie să identifici publicul căruia i se adresează ideea ta, spațiul (fizic dar şi virtual) în care aceşti oameni se adună, canalele prin care consumă informația şi se poate spune că eşti pe val în drumul către ei.
Ca şi idei de bază, e clar că ar fi recomandabil să ai un site pe Facebook, un blog, chiar şi un cont de Twitter, pentru că finanțatorii proiectelor sunt avizi consumatori de social media. Evenimentele offline de susținere a proiectului precum prezența la workshopuri, expoziții, interviuri in diverse publicații, contribuie de asemenea la distribuirea mesajului despre proiectul tău.
Apoi trebuie să alegi praguri de donație gradate şi realiste. De exemplu, 10 lei ar putea fi prea puțin, dar un salt direct la 100 de lei poate părea un pic prea piperat!
Nu ezita să le aminteşti constant prietenilor şi posibililor donatori despre existența campaniei – uneori cei care intenționează să susțină proiectul uită de deadline.
Şi nu în ultimul rând nu uita dacă te gândeşti la promovarea unui proiect pe un site de crowdfunding să cauți şi să înveți cât poți de mult din prezentarea Amandei Palmer, celebra cântăreață americană care a reuşit prin acest tip de finanțare să strângă banii necesari pentru a-şi produce singură noul album şi turneul. Ea este un nume de succes în această privință şi şi-a legat cumva numele de crowdfunding.
În România sunt deja proiecte de success finanțate cu crowdfunding!
Exemplele de top, care au făcut deja ceva vâlvă în media sunt acestea:
- Festivalul de muzică de cameră SonoRo;
- Albumul Garden Beast al muzicianului Mihai Iordache;
- Romanul grafic “Prâslea cel voinic şi merele de aur” al Mariei Surducan;
- Proiectul cinematografic “În spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România” în regia lui Bogdan Mustață.
Acum, desigur că te vei gândi citind aceste exemple că acest tip de finanțare se adresează mai mult artiştilor – muzicieni, regizori, graficieni, scriitori – dar nu este chiar aşa. Proiectul tau trebuie doar să aiba ceva inovativ care să stârnească atenția, să placă, poate chiar să intrige puțin.
Aşadar, CROWDFUNDING-ul poate fi o soluție atunci când ai o superidee şi nu ai fondurile necesare. Să nu te gândeşti niciodată la acest concept ca la unul caritabil fiindcă este altceva! Important este ca oamenii să îşi vândă un produs creativ dar pentru asta e necesară şi multă muncă şi idei de promovare care să susțină ideea “mamă”. A te pune “în vitrină” pe un astfel de site şi a aştepta să se întămple ceva, fără a avea un plan inteligent de promovare este mai mult decât greşit.
Crowdfundingul nu este un “wishlist” desprins din filmele de animație ale lui Disney, ci o campanie de finanțare care trebuie pregătită din timp, pentru a păstra constant interesul publicului. Trebuie să fie consultate proiectele similare de pe platformele internaționale şi să se observe cum şi-au structurat deținătorii lor prezentarea şi recompensele. Acestea trebuie să fie satisfăcătoare chiar dacă sunt simbolice ori strict la nivel de imagine. Pentru unii oameni, banii nu mai contează aşa mult ca imaginea ori notorietatea.
Succes!
Ruxandra David