Cum îţi protejezi afacerea în momentele de criză din plan personal?

sad manager

Orice activitate economică pe cont propriu te poate solicita la maximum şi este crucial să fii mereu în plină formă pentru a face faţă cu succes tuturor provocărilor.  Mai toţi antreprenorii ajung să constate că viaţa personală le este afectată de orele prelungite de lucru şi că, cu greu, pot găsi un echilibru între afaceri şi familie. Lucrurile se complică şi mai mult când problemele de acasă influenţează negativ modul în care un om de afaceri îşi administrează businessul.

Evenimente nefericite precum un divorţ, boala sau pierderea unei persoane dragi, alte tensiuni serioase în cadrul familiei rareori pot trece fără urmări asupra performanţelor şi eficienţei unui manager. Inevitabil, intervin oboseala, o capacitate redusă de concentrare, absenţe de la birou, sentimentul că nimic nu mai are sens în viaţă. Probabil te-ai confruntat deja cu asta, într-un fel sau altul, şi, până la urmă, este ceva firesc – înainte de a fi “om de afaceri” eşti „doar om”.

Odată ce ai intrat însă în “jocul antreprenoriatului” nu îţi poţi permite prea multe momente de slăbiciune. Trebuie să ştii cum să atenuezi impactul presiunilor din viaţa personală.

Ce ar fi de făcut?

Recunoaşterea problemelor nu te face “mai puţin” lider

Una dintre primele întrebări pe care ţi le vei pune este cât de mult să dezvălui celor de la birou sau colaboratorilor din problemele tale. Dorinţa de a împărtăşi ce te macină va fi greu de stăpânit, iar închiderea în sine nu este, la rândul ei, benefică. Pe de altă parte, există temerea că, arătându-ţi suferinţa, vei fi perceput ca slab sau vei da apă la moară unor mici bârfe. Totuşi, chiar dacă îţi vei dori să ascunzi totul la serviciu, membrii echipei vor observa că nu eşti în apele tale.

Acum depinde foarte mult de fiecare caz în parte, dar şi de firea fiecăruia, când vine vorba de gradul de transparenţă în astfel de împrejurări. Poţi alege să spui doar că ai nişte probleme personale pe care nu vrei să le aduci cu tine la birou sau să selectezi unu-doi colaboratori apropiaţi şi de încredere, cărora să le faci mai multe confesii. Dacă ai ştiut să te înconjori cu oameni de calitate, vei putea găsi mai mult sprijin decât te aştepţi, atât moral, cât şi profesional, astfel încât afacerea ta să nu aibă de suferit. Trist, dar adevărat, adesea se dovedeşte că, în clipele dificile, străinii te pot susţine chiar mai bine decât rudele.

Apelează la opţiunea delegării

Este o posibilitate pe care managerii şi, mai ales, antreprenorii o evită, având convingerea că nimeni nu le poate administra businessul la fel cum o fac ei. În cazul în care ţi-ai pregătit echipa pentru situaţii de criză şi ai ales oamenii potriviţi, delegarea unor atribuţii importante la nevoie îţi va fi de un real ajutor. Este esenţial ca afacerea să meargă mai departe, în cele mai bune condiţii, ca de obicei – sunt necesare decizii ce nu pot fi amânate, trebuie negociate contracte pentru a nu fi pierdute oferte avantajoase, se cer a fi respectate angajamentele faţă de partenerii de afaceri sau cele faţă de clienţi etc. Alternativa de a lăsa lucrurile în suspensie în zilele în care lipseşti de la birou sau în care nu eşti în cea mai bună formă nu este de dorit. Cu această ocazie, îţi vei da seama mai bine pe cine poţi conta cu adevărat şi cum se descurcă echipa ta când lipseşti. În plus, oricând ai libertatea de a-ţi relua atribuţiile.

Asigură-te că angajaţii au acces la informaţiile necesare

Într-o companie mare, în care există departamente şi direcţii de toate felurile, însoţite de proceduri specifice, lipsa managerului general nu produce bulversări şi discontinuităţi în derularea afacerilor. Însă, într-o firmă mică, cu numai câţiva angajaţi, fără structuri bine conturate şi planuri pentru situaţii de criză, absenţa celui “in charge” poate da peste cap toată activitatea. Nu porni de la premisa că ţie nu ţi se poate întâmpla nimic sau că lucrurile vor merge în virtutea inerţiei în astfel de cazuri. Pregăteşte terenul pentru imprevizibil. Stabileşte persoanele care pot lua decizii în lipsa ta şi pune la îndemână informaţiile necesare desfăşurării activităţii precum: cifrul de acces în sediul firmei, conturile bancare cu care se pot face operaţiuni, parole ale diferitelor device-uri, date scadente ale facturilor, date de contact ale furnizorilor, orice alte informaţii pe care nu le vei putea furniza prin telefon sau e-mail.

