De ce nu ar trebui să faci o carieră din pasiunea ta?

pasiune

“Urmează-ți pasiunea, iar cariera ta îți va aduce banii și succesul de care ai nevoie!”

De câte ori nu ai auzit acest sfat în carieră? De câte ori ți-au spus oamenii că dacă ai o pasiune, totul se va rezolva în timp? De multe ori ori, tinerii sunt cei care sunt sfătuiți să facă o carieră din ceea ce îi fascinează.

Câte povești de acest gen ai auzit: “un bărbat pasionat de scris a renunțat la job-ul pe care îl avea pentru a sta acasă şi a scrie”? Ce s-a întâmplat după? Adevărul de care nimeni nu vorbește este că omul nostru s-a chinuit să scrie cartea la care visa și nu a avut succes. Nu a avut cititori, nu a avut o lansare spectaculoasă și a primit cronici care l-au dezamăgit.

Astfel, scriitorul pasionat s-a întors în lumea reală, tot la un job neinteresant, dar cu orgoliul rănit. Partea cea mai proastă este că această persoană și-a pierdut încrederea în sine și în ideea de a avea o carieră făcând ceea ce îl pasionează. Însă lucrurile nu ar fi trebuit să meargă în această direcție.

Adevărul crud despre “urmarea pasiunii”

Noi oamenii, credem că banii vor “curge” dacă facem ceea ce ne place în viață, dar aceasta este doar o iluzie periculoasă de urmat.

Până la urmă, este logic că ai face mai mulți bani și că ai avea mai mult succes dacă ai crede că ai o carieră interesantă și că se merită să investești energie în ceea ce faci. În momentul în care te implici sufletește în task-urile zilnice de la birou, atunci vei rezolva mai multe decât dacă te-ai “prelinge” până s-ar termina programul de lucru.

Consultantul în carieră, Jessica Sweet, consideră că oamenii trebuie să rețină un lucru: nimănui nu îi pasă de pasiunile tale! Nu e din cauza ta sau din cauza lucrurilor care îți plac. Este vorba despre clienții tăi, despre ceea ce le oferi și despre ce primesc dacă te lasă să-i ajuți. TU trebuie să-i faci să le pese de atât de mult de pasiunile tale încât să fie dispuși să te plătească pentru a face ceea ce îți place.

Problema este că ceea ce te fascinează, s-ar putea să nu se plătească prea bine. Dacă de exemplu îți place să colecționezi cărți, nu ai putea să-ți faci o carieră din asta. Unele persoane adoră să se uite la filme, dar asta nu înseamnă că își găsesc un loc de muncă la care tot trebuie să facă este să se uite la filme.

Este bine să ai o pasiune, dar s-ar putea să ai nevoie de un job full-time care îți aduce bani și astfel îți poți dezvolta hobby-urile în timpul liber.

De ce nu ți-ai urma pasiunile?

  • Transformarea unui hobby într-o carieră poate distruge ceea ce iubeai la bun început. De exemplu, dacă îți place să faci prăjituri, toată lumea vine și îți spune cât de bine te pricepi la ceea ce faci. După o perioadă, unele persoane îți sugerează să creezi o afacere din gătitul tău, iar tu o sa le urmezi sfatul. Totuși, după ce trece tot entuziasmul, îți dai seama că ideea de a te trezi dimineața, de a te apuca de gătit și de a face față clienților dificili nu mai este pe placul tău. Astfel, dacă continui, în timp o să ajungi să urăști gătitul și așa ai distrus pasiunea pe care o aveai la început.

  • Bun, să ne gândim puțin la studenții care urmează o facultate doar pentru că “simt” că acolo este locul lor. Există mulți tineri care urmează o anumită facultate fără a înțelege cu adevărat ce înseamnă specializarea respectivă; fără a înțelege pentru ce job-uri (NU) se vor califica după terminarea studiilor. Astfel, studenții termină facultatea și realizează cu frustrare că ceea ce au învățat  nu  este de ajuns pentru a obține job-ul la care visau. Totuși, dacă aleg o anumită facultate doar pentru că le place ceea ce oferă și nu pentru a obține un loc de muncă în domeniu, atunci totul este în regulă. Problema este cu tinerii care nu își dau seama cât de puțin îi va ajuta specializarea pe care o urmează pentru a găsi de lucru.

