Ne petrecem mii şi mii de ore alături de colegii de la birou. Unii ne sunt dragi, alţii mai puţin dar oricum ar fi, ei reprezintă a doua noastră familie… şi cât de fericiţi ar trebui să se simtă cei care o au şi pe aceasta unită, sinceră, deschisă şi bună de pus capul pe umărul ei când ne este mai greu!
Cele pe care le veţi citi în continuare nu au darul de a arăta cum se formează o echipă unită la birou (sperăm că deja managerii au citit suficientă literatură motivaţională cât să fi înţeles mecanismele spre acest succes) ci veţi vedea cum poate rămâne această echipă unită şi după orele de program şi mai ales cum această atitudine poate avea indirect efecte benefice asupra jobului care i-a adus iniţial împreună pe aceşti oameni. De la a escalada Himalaya până la a viziona laolaltă un film bun, există o sumedenie de soluţii de relaxare care îi pot ajuta pe colegii de birou să descopere unii în alţii alte şi alte trăsături, calităţi ori abilităţi pe care le treceau total neobservate în activităţile de zi cu zi. Important e ca startul să fie bun, să avem deschiderea că putem învăţa lucruri noi de la colegi şi să ne gândim că dacă ceva nu funcţiona în relaţia de serviciu acest lucru se poate corecta prin comunicare şi chiar prin joc! Dacă stau bine să mă gândesc am descoperit la teambuilding-urile organizate de compania la care lucrez, că unii oameni când sunt relaxaţi pot fi cu adevărat geniali – prin umorul lor ori prin relatarea experienţelor trăite, iar alţii care mi se păreau foarte buni la serviciu, în „totala libertate” mi s-au părut apatici, fără iniţiativă şi idei inteligente.
Haideţi să începem un mic slalom printre câteva propuneri de petrecere a timpului liber care ar putea ajuta echipa să rămână unită şi după orele de la birou.
Ar trebui să încercaţi :
1. DANSUL – Ar trebui ca o dată pe lună măcar să vă duceţi împreună la un club! Oricât am fi de obosiţi mişcarea în paşi de dans ne eliberează de stres şi ne face să uităm de problemele cotidiene. În plus poate fi hazliu să observaţi stilul de dans al unui coleg şi poate să încercaţi să-l imitaţi. De ce să nu fiţi puţin copilăroşi la urma urmei?
2. JOCURILE – Multe jocuri inteligente, distractive care să vă pună mintea la treabă, să vă facă să comunicaţi între voi şi să vă descoperiţi reciproc. O recomandare ar fi DIX IT, un joc premiat acum câţiva ani care mi se pare foarte amuzant dar si SMART !
3. IEŞIRILE ÎN ORAŞ – Aici aveţi o grămadă de posibilităţi să faceţi din timpul alocat unul de calitate, care să vă destindă cu adevărat, precum: vizionarea unui film bun (neapărat cu multe comentarii după!), BOWLING, DARTS, BILIARD sau chiar discuţii lungi într-o cafenea…
4. SPORTUL, mult sport! – Oricum cu toţii ne îndemnăm greu spre mişcare aşa că, poate dacă ne vom organiza în echipe, ni se va naşte spiritul de competiţie. Este recomandat aşadar sportul în echipe formate din mai mulţi oameni şi neapărat să faceţi apoi schimb de coechipieri ca să vedeţi cum relaţionaţi şi cu ceilalţi. Sportul influenţează performanţa zilnică de la serviciu, cei care îl practică regulat fiind persoane pozitive, pline de energie, implicate şi axate pe rezultate. Închiriaţi un teren de tenis sau de fotbal şi faceţi puţină mişcare! Dacă aveți posibilitatea încercați și tirul, echitația sau o partidă de paintball. O să vedeți că sportul este extrem de distractiv când este practicat în echipă.
5. PARCURILE DE AVENTURĂ. Vă oferă ocazia să va descoperiți cu adevărat colegii. Cu siguranță escaladarea pereților, cățăratul în copaci, mersul pe frânghii și săriturile de la înălțime oferă ocazia perfectă pentru fiecare să își arate îndemânarea cât și spiritul de aventurier. Veți vedea că unii colegi au abilități la care nici nu vă gandeați și veți descoperi noi prieteni cu care să va impărtășiți experiențele și in afara biroului.
