Decizii sub presiune?

Datorită naturii noastre dar și societății în care trăim suntem obloigați de a lua sub presiune cele mai importante decizii din viața noastră. Fie că presiunea de care ÎȚI vorbesc este cauza de o lipsă de timp, violență, emoții sau orice altceva, este dificil să iei decizii în una din aceste strări. Cel mai important este însă faptul că de cele mai multe ori nu ai încredere în decizia pe care urmează să o iei. Fără o modalitate de a reuși să treci într-o stare obiectivă s-ar putea ca decizia luată să TE coste ani buni de regrete.

Aproape fiecare decizie din viața mea a fost luată sub presiune și cu timpul am învățat să gestionez astfel de situații, de a privi obiectiv și de a lua în final, cele mai bune decizii. Niciodată nu vei putea elimina complet situațiile tensionate implicate în luarea unei decizii și nici nu ÎȚI vei putea gestiona în totalitate stările ce TE cuprind atunci. Unde mai pui faptul că subiectivitatea, caracteristică în luarea unei decizii, este parte integrantă a ființei omenești și tocmai de aceea trebuie să învățăm să lucrăm cu aceasta, să o gestionăm cât mai eficient cu putință. Ai însă posibilitatea să minimalizezi toate acestea printr-un proces de încredere în forțele proprii și să ai capacitatea de a scoate o situație foarte bună din una foarte proastă. Iată cum:

1.Familiarizează-TE foarte bine cu situația dată.

Cunoașterea înseamnă puterea, iar putere înseamnă SUCCES. Înțelegerea deciziei luate este mult mai importantă decât decizia în sine. Astfel, ești cel mai probabil pe drumul cel bun în ceea ce privește luarea unei bune decizii. Primul pas al procesului este de a pune în prim plan capacitățile și abilitățile pe care le deții, pentru a putea face o analiză eficientă a situației date. Studiază materialul dat petru a TE familiariza cu acesta. Folosește tehnici diferite de cercetare, iar cele mai bune, în opinia mea sunt cele în care obții cât mai multă infomație posibila, cercetezi cauzele, scopurile, locurile, pentru a face cea mai bună alegere. Cel mai important este să analizezi să să iei în considerare și cele mai mici detalii ale situației TALE, pentru că de cele mai multe ori, o piatră mică poate răsturna întreaga piatră mare, la care TU ai muncit enorm de mult.

2.Ai habar de rezultate.

Aici intervine procesul de predicție. Datorită multitudinii de informații pe care le-ai adunat, este necesar să faci și o predicție a rezultatului final. Vei putea face asta, deoarece ai materia primă în acest sens și TE va ajuta să ÎȚI dai seama dacă ar putea fi în final o decizie bună, mai puțin bună sau rea. ÎȚI poți adresa de asemenea, întrebări precum Care ar fi efectele pe termen scurt?, Dar cele pe termen lung?, În ce mod va afecta decizia mea viața mea?, Dar viața altora? Etc. Este foarte important să conștientizezi faptul că o decizie mare, importantă, care produce efecte pe termen lun este formată din numeroase decizii mici, zilnice, săptămanale, lunare, pe care trebuie să le compui și să le gândești individual, pentru a ajunge în final la un rezultat mai mult decât mulțumitor.

3.Consultă-TE.

Este esențial să TE consulți și să ceri părerea cât mai multor persoane. Important este ca aceste persoane să nu fie rudele TALE și nici prieteni sau cunoștințe pentru că din nefericire vor avea numai păreri subiective. Și nu pentru că își doresc asta ci pentru că asta este natura ființei umane. Prin urmare, cere părere unor specialiști experimentați în domeniul ales, care să TE ajute cu o părere obiectivă asupra situației.

4.Antrenează-TE în situație.

Important este să TE decizi asupra deciziei, dar cel mai important este să conștientizezi această decizie și să treci la acțiune. Prin urmare, ai o privire cu TINE în viitor. Ce vei face dacă iei acea decizie? Cum TE vei descurca? Care vor fi următorii pași pe care îi vei parcure? Odată ce decizia a fost luată, trebuie parcurs un drum, cu mai multe etape, iar în final vei ajunge la un rezultat generat în funcție de decizia luată dar și de drumul parcurs de TINE.

ȚI-am dat deja de gândit? Ai cumva de luat o decizie?