Duşmanul performanţei

too-busyDacă vorbeşti cu un prieten, printre primele lucruri pe care le auzi de la el se numără cele gen: „Sunt foarte ocupat”, „Nu am timp nici să mor”, ”Nu îmi văd capul de treburi”, ”Nici nu ştiu ce să fac mai întâi”. Pare o epidemie generală. Toată lumea se prezintă extrem de ocupată şi într-o agitaţie continuă. Oare aşa să fie? Sau mai degrabă ne place foarte mult să „ne dăm” ocupaţi? Sau suntem prea prost organizaţi şi nu ne mai cunoaştem priorităţile?

Ştiu, mulţi spun că viaţa de acum este de aşa natură încât nu se poate altfel. Ca să acoperi toate obligaţiile şi responsabilităţile trebuie să o ţii mereu tot într-o alergătură. Fugi dintr-un loc în altul şi, la finalul zilei, cazi lat. Nu mai ai timp de prieteni, nu mai ai timp pentru familie, nu mai ai timp nici pentru tine.

În tot acest ritm nebunesc, nu prea se mai poate vorbi nici de performanţă adevărată la serviciu. Pentru că, judecând astfel, când ai o responsabilitate de îndeplinit, eşti atât de preocupat de rezolvarea celorlalte care îi urmează, încât nu îi acorzi, de cele mai multe ori, atenţia cuvenită. Pe la mijlocul zilei, deja te gândeşti la ce ai de rezolvat după job şi tot aşa. Dacă îţi laşi viaţa pradă acestei curse infernale, ajungi să nu mai fii niciodată prezent 100% în locul în care te afli la un moment dat. Ba mai mult să nici nu mai ştii care e rostul imensei agitaţii la care te supui, conştient sau nu, în fiecare zi.

Una dintre consecinţe este că, la un moment dat, nu îţi mai iese aproape nimic bine şi faci rabat de la calitatea muncii tale ca o formă de apărare împotriva lipsei de timp. Nu va trece mult şi lucrul acesta va fi observat de colegi şi superiori. În cazul în care ţii la serviciul tău, asta ar trebui să te pună în gardă.

Dacă te regăseşti în descriere şi conştientizezi că nu e în regulă să continui aşa, ai câteva mici sfaturi la îndemână:

1. Nu confunda situaţiile „Sunt foarte ocupat” cu „Am multe de făcut”. A avea multe de făcut este un lucru bun şi îţi dă o stare de bine. Nu e ceva care te presează puternic, ci doar te păstrează activ şi în formă. Când devii foarte ocupat, deja ai pierdut controlul – problemele vor pune stăpânire pe tine în loc ca tu să fii stăpân peste ele.

2.Păstrează echilibrul în toate aspectele vieţii tale. A fi prea ocupat o perioadă mai îndelungată nu este normal. Normalitatea înseamnă să existe un echilibru între ce ai de făcut şi ce poţi să faci tu de fapt. Dacă ajungi să te depăşească situaţia, undeva ai dezechilibrat balanţa.

3.Alcătuieşte-ţi o agendă zilnică sau încropeşte măcar o listă. Motivul pentru care simţi disconfort când eşti prea ocupat ţine de faptul că devii dezorientat, nu mai ştii în ce ordine să rezolvi problemele, mai uiţi de unele din ele, le laşi să se aglomereze într-o scurtă perioadă de timp. Un fel de „check list” sau de „do-list” îţi va uşura viaţa.

4.Reanalizează-ţi priorităţile. Un sfat care ţine de cel anterior. Stabileşte ce trebuie rezolvat mai urgent, ce poate fi amânat pe termen mediu şi ce mai poate aştepta o vreme.

5.Renunţă la ambiţia de a rezolva totul peste noapte. Recunoaşte că, de multe ori, vrei prea multe într-o perioadă prea scurtă de timp, precum și ca tot ceea ce faci să fie perfect. Este înțelept să alegi din multitudinea de dorinţe şi necesităţi şi să laşi deoparte ce este mai puţin important. Pe acestea din urmă le poţi amâna pentru o perioadă mai relaxată. Ştiu că, la prima vedere, toate par importante, dar trebuie să fii conştient că, pur și simplu, nu le poţi face pe toate deodată!

Citind aceste reguli îţi vine probabil să spui: „Uşor de zis, greu de făcut!”. Da, este adevărat. În general, să ne ţinem viaţa sub control şi să evităm haosul este o mare provocare. Mulţi nu reuşesc să facă asta niciodată, dar, cu siguranţă, tu nu vrei să te numeri printre ei. Impune priorităţi şi organizează aşadar! Nu deveni prea ocupat pentru a nu pierde esenţialul existenţei tale!

Mihaela CREŢU