“Judecă succesul prin lucrurile la care trebuie să renunți pentru a-l obține” – Tenzin Gyatso.
Toată lumea își dorește să aibă parte de succes, indiferent dacă este vorba de școală, muncă sau acasă. Problema este că nu-i de ajuns să-ți dorești să ai succes și din acest motiv există foarte multe diferențe între oamenii care au succes și cei care nu au. Evident, fiecare persoană are parte de propriul tip de succes, dar sunt anumite lucruri pe care toată lumea le face pentru a-și pune în aplicare planul. Vom discuta în continuare despre acele diferențe care contează, acele diferențe care stabilesc dacă un om știe sau nu să atragă succesul.
1) Acceptarea schimbării vs. frica de schimbare
Acceptarea schimbării este unul dintre cele mai dificile lucruri pe care o persoană le poate face. Lumea din jurul nostru se schimbă constant și este bine să accepți această idee cât mai repede și să încerci să te adaptezi. Totuși, unii oameni refuză ideile noi și se “agață” de trecut (adică de prezentul lor) și refuză să modifice modul de rezolvare a proiectelor. Îndrăznește să vezi lucrurile altfel și lasă-te atras de puterea schimbărilor din jurul tău.
2) A ști cine vrei să devii vs. a nu ști cine vrei să devii
Ai putea încerca să faci o listă cu obiectivele pe care le-ai plănuit pentru viitor. Ai putea să treci pe lista ta ce funcție speri să ai peste câțiva ani, dacă vrei să-ți cumperi o casă, dacă vrei să călătorești într-o țară anume etc. Oamenii de succes folosesc astfel de liste pentru a avea o strategie pentru propriul viitor. Persoanele care nu au nicio idee legată despre ce vor să facă sau să devină, nu se vor simți niciodată împlinite. Dacă nu știi cine vrei să fi, cum poți atinge succesul?
3) Dorința reuşitei celorlalţi vs. dorinţa eşuării planurilor lor
În momentul în care conduci o companie, îți dorești ca angajații tăi să se descurce și să reușească în ceea ce îşi propun, pentru ca firma ta să fie de succes. Chiar dacă nu ești la conducere, îți dorești ca toți colegii tăi de muncă să “crească” în același timp cu tine. Dacă îți dorești eşecul colegilor, atunci de ce mai lucrezi în aceeaşi firmă cu ei?
Oamenii de succes împart informațiile deținute, nu uită că există și alți oameni în jurul lor și sunt dornici să reușească alături de restul echipei. Nu este loc de invidie și de planuri ascunse, deoarece timpul trece repede și s-ar putea să regreți ceea ce (nu) ai făcut.
4) Acceptarea responsabilității pentru greșelile făcute vs. învinuirea altora pentru propriile erori
Mereu vor exista momente bune și momente grele! A fi lider și antreprenor de succes înseamnă să îți accepți responsabilitatea pentru greșelile făcute. Nu rezolvi nimic dacă dai vina pe alții pentru că vei demoraliza pe toată lumea, iar asta nu este un lucru bun.
Recunoaște-ți vina și caută o soluție! Oamenii din jurul tău vor înțelege, vor accepta ce s-a întâmplat și te vor aprecia pentru puterea de a merge mai departe și de a lupta în continuare. Însă, dacă refuzi să recunoști ce ai făcut, oamenii își vor pierde respectul pentru tine, iar totul se va spulbera instant. Respectul și încrederea sunt greu de câștigat, dar și mai greu de păstrat.
5) Discuții despre idei vs. discuții despre oameni
Ar fi trebuit să știi până acum că bârfa nu te ajută cu nimic! De multe ori, toate conversațiile de acest gen se bazează pe zvonuri și pe fapte care nu s-au întâmplat. În loc să îţi pierzi vremea bârfind și criticându-i pe cei din jur, mai bine cauți idei pe care le poți pune în aplicare. Împarte planurile tale cu cei alături de care lucrezi și discută despre planurile pe care le ai, în loc să critici pe toată lumea, la fiecare colț din birou.
6) Recunoaște meritul altora vs. spune că ai făcut tu totul!
Indiferent ce alegi să faci în viață, de multe ori îți vei da seama că munca în echipă reprezintă cheia spre succes! În momentul în care lucrezi cu mai mulți oameni, trebuie să le recunoști meritele. Lăsându-i pe cei de lângă tine să simtă micile victorii, îi motivezi pe termen lung și își vor face treaba mai bine.
Nu ești singur la birou, nu conduci o echipă de sclavi care fac tot ce le zici și care nu trebuie să îndrăznească să te contrazică. Colaborează cu ei și recunoaște-le munca depusă pentru că doar așa compania ta se va îndrepta spre succes. Nu este vorba de cadouri, nu este vorba de prime sau salarii; este vorba de laude și despre laude făcute de față cu toată echipa. Este vorba de lucruri mici care contează.
7) Citește în fiecare zi vs. te uiți la televizor în fiecare zi
De fiecare dată când citești un blog, o revistă interesantă sau o carte bună, înveți ceva nou, ceva folositor și îți îmbogățești cunoștințele. Problema este că de fiecare dată când te uiți la televizor sau pierzi vremea aiurea pe internet (lucruri făcute pentru relaxare sau distracție) nu înveți mai nimic. Rare vor fi momentele în care televizorul te va ajuta să devii un om de succes și cel mai rău este că vei pierde un timp valoros.
8) Complimente vs. critică
Un compliment spus cuiva mereu va face acea persoană să se simtă mai bine și mai motivată, așa că de ce nu ai face asta? Critica scade productivitatea și afectează pe termen lung întreaga companie. Nu trebuie să fii răutăcios cu oamenii care se implică în afacerea ta, pentru că asta nu va face bine nimănui. Vrei succes? Oferă oamenilor din jurul tău șansa de a simți micile victorii și felicită-i atunci când fac ceva bine.
9) A ierta vs. a nu ierta
Toată lumea greșește, pentru că este normal să se întâmple așa! Nu este bine să nu îți ierți angajații sau colegii de muncă pentru ceva ce au făcut acum câțiva ani. Fiecare a înțeles ce s-a întâmplat, cumva totul s-a reparat și omul respectiv a învățat din propria eroare. Gata! Treci peste! Vrei o companie de succes? Învață să treci peste lucruri de acest gen, pentru că s-ar putea să pierzi angajați buni.
10) Învață încontinuu vs. lasă totul la voia întâmplării
Studierea continuă și îmbunătățirea cunoștințelor reprezintă singurele moduri în care o persoană se poate dezvolta în carieră. Doar astfel poți să fii cu un pas înaintea competiției și să devii mult mai flexibil în gândire. Însă, dacă refuzi să studiezi lucruri noi, toate oportunitățile vor trece pe lângă tine și vei pierde șansa de a avansa ca antreprenor, iar asta înseamnă că vei rămâne în urmă.
Vom încheia acest articol menționând faptul că în afaceri, dar și în viață în general, este bine să fii fericit și să transmiți acea state de bine celor din jurul tău. În momentul în care oamenii sunt fericiți, aceștia devin automat mai productivi și mai concetrați pe ceea ce au de făcut. Dacă o persoană transmite stări de agitație și nervozitate, cei din jurul său se vor simți nemotivați, iar asta nu aduce niciodată succesul dorit.