Cu ce să continuăm şi la ce să renunţăm în afaceri…şi nu numai

changeToamna, anotimp al începuturilor – de şcoală, facultate, ori studii de orice fel- e momentul cel mai prielnic să ne gândim la ce trebuie să schimbăm ori să menţinem în viaţa noastră, în afacerea pe care o derulăm, în atitudinea noastră faţă de cei cu care relaţionăm, şi poate mai important decât asta să ne acordăm feedback-uri obiective nouă înşine. Exerciţiul nu-i chiar uşor dar cu cât este făcut mai sincer şi periodic ne ajută să ne dezvoltăm într-o direcţie fericită şi să creştem cu bine ce am început cu dreptul, pe măsură ce renunţăm uşor-uşor la ce e nociv, neimportant, superficial ori de prisos pentru mult dorita izbândă.

Managementul schimbării ne învaţă înainte de toate că schimbarea în sine înseamnă de fapt mobilitate, înseamnă să fructifici oportunităţile şi să te îndrepţi cu motivaţie şi curaj către o nouă direcţie. Schimbarea este de asemenea necesară, mai ales în business, unde fiecare decizie şi strategie trebuie corelate în permanenţă cu dinamica industriei şi, în ansamblu, cu întreaga economie. Iar privită printr-un filtru ceva mai personal, este la fel de importantă şi în carieră pentru că, făcută la momentul potrivit, poate face diferenţa vitală între o evoluţie profesională liniară, modestă, şi una spectaculoasă, de excepţie.

Spre exemplu, se spune că după o perioadă de aproximativ cinci ani petrecuţi în aceeaşi poziţie sau aceeaşi companie, un angajat, indiferent de scara ierarhică ori organigrama în care se află, îşi depăşeşte creativitatea şi pasiunea pentru respectiva activitate, iar în final ajunge să se plafoneze. Exemplul acesta destul de celebru este şi azi dezbătut îndelung însă un lucru e cert: este foarte important să rămâi motivat şi implicat în ceea ce faci, iar aceasta cel mai adesea se întâmplă prin schimbare.

De cele mai multe ori însă schimbarea nu se petrece, sau este amânată, fie din confort, fie de teama de a pierde o poziţie stabilă, ori de a intra într-un colectiv nou unde mediul de lucru este necunoscut, iar relaţiile interumane lipsesc, cel puţin într-o primă fază. De aceea managemetul schimbării este esenţial atât pe plan profesional cât şi pentru dezvoltarea personală a fiecăruia dintre noi. De aceea să nu vă mire că cei mai mici şcolari, care merg la şcoală în clasa pregătitoare, studiază o materie care se numeşte chiar aşa, dezvoltare personală, şi la care în primele ore se discută tocmai de adaptare la schimbarea la care timpurile, tehnologia şi mersul acestei lumi ne supune încă din fragedă copilărie. Probabil că adevăraţii câştigători vor fi cei care vor reuşi să se debaraseze necontenit de rutină, de cutume şi obiceiuri învechite, în favoarea evoluţiei şi a depistării mecanismelor proprii sau generale care duc spre succes fără a renunţa la bun simţ, respect faţă de oameni şi natură şi la neîngrădirea libertăţii celuilalt. Misiunea dascălului şi a părintelui pare a nu fi astfel extrem de uşoară, ba din contra.

În continuare veţi găsi câteva sfaturi interesante şi des întâlnite în contextul lecţiilor despre schimbare. Cu cât le veţi personaliza mai realist, adaptându-le stilului vostru de viaţă ori dorinţelor sau neîmplinirilor proprii, cu atât cele lecturate îşi vor atinge ţinta mai eficient.

De multe ori poate ar fi indicat să facem un efort şi să renunţăm la:

