Un start-up de succes începe cu o idee bună. Care e ingredientul principal, capabil să facă diferența între o idee oarecare și una menită reușitei? Pasiunea! Așa că așează-te comod la masă, pune pe hârtie lucrurile pe care le faci cu drag și află chiar aici cum poți să transformi un hobby într-o afacere! Nu trebuie să fie ceva excentric, precum dresaj de reptile sau pictură în apă, ci orice activitate pe care o faci cu plăcere și cu pricepere. În plus, nu uita că, atunci când te gândești la o afacere de succes, trebuie să fii realist/ă și să analizezi implicațiile pe termen lung. În business, este mereu vorba despre cerere și ofertă, așa că încearcă să vezi lucrurile ca pe un dans între nevoile umane și metodele de a le satisface. În lipsa unui progres tehnologic imens prin care să ne transformăm în mini-robeței care se alimentează de la priză, există șanse mari ca oamenii să aibă în continuare nevoie de mâncare, haine, servicii medicale, entertainement, socializare, dragoste etc.
Una dintre ideile cel mai simplu de exploatat și nu foarte costisitoare ține de… gătit! Chiar dacă nu ești un chef școlit la Paris și nu ai trecut prin toate emisiunile de popularizare a acestei îndeletniciri, poți face o afacere de pomină profitând cu grație de interesul oamenilor pentru mâncare. Îți prezint, mai jos, câteva idei de start-up delicioase!
Brioșele, artă și gust
Mulți au impresia că, atunci când vrei să intri în industria alimentară, e nevoie să ai un spate solid: bani, oameni care să pună osul la treabă alături de tine, o locație de doamne-ajută, noroc la clienți pofticioși. Vestea bună este că un start-up în domeniul alimentar nu înseamnă doar restaurante fancy și bucătari cu accent franțuzesc, ci o mulțime de alte lucruri pe care le poți face chiar singur/ă. De exemplu… brioșe! Te-ai gândit vreodată că prăjiturile alea drăguțe, ca niște opere de artă gata de atârnat pe perete, pot fi făcute de două mâini la fel de pricepute ca ale tale? Dacă ești o fire artistică și preferi ca produsele muncii tale să fie degustate cu toate simțurile, atunci ai putea să încerci o afacere de nișă în domeniul alimentar. Poți începe cu o promovare online a brioșelor făcute în casă, targetând un anumit gen de evenimente: botezuri, cununii, onomastici, petreceri private, petreceri de firmă. Chiar dacă la început vei face acte de caritate livrând bunătăți vreunei prietene fashioniste care își serbează ziua de naștere sau botezul copilului, cu talent, perseverență și un marketing bunicel poți ajunge ca într-un an să fii furnizor premium de brioșe. Evident, trebuie să te școlești puțin (sunt o mulțime de site-uri și cursuri unde poți învăța totul – de la prepararea aluatului, la decorare și vânzare) și să îți cercetezi publicul. Păstrează mereu în minte cele două întrebări: Ce se cere? Ce poți da? Personalizează cât mai mult și nu uita să arăți clientului că el este stăpân peste brioșele tale. Acesta este avantajul suprem al micilor întreprinzători: câștigă mai ușor încrederea clienților tocmai pentru că se bazează pe comunicare directă și le fac pe plac până în cele mai mici detalii. Tot ce trebuie să faci este să prinzi curaj, să-ți deschizi o firmă și să te pui pe copt chiar la tine în bucătărie.
Producător de bunătăți premium
Îți place să faci dulceață de cum se ridică zăpada și ești mai ceva ca un alchimist care scoate aur din orice? Toată lumea e înnebunită după conservele tale care, pe lângă faptul că sunt delicioase, nici nu conțin coloranți, conservați și nici nu îngrașă foarte tare? Atuncitreci mai departe de admirația prietenilorși bucură publicul larg. Chiar dacă nu vei ajunge un brand de țară într-un an, vei avea satisfacția că faci ce îți place și câștigi și un ban cinstit. În plus, costurile de producție nu sunt formidabile. Dacă începi cu materie primă luată de la producători locali (poate chiar din grădina ta), produci în bucătăria proprie și vinzi online, costurile sunt chiar mici. Totuși, trebuie să te asiguri că îndeplinești normele Direcției de Sănătate Publică și că ai o firmă în toată regula, conformă cu legislaţia (casă de marcat, contracte cu firme de deratizare, salubrizare, apă curentă, electricitate, gaz etc).
Dietă și catering
Dacă ideea de catering îți place, dar ai vrea să faci mai mult pentru clienții tăi (și pentru pasiunea ta) decât să livrezi sute de sarmale zilnic sau tone de friptane învelite în cartofi prățiți, atunci ai putea să dezvolți un serviciu specializat. Așa cum ți-am zis mai sus, avantajul de a lucra la scală mică, oferind servicii directe unui număr redus de clienți este acela că poți merge foarte mult spre nișa la care visezi. O idee ar fi să lucrezi în parteneriat cu un nutriționist și să oferi diete plus catering pentru o perioadă stabilită de specialist și de clientul interesat să slăbească (sau să se îngrașe). În afară de vizita la nutriționist/consultul online și de semnarea unui contract cu firma ta, tot ce mai are de făcut este să-și servească bunătățile și să-și schimbe garderoba.
