De la cartea de vizită la networking

NetworkingEra o vreme când, deşi aveam o sumedenie de cărţi de vizită, ele nu făceau altceva decât sa-mi îngroaşe portofelul sau geanta ori să ocupe un loc în sertar … cât mai în spate fiindcă le cam dădusem uitării. Începuse să mi se pară un gest cam desuet şi poate şi un pic prea formal ori chiar aproape de înfumurare în a oferi o carte de vizită celor cunoscuţi ori persoanelor cu care intram în contact în diverse circumstanţe. Poate că şi acest gest de a oferi ori a lua o carte de vizită ţine de un anumit trend ori de o modă socială, aşa că e posibil să fi fost manipulată subtil în a le folosi ori ba de-a lungul vremii.

Dar deodată, simţind nevoia de cunoştinţe noi şi de dezvoltare profesională am început să recurg din nou la “cartonaşul magic” care împărţindu-l încolo şi încoace mi-a adus mai mulţi prieteni pe facebook, mai multe propuneri de colaborare şi am fost căutată de mai multe persoane pentru a căror afacere puteam oferi suport. Din acest moment putem vorbi despre networking pentru care o definiţie ca într-un curs de specialitate ar putea suna astfel :

Networkingul reprezintă stabilirea unui set de contacte informale cu diverse entităţi care au interes social şi de afaceri, cu scopul de a realiza o platformă de idei, pentru schimbul de informaţie şi pentru susţinere.

Cu alte cuvinte, acest networking reprezintă întreaga noastră reţea de cunoştinţe ba şi pe cele viitoare, cu care va urma să intrăm în contact pentru a ne susţine mai bine activitatea de bază, fie ea afacere personală , meserie sau poate chiar hobby ori interes despre anumite subiecte. Important este ca aceste legături să fie cu persoane de calitate care să ofere feedback realist şi profesionist. De aceea nu contează doar pe cât de mulţi îi cunoşti ci mai ales pe cine cunoşti !

Când este cel mai bine să recurgem la networking şi ce avantaje am putea avea ?

• Unii sunt de părere că cel mai bun moment pentru a ne canaliza eforturile spre investiţia în propria reţea socială era chiar ziua de ieri şi că un eventual “mâine” ar putea aduce pierderi preţioase de timp, de bani şi de notorietate. Aşa că nu ne rămâne decât să ne convingem că putem acţiona chiar de azi, pentru că, toate că relaţiile trainice sunt cultivate în timp astfel încât impactul lor în diverse sfere sociale să fie trainic. Trebuie să ne învăţăm să căutm pârghii sociale cu oamenii cu care nu ne-am cunoscut în prealabil şi să acceptăm că pentru orice profesionist şi indiferent de domeniu, networking-ul a devenit vital pentru reuşita şi integrarea în comunitatea pe care o vizează. Cu alte cuvinte, networking-ul poate fi privit ca pe o îndeletnicire zilnică care poate aduce profituri uriaşe în viitor.

• În momentul în care suntem atenţi şi la ambiţiile celor din jur, reuşind puţin practicarea exerciţiului altruismului, ne creştem de fapt şi propriile şanse de reuşită fiindcă networking-ul trebuie privit ca pe o relaţie de tip win-win în care toţi cei care se caută ar trebui să aibă succes. Dorinţa relaţionării trebuie împărtăşită, şi lumea modernă ne-a pus deja la dispoziţie o sumedenie de alternative de a schimba “cărţi de vizită”. O simplă postare pe facebook în care vei vorbi deschis despre gândurile şi aspiraţiile tale îţi poate alătura o grămadă de persoane la care poate nici nu te-ai fi gândit. Apoi, o căutare atentă printre paginile de prezentare a diverselor afaceri pe internet îţi poate aduce parteneri valoroşi pe care flerul tău va învăţa să-i discearnă. Şi nu numai flerul, pentru că există o sumedenie de statistici, de cotaţii şi de comentarii deschise prin care poţi mirosii impostorii şi poţi ţinti spre cei cu adevărat valoroşi alături de care visurile tale ar putea prinde contur.

• Un mit în ale networking-ului este că la început tot ce ai nevoie este să deţii un portofoliu cât mai mare de cărţi de vizită, de contacte. Se pare că este greşit ! Degeaba avem un teanc de nume şi numere de telefon ori adrese dacă nu avem resursele necesare pentru a ne alătura intereselor posesorilor lor şi nici nu găsim elemente ajutătoare prin intermediul lor. Se poate vorbi de networking doar când cele două tabere se pot susţine reciproc şi au experienţe comune ! Alegerea nu este uşoară, ba putem chiar vorbi despre artă de relaţionare însă un pont bun îl reprezintă că cei mai buni care fac networking sunt persoanele care la rândul lor sunt influenţatori şi totodată conectori. De aici provine şi popularitatea acelora dintre noi cu o reţea diversă de cunoştinţe.

• Networking-ul este cel mai reuşit atunci când legăturile rămân stabile iar acest lucru se înfăptuieşte dacă relaţia cerere – ofertă este îndeplinită la timpul potrivit şi în mod constant.

• Nu facem networking doar atunci când participăm la evenimente, conferinţe ori suntem într-un cadru business (deşi în mod clasic aceste ipostaze sunt considerate momente optime de relaţionare socială şi profesională)! De fapt în fiecare moment al vieţii suntem vânători de “contacte sociale”. Lupta găsirii contactelor care ne sunt folositoare este continuă, uneori chiar la graniţa inconştientului. Toţi avem nevoie în viaţă de un meşter bun – fie el zidar, zugrav, tapiţer ori instalator sau de un stomatolog, avocat ori mediator iar contactele şi legăturile noastre mai vechi ne pot pune în legătură cu aceştia.

• Networkingul are două aspecte importante: identificarea contactelor folositoare pentru obţinerea profitului dar şi pe acelea al puterii alegerii celor care ne pot duce la succes într-un mod mai relaxat, alături de persoane amuzante, tonice, inventive. Nu ar fi minunat ca partenerul de afaceri să ne devină apoi şi prieten bun câştigând astfel şi financiar dar şi sufleteşte ? Cred că mai degrabă putem spune că networkingul aduce împreună oameni cu aspiraţii comune decât cu interese comune. Este o cale de îmbinare a mai multor feluri şi planuri de a a avea succes fiindcă ştim cu toţii că suntem mulţumiţi atunci când există echilibru între agoniseala materială şi cea sufletească.

Fie ca cele citite în acest articol să vă îndemne la un networking de calitate, iar când aveţi o idee de dezvoltare, în orice plan al vieţii să-i simţiţi cu adevărat potenţialul şi momentul ca ea să prindă contur, aşa cum odată ne-a spus şi Victor Hugo “ Nimic, nici chiar toate armatele din lume, nu ar putea opri o idee a cărei vreme a sosit.”

Ruxandra David