Păstrează personal legătura cu partenerii importanţi

Odată cu delegarea unor responsabilităţi ar putea fi nevoie să repartizezi subordonaţilor tăi şi o parte dintre clienţii sau partenerii companiei. În situaţia în care ai colaboratori vechi, obişnuiţi să discute cu tine, este bine să faci un efort şi să onorezi în continuare întrevederile cu ei. Dacă nu este absolut necesar, nu trimite un înlocuitor, pentru că efectele asupra relaţiei voastre de afaceri ar putea fi mai importante decât anticipezi. Aceştia vor crede că nu mai contează aşa de mult pentru compania ta şi ar putea căuta alţi parteneri care să le acorde atenţia cuvenită. Deşi treci prin perioade delicate, merită să faci un efort – doar este vorba de afacerea ta! Regăseşte-ţi zâmbetul şi tratează-ţi clienţii cheie cu profesionalism!

Ţine-te strâns de agendă

Păstrarea unei agende şi notarea tuturor task-urilor pe care le-ai dori îndeplinite ţin de basic-ul oricărei activităţi de succes. În momentele dificile, aceste instrumente te vor ajuta foarte mult. Vei fi mai organizat în acţiunile întreprinse, vei evita riscul de a sări peste întâlniri importate sau de a lăsa nerezolvate treburi urgente. Urmărirea agendei te va ţine totodată “în priză” peste zi şi îţi va îmbunătăţi starea de spirit. Nu face însă greşeala să încarci prea mult agenda, dincolo de limitele rezonabile, pentru că nu ai nevoie să te simţi depăşit de situaţie sau să adaugi şi mai mult stres vieţii tale. Planifică aşadar o zi plină, dar ia în calcul şi pauze de relaxare şi odihnă şi chiar de întâlniri cu prietenii sau persoanele dragi.

Nu te îndepărta de afacerea ta

Încercând să îţi dea sfaturi de ajutor, unii te vor îndruma să îţi iei un concediu prelungit până lucrurile revin la normal în viaţa ta. Nu este tocmai cea mai bună recomandare. Tu însuţi ai putea simţi nevoia să stai departe de problemele de la serviciu. Deşi este bine să delegi anumite responsabilităţi şi să îi laşi pe angajaţii de încredere să te suplinească, abandonarea businessului tău pe termen lung reprezintă, de departe, cea mai neinspirată alegere. Viaţa poate fi un lung şir de încercări şi nu îţi poţi neglija afacerea ori de câte ori dai de greu. Cu cât te vei reîntoarce mai repede la activităţile normale şi te vei implica în atingerea targeturilor, cu atât recuperarea va fi mai rapidă.

Acordă-ţi mai multă atenţie

Când te confrunţi cu o perioadă dominată de tensiuni şi stres eşti mult mai vulnerabil decât în mod obişnuit. Oboseala, stările de rău fizic, depresia, lipsa de încredere, singurătatea – toate se resimt înzecit. Cu toate că eşti obişnuit să faci sacrificii şi să te neglijezi, în circumstanţe critice este mai important ca oricând să te protejezi şi să ai grijă de tine. Poate fi un lucru greu de realizat, pentru că, tocmai în astfel de perioade, sărim peste mese, ne hrănim haotic, nu ne odihnim suficient, iar de relaxare aproape că nici nu poate fi vorba. Şi totuşi… Doar rămănând puternic, poţi trece peste impasul apărut în viaţa ta. Dacă vei conştientiza permanent acest lucru, vei găsi o cale să te menajezi. Totul este să vrei.

Momentele de cumpănă pot interveni în viaţa personală a oricărui om, iar consecinţele asupra activităţii profesionale pot fi dezastruoase când eşti total nepregătit. În cazul unui antreprenor, riscurile sunt şi mai mari, pentru că acesta nu are posibilitatea de a-şi părăsi postul ca un simplu angajat.

În plus, un întreprinzător privat trebuie să facă faţă unei duble provocări – să treacă cu bine peste problema personală, dar şi să îşi menţină compania în top. Să atingi ambele deziderate este incredibil de greu. Dar nu imposibil. Plasa de siguranţă a afacerii tale, în caz de criză, personală sau de orice alt tip, rezidă în pregătire, proceduri, colaboratori bine aleşi, abilitate, curaj, optimism şi, nu în ultimul rând, în pasiune pentru businessul construit.

Când eşti la greu, priveşte-ţi afacerea ca pe un motiv de a merge mai departe, nu ca pe o povară. Nu te opri din drumul spre succes pe care ai pornit doar pentru o încercare a vieţii. Furtuna va trece mai devreme sau mai târziu. Fii convins de asta!