Bucătar personal – de la prietenie, la afacere
Îți place să gătești, te pricepi, oamenii te sună ca să te roage să îi scoți din impas când nu le-a crescut blatul pentru tort și n-au ce pune pe masa copiilor invitați la petrecere. Ești un mic guru în bucătărie și e timpul să scoți bani din asta. Începe oferind servicii de gătit apropiaților și apoi prietenilor apropiaților, cu ocazia unor evenimente de viață. Nu trebuie să gătești pentru o armată sau pentru nuntași veniți din toate colțurile lumii, ci pentru evenimente mai restranse – zile de naștere, petreceri surpriză, petreceri de logodnă sau… de divorț. Dincolo de reclama bună pe care ți-o vor face prietenii, poți încerca să îți faci un site sau blog unde să povestești la ce te pricepi, ce oferi, cum ți-a venit ideea și de ce oamenii te aleg să le fii bucătar personal. Nu uita să ai și o marcă personală – unii aleg să gătească în costum de baie, fără foc, folosind doar un anumit gen de ingrediente sau făcând un adevărat spectacol din procesul de preparare a mesei. Cu cât ești mai inventinv/ă, cu atât mai bine!
Blog-uit cu poftă
Există milioane de bloguri. De ce unul în plus? Pentru că, dacă scrii bine și mai și gătești, ai un dublu avantaj! Dincolo de faptul că familia și prietenii tăi vor degusta zilnic bunătăți (blog-ul prespupune prezență online constantă), îți vei construi o voce și, cu timpul, îți poți găsi colaborări care să aducă bani serioși. Poți face recenzii de restaurante sau de produse și poți merge la evenimente culinare pe care apoi să le lauzi sau să le critici pe pagina ta. Mai mult, poți împărtăși rețete, secrete și tot ce simți că ar fi util cititorilor tăi. De obicei, atunci când ai un astfel de blog, banii vin din PR. Vei fi invitată la evenimente, vei primi oferte de promovare a unor produse (advertoriale sau alte articole plătite etc) și te vei distra cunoscând o comunitate care are aceeași pasiune ca a ta. Deși pare greu să trăiești din blogging, dacă faci acest lucru sistematic, profesionist și cu plăcere, într-un an sau doi poți ajunge un nume. N-ai nevoie decât de conexiune la internet, un aparat foto bun, plus pasiunea ta pentru gătit și cuvinte!
Cu căsuța în spate
Dacă ții să rămâi în zona sigură a serviciilor bine delimitate în spațiu și timp, poate nu e rău să te gândești la un restaurant, o cafenea, un fast-food sau… un camion cu bunătăți, deghizat în magazin. Ca și client, nu e nevoie să fii hipster ca să apreciezi hot-dog-ul preparat cu drag sau covrigii cu umpluturi din cele mai exotice. E destul să primești servicii ireproșabile la prețuri ok ca să devii client fidel. Iar avantajul tău, ca provider de astfel de servicii, este că te poți muta din loc în loc: poți merge inclusiv în sate, la târguri, pe lângă școli și poți lucra conform unui program stabilit de tine. Ai nevoie de o mașină personalizată, contracte cu primăria și timp să faci ceea ce îți place!
Dezvoltare personală delicioasă
Chiar dacă sunt ocupați mare parte din zi cu job-uri extenuante și pare că interesul pentru sufletul lor e undeva la nivelul mării, mulți oameni de succes sunt, de fapt, foarte interesați de dezvoltarea personală. Cursuri care să le provoace creativitatea, intuiția, viteza de reacție sau să îi ajute să se relaxeze sunt tot mai căutate. Poți profita de această tendință a pieței și face o paletă de cursuri pentru dezvoltare personală prin gătit! Ai nevoie de sală, de un program pe care să îl prezinți organizațiilor și idei provocatoare! Dacă e prea costisitor pentru tine să cumperi materiale și ustenile de ”bucătărit” pentru un grup întreg, propune o colaborare unui restaurant sau unei organizații care centralizează cursuri de dezvoltare personală (de exemplu, Incubator 107). Personalizează cât mai mult oferta, de la cursuri de gătit pentru copii, la cursuri de gătit pentru viitoare mămici sau pentru oameni interesați de un anumit domeniu (mâncare raw, vegan, patiserie, mâncare festivă, tradițională etc).
În final, îți amintesc faptul că un start-up care pornește dintr-o pasiune va fi de două ori un succes! Nici nu vei simți că muncești și vei crește, ca om și ca profesionist, fără să-ți dai seama. Confucius spunea: ”dacă nu vrei să muncești nicio zi, fă din pasiunea ta un job”. Poate că a venit timpul să testezi dacă avea dreptate!