Descoperă și ocupă-te de proiectele care te fac fericit!

planif-proiect“Cariera mea îmi oferă tot ce am nevoie pentru a mă simți fericit și împlinit!” Oare este adevărat? Gândește-te puțin la acele idei care apar uneori și care te fac să te simți entuziasmat. Le-ai pus vreodată în aplicare? De multe ori oamenii aleg să evite încercarea unor proiecte noi pentru că job-ul de zi cu zi este satisfăcător și pentru că există acea frică de nou. Chiar depinde succesul tău de un astfel de proiect ? Când totul pare ok, de ce ai risca să încerci să faci lucrurile diferit? Chiar poţi avea succes cu un astfel de proiect ?

Proiectele secundare, adică acele proiecte care nu sunt doar niște task-uri de la muncă sunt importante din mai multe motive. Partea cea mai bună când vine vorba de un proiect de care te ocupi după ce termini orele de lucru este că nu ai de înfruntat termene limită. Aceste proiecte îți oferă șansa de a te pune la curent cu noutățile din domeniile care te interesează.

Totuși, de ce sunt bune aceste proiecte? Acceptarea unei provocări (care poate fi privită ca un experiment) te poate învăța lucruri noi, iar aceste abilități le vei putea folosi mai încolo. Ideea este să înțelegi că proiectele de care vrei să te ocupi când ajungi acasă implică anumite riscuri. Este indicat să nu ai așteptări prea mari pentru că există șansa ca ideea ta să nu fie bună și ca proiectul să eșueze. Este ușor să fii optimist, dar trebuie să fii realist. Speră ca totul să meargă bine, dar plănuiește modul în care vei acționa dacă apar dificultăți pe “drum”.

Cu timpul vei descoperi “unelte” care s-ar putea să te ajute chiar și la birou. Uneori poate descoperi o aplicație, uneori un descoperi program sau chiar un produs. Nu contează despre ce este vorba, important este că ai găsit ceva ce îți poate face munca mai ușoară.

Ai destulă energie?

Cariera ta îți aduce multe satisfacții, dar acestea necesită implicare și energie. Ai un plan de care vrei să te ocupi când ajungi acasă, dar după un drum lung de la birou, mai ești în stare să lucrezi? Vom discuta în continuare despre cum poți să îți salvezi proiectele când îți lipsește energia necesară.

Pentru început, vom discuta despre drumul până la muncă. Mergi des sau chiar zilnic cu mașina? De multe ori, condusul te poate extenua și îți poate cauza mult stres. Încearcă să te folosești de mijloacele de transport (autobuz, tren) pentru a lucra la proiectul tău. Astfel vei fi mai odihnit, mai calm și vei avea timp să te ocupi de pasiunile tale.

Trezește-te devreme! Dacă ești obosit seara, încearcă să te culci mai repede decât de obicei și astfel te vei putea trezi mai devreme. Cu timpul vei putea să te trezești mai repede dimineața, iar asta înseamnă o șansă în plus pentru te ocupa de lucrurile importante pentru tine.

Faci destule exerciții fizice?

Dacă nu depui efort fizic, începi sa te simți lent și fără chef de viață. Chiar dacă consideri că pierzi timp valoros mergând la sală, este bine să privești totul din alt punct de vedere. Efortul fizic practicat în mod regulat îți oferă energia și pozitivismul de care ai nevoie pentru a lucra la proiectele personale.

Ai grijă ce mănânci pentru că tipul de hrană ales îți poate afecta gândirea. Multe persoane aleg mâncarea de tip fast-food în momentul în care sunt stresate, dar asta le va face doar să se simtă și mai prost. Fructele, legumele și apa îți vor oferi energie și este mai important să te simți săturat, decât să te simți plin.

Ești sigur că îți place proiectul la care lucrezi? Este posibil să nu te simți entuziasmat când te ocupi de task-ul ales de tine. Încearcă să fii sincer cu tine și să te ocupi de ceva care te pasionează cu adevărat; ceva care te va face să te simți bine.

Bun, să presupunem că ideea la care lucrezi este pe placul tău și că totul pare să fie bine organizat și realizabil…pe hârtie. După ce ai făcut planul, descoperi că nu ai timp pentru ceea ce vrei să faci sau că îți lipsește energia pentru a face față la toate lucrurile de pe foaie. Ei bine, te-ai gândit să-ți alegi un partener? Nu contează dacă este vorba de un coleg de muncă, de o persoană pe care o cunoști de pe internet sau de un prieten; important este să găsești pe cineva care îți înțelege pasiunea. De multe ori, un partener te va ajuta mai mult decât crezi, iar proiectul poate să iasă mult mai bine decât ai sperat.

Totuși, cum ajungi să descoperi care este cea mai bună idee care trebuie pusă în aplicare? Este greu să ai succes de la bun început, dar cu timpul o simplă idee se poate transforma în ceva măreț. Pentru început, îți recomandăm să treci într-o agendă toate ideile care îți trec prin minte…orice! Indiferent cât de aiurea par gândurile tale trebuie să le notezi undeva. Este posibil ca momentan să nu vezi care sunt oportunitățile în jurul ideii respective sau poate că tehnologia nu este pregătită pentru planurile tale. La un moment dat, o astfel de listă s-ar putea să îți fie mai folositoare decât crezi.

O dată pe săptămână aruncă o privire peste lista alcătuită și selectează acele concepte care au potențialul de a fi transformate în proiecte sau experimente. Întreabă-te dacă există piață pentru noțiunea respectivă, întreabă-te dacă va atrage atenția sau dacă va ajuta pe cineva. După ce ai aflat răspunsurile, apucă-te de treabă! Creează un plan de atac și folosește-te de toate resursele care îți stau la dispoziție.

Analizează rezultatele și măsoară succesul!

După ce experimentul a luat sfârșit, este indicat să arunci o privire peste ce ai creat și să măsori succesul proiectului tău. Uneori vor apărea sau dispărea oportunități. Uneori este greu să faci o evaluare bazându-te pe ce s-a întâmplat și analizând așteptările pe care le-ai avut.

Dacă momentan nu lucrezi la un proiect personal, îți recomandăm să începi unul! Da, un astfel de proiect îți poate complica programul și îți poate face viața mult mai grea, dar nimic nu se compara cu sentimentul de reușită pe care îl vei avea la final. Cele mai mari realizări pe care le vei face în cariera ta nu vor fi cele forțate. De multe ori, acele lucruri care le descoperi din proprie inițiativă îți vor aduce cele mai multe sentimente de mulțumire. Proiectele personale sunt valoroase pentru că te ajută să-ți transformi ideile în realitate așa că nu mai sta pe gânduri, pune-ți creativitatea la treabă şi succesul nu va întârzia să apară!