Din tainele mediului online – alegerea inteligentă a parolei

parolaTrăim într-o lume a parolelor. Avem nevoie de ele pentru a ne dovedi identitatea dar și pentru a ne proteja datele personale și conturile. Din păcate, foarte multe persoane nu știu cum să își aleagă parola în mod eficient și atunci, fie devin victime ale piraților internetului, fie le uită nemaiputând accesa informațiile dorite. Aceste situații neplăcute pot fi evitate prin respectarea câtorva reguli simple, a căror înțelegere nu necesită o diplomă de inginer IT.

Sfatul 1 – Conturi diferite-parole similare

Dacă ai mai multe adrese de email sau conturi de utilizator nu înseamnă că trebuie să ai și tot atâtea parole. Încearcă pe cât posibil să păstrezi aceleași litere și numere, că să poți accesa oricând site-ul sau blogul pe care îl dorești. Totuși, încearcă să utilizezi variațiuni ale parolei tale când vine vorba de internet banking, PayPal sau orice cont ce are legătură cu firma la care lucrezi.

Sfatul 2 – Alege o parolă puternică

Parolele puternice au de regulă cel puțin opt caractere, având în componență litere mici, mari și numere. Totuși, nu exagera și alege o parolă foarte lungă- este dovedit științific că orice persoană are mari dificultăți în a-și aminti o combinație ce depășește cincisprezece semne. Numerele se trec în mijlocul parolei, nu la începutul sau la capătul acesteia. ”Tigrul1” sau ”1Andra” chiar nu reprezintă o piedică în calea unui hacker decis să îți acceseze fraudulos conturile. Dacă dorești o parolă cu adevărat greu de identificat, atunci introdu cel puțin un simbol. Simbolul ideal este @ deoarece este ușor de ținut minte. Acesta apare în toate adresele de email, plus că este și primul simbol de pe tastatură. Nu opta pentru un simbol mai puțin utilizat de genul # sau &.

O parolă eficientă nu conține un cuvânt ce poate fi găsit într-un dicționar, ca să nu mai vorbim de informații personale de genul numele copiilor, al mamei, al orașului în care locuiești, data nașterii, numărul de telefon, numărul și seria buletinului, etc. Dacă ai impresia că parole de genul ”tastatură”, ”computer”, ”mouse” sau ”utilizator 1” reprezintă o barieră de netrecut, află că te înșeli. De fapt, sunt destul de ușor de ghicit deoarece mulți avem tendința de a ne raporta la mediul înconjurător pentru a ne aminti diverse informații. Extrem de riscante sunt parolele ce au în componența lor adresa de email, numele sau contul de utilizator. Nu folosi nici combinații de genul ”aabbccc”, sau ”ttiggrrull” și nici ”asdfgh” dacă vrei ca datele tale să fie în siguranță. Cel mai bine este să optezi pentru o combinație de caractere ce are sens doar pentru tine. De exemplu, poți forma o parolă din prima literă a fiecărui cuvânt, din primul vers al cântecului tău preferat.

Sfatul 3 – Păstrează parola secretă

Parola nu o împărtășești cu membrii familiei sau cu prietenii în idea că dacă tu o uiți sigur și-o va aduce aminte careva. Deasemenea, nu îți păstra parolele nici în telefonul mobil, nici în calculator și nici nu le trimite cunoștințelor via email. Ideea de a-ți nota parolele pe un petec de hârtie, pe care să îl ascunzi apoi sub tastatură nu e doar neinspirată, ci de-a dreptul ilară. E ca și cum ai ascunde cheia casei sub preș.

Sfatul 4 – Schimbă parola

Schimbarea periodică a parolei ajută la protejarea conturilor, mai ales a celor sensibile. Dacă crezi că cineva ți-a ghicit parola, este cazul să o modifici. Operațiunea nu este grea de loc și se poate realiza în doar câteva minute. Nu utiliza o parolă asemănătoare dacă altcineva a reușit să îți acceseze datele cu caracter confidențial.

 Alegerea corectă a parolei trebuie să fie prioritară în momentul în care îți creezi un cont oriunde în mediul online. Nu uita că munca, banii și chiar intimitatea ta pot fi în pericol. Așadar, tu ce parolă ai?…..Stai! Nu răspunde: e confidențial!