  • A avea credinţe şi voinţe limitative sau negative, aceasta traducându-se prin a spune cât mai rar posibil: „nu pot”, „nu vreau”, „nu se poate realiza”.
  • Mediocritate, această parşivă amică care ne pândeşte la tot pasul, fiindcă au fost prea multe perioade când se mergea pe principiul „lasă că merge şi aşa”. Ei bine, nu merge şi aşa dacă ne dorim afaceri inteligente şi dezvoltare reală, imagine autentică şi valoare în munca pe care o desfăşurăm. Sănătatea succesuluirezidă în implicare, acţiune şi stăruinţă pe drumul pe care am plecat spre împlinirea ţelului nostru.
  • A ne uita cu invidie în curtea vecinului, căci ştim cu toţii că aceasta pare a fi o meteahnă ancestrală a românului pe care trebuie s-o ocolim şi să o corectăm. Dacă în curtea vecinului există un exemplu bun de urmat ne putem inspira cu deschidere dar e mai bine să nu râvnim la ceva construit poate cu muncă şi pasiune enormă de cealaltă parte.
  • A arăta cu degetul în loc să trecem la acţiune! E uşor să-i criticăm pe alţii ori să delegăm mereu diverse activităţi în loc să ne suflecăm mânecile şi să începem treaba.
  • A da vina pe alţii pentru insuccesele ori neîmplinirile noastre! E o atitudine total iresponsabilă deoarece singurii cu adevărat responsabili pentru fericirea noastră suntem chiar noi înşine.

Aşadar haideţi să continuăm să :

  • Învăţăm din exemplele pozitive, valoroase şi autentice din jur, de la oameni minunaţi care chiar au făcut ceva cu afacerea lor, cu viaţa lor. Niciodată nu trebuie să ne mulţumim cu nivelul la care am ajuns crezând că suntem superiori oricum. Modestia şi deschiderea spre nou şi intersant, sunt atuuri ale oamenilor cu adevărat valoroşi! Să-i admirăm neîncetat pe toţi cei buni în locul lor, în profesia lor!
  • Credem că putem realiza tot ce ne punem în minte. Încrederea în forţele proprii este ea însăşi o forţă uriaşă care ne mobilizează şi ne dă avânt.
  • Căutam mereu atitudinea echilibrată, echidistantă faţă de bucurii şi eşecuri deopotrivă –ramânând lucizi şi raţionali putem vedea adevărata faţă a întâmplărilor din viaţa noastră.
  • Fim curajoşi, fermi, pozitivi, veseli, mereu curioşi şi deschişi la tot ce înseamnă noutate şi dezvoltare! Trebuie să exersam mereu să prindem trenurile norocoase din mers!
  • Credem fără tăgadă în puterea relaxării, a sportului, a râsului atât de benefic şi a zâmbetului cu efecte miraculoase atât pentru noi înşine cât şi pentru cei din jur.
  • Investim încredere în afacerile româneşti şi în antreprenorii din spatele lor şi să ne promovăm cu demnitatea imaginea naţională peste hotare. Minunat ar fi să ne gândim să achiziţionăm cât mai des produse româneşti de pe rafturile magazinelor. Este un prim gest de patriotism pur, foarte la îndemână. Sperăm (dar cu idei multe şi concrete care să susţină această speranţă) că românii vor aprecia produsele autohtone şi vor susţine afacerile ţării lor.
  • Punem pe primul loc satisfacţia clienţilor. Este clar că mulţumirea arătată de cât mai mulţi beneficiari ale produselor şi serviciilor oferite în orice afacere, este garanţia cea mai reală a succesului şi a continuităţii acestuia.
  • Apelăm la specialişti ori de câte ori ne împotmolim sau nu ştim cum să acţionăm eficient. Să renunţăm la a face lucrurile după ureche sperând într-o falsă economisire – pierderea ulterioară ar putea fi mult mai importantă.
  • Credem în puterea unui dar făcut din suflet! Putem fi astfel mai aproape de cei care ne apreciază şi pe care îi apreciem la rândul nostru.
  • Construim experienţe memorabile pentru cei care ne înconjoară. Viaţa e scurtă, avem nevoie şi de emoţii puternice pe care le putem crea prin produse şi servicii inovatoare, prin forme de prezentare deosebite şi mai ales prin menţinerea permanentă a calităţii!

Haideţi, în concluzie, să continuăm să gândim pozitiv, să trăim frumos, deschis, încrezători că sănătatea succesului mult dorit începe cu noi şi din noi!

Să acceptăm schimbarea în viaţa noastră, ca să evoluăm şi să simţim că timpul trece în favoarea noastră aşa cum foarte înţelept ne-a lăsat scris şi celebrul  romancier şi eseist francez, Antonie De Saint- Exupery: „Cei ce nu schimbă nimic nu devin nimic. Viaţa nu va fi servit împlinirii lor. Iar timpul curge pentru ei asemenea unui pumn de nisip, pierzându-l.

Ruxandra David