  •  “Urmează-ți pasiunea” este de fapt un sfat privilegiat pentru a ignora faptul că majoritatea oamenilor lucrează pentru a avea mâncare și pentru a avea o casă în care să stea; în general, lumea nu lucrează doar pentru împliniri spirituale.

Da, există oameni cărora le place cariera pe care o au și succesul pe care îl simt de multe ori, dar aceste persoane sunt rare. Problema este că din cauza acestor indivizi, restul oamenilor ajung să se simtă chiar rușinați și depresivi din cauza job-ului pe care îl au.

Să lămurim un lucru: nu suntem împotriva încercării de a transforma hobby-urile în job-uri. Dacă ai găsit ceva ce te fascinează și dacă ai descoperit un mod în care acel ceva îți poate aduce bani, atunci continuă! Ideea este că pentru multe persoane, urmarea pasiunilor nu este un lucru ușor și totul poate duce la anxietate și la schimbarea multor locuri de muncă.

Principiul Hollywood

Mulți oameni urmează cu entuziasm înclinațiile pe care le au și cred cu adevărat că vor avea parte de succesul la care visează. Acestea este de fapt principiul Hollywood!

Principiul Hollywood spune că indiferent cât de pasionat ești de un anumit lucru, nimănui nu îi pasă de asta doar pentru că tu crezi că este ceva important. Dacă vrei clienți, atunci ar trebuie să te ocupi de motivele pentru care oamenii respectivi ar trebuie să le pese de ceea ce faci (chiar dacă tu ești fascinat de pasiunea ta).

Oamenii părăsesc lumea corporativă; părăsesc job-urile cu program strict pentru a-și urma visul, pentru a fi proprii șefi și pentru a avea libertatea de a-și organiza singuri timpul. Astfel, ei se aruncă în “brațele” pasiunii și urmează principiul Hollywood fără să își dea seama. Însă totul va merge în direcția greșită pentru că uită să conecteze ceea ce le place să facă cu acel ceva de care restul persoanelor au nevoie.

Ideea de a-ți urma pasiunea este un lucru bun. dar ideea de salarizare a pasiunii tale este cu totul altceva. Cu toții trebuie să mâncăm, să ne plătim facturile, să plătim transportul și să facem alte lucruri esențiale. Pasiunea nu ne poate oferi mereu ceea ce vrem, iar multe persoane ajung să se simtă frustrate și nervoase în momentul în care nu obțin rezultatele mult așteptate.

Mulți dintre noi suntem visători și da, după cum am mai spus, există câteva persoane care au reușit să obțină bani din pasiunile lor. Totuși, drumul spre succes, drumul spre împlinirea profesională este greu și de multe ori există compromisuri care trebuie făcute. Nu, nu renunța la pasiunea care te lasă să te pierzi în propria lume, dar acceptă faptul că s-ar putea ca pe moment să nu poți supraviețui făcând ceea ce iubești.

Înainte de a încheia acest articol, o să-ți punem câteva întrebări la care să te gândești înainte de a te decide să faci o carieră din ceea ce este probabil doar un hobby:

Ce faci cu pasiunea ta?

Aduci ceva nou pe piață? Ceva ce nimeni nu mai face?

Cu ce ți-ar plăcea să contribui la lumea care te înconjoară?

Petrece puțin timp pentru a te gândi la ceea ce iubești să faci și nu irosi prea multă energie cu lucrurile care nu te interesează. Este momentul să decizi ceea ce contează pentru tine, ceea ce te definește ca persoană și să descoperi de ce celorlalți le-ar păsa de acel lucru care te pasionează.

Este în regulă dacă cariera pe care o ai momentan nu este exact ce ai vrut. De exemplu, dacă vrei să fii scriitor și nu faci destui bani din asta, atunci ai putea să lucrezi pentru o companie ca și copywriter. Vei scrie în continuare, vei face bani și vei putea lucra în timpul liber la pasiunea ta. Succesul poate fi atins și în afara programului de lucru, important este să realizezi asta la timp și să nu te lași înfrânt de acele dezamăgiri pe care le vei simți uneori.