6. SERI CU KARAOKE. Nimic nu poate fi mai amuzant decât o seara de relaxare alături de colegii de birou și multă muzică bună…cântată chiar de voi. Veți vedea ca unii sunt adevărați artiști și vă veți amuza copios de alții! Ce e cel mai important e că, o seară de karaoke, vă face plinul de energie pentru o săptămână întreagă și vă dă motive să cântați cu zâmbetul pe buze încă vreo patru zile după. Următoarea ieșire de acest fel nu se va lăsa așteptată!
7. LECTURA . În acest caz aveţi două posibilităţi: ori vă faceţi un plan să citiţi aceeaşi carte sau material, fiecare separat şi apoi să vă puneţi pe împărtăşit concluzii, ori vă întălniţi toţi ca la un ceanaclu şi fiecare pe rând citeşte ce a reuşit să compună singur. Va fi distractiv, veţi descoperi talente nebănuite printre voi, ori din contră „catastrofe” în ale literelor şi veţi avea de ce vă amuza, fiţi siguri !
8. MERSUL LA TEATRU. E o activitate intelectuală care relaxează cu adevărat fiindcă dă posibilitatea trecerii în alte ipostaze ale vieţii, invită la visare şi la alergare dincolo de propria conştiinţă. Şi iarăşi aceeaşi indicaţie: comentaţi mult, mult, asupra piesei de teatru, veţi vedea cât de diferit pot aborda oamenii acelaşi subiect ori ceva aparent clar ca formă ori atitudine. Veţi descoperi cât de unici şi interesanţi sunteţi!
9. GĂTITUL împreună, fie că ajungeţi în casa unuia dintre voi, sau închiriaţi undeva un spaţiu, veţi găsi foarte constructiv să participaţi toţi la obţinerea deliciilor culinare pe care să le savuraţi apoi evident tot împreună. Unii vor fi maeştri la compoziţia principală, alţii la notele de arome dinspre final iar alţii la ornat. Doar şi la serviciu unii sunt mai buni la pus bazele proiectelor, alţii la desfăşurarea lor şi unii la evidenţierea succeselor voastre.
10. CĂLĂTORIILE . Pregătiţi anual o mare ieşire, preferabil într-un loc în care n-au ajuns cei mai mulţi dintre voi. Fiecare trebuie să aibă un rol: de plănuitor al escapadei, de ghid, de susţinător în momente mai grele sau neprevăzute, ori de iniţiator de activităţi interesante care să vă facă ieşirea memorabilă. Apoi, ar fi bine să aveţi ieşiri mai dese, în weekenduri, în locuri poate nu foarte îndepărtate dar frumoase şi relaxante indiferent dacă acestea sunt la malul mării ori la munte .
11. ACTE CARITABILE. Dacă vă doriţi să-i ajutaţi pe alţii mai săraci ori aflaţi în suferinţe veţi vedea câtă pace şi armonie aduce acest lucru în echipa voastră. Porniţi împreună la cumpărături pentru a alcătui pachetele pe care să le dăruiţi cu ce prilej doriţi celor mai năpăstuiţi. Fapta bună se va prelungi în timp în sufletul fiecăruia dintre voi şi enegia aceasta pozitivă vă va lega ca un liant nevăzut viitoarele acţiuni ca echipă la serviciu. Când fiecare e mulţumit şi împăcat cu sine va avea idei bune şi eficiente, îi va motiva pe cei din jur şi va vedea mai lucid oportunităţile de a realiza cât mai multe lucruri.
12. SĂRBĂTORIŢI ÎMPREUNĂ zile de naştere, onomastici, diverse succese ale echipei voastre, sau evenimente pe care unii le-ar putea trece uşor cu vederea. Ce ar fi să vă gândiţi la un bal mascat sau la o petrecere tematică în care să fiţi costumaţi haios ?
Cu toţii avem nevoie şi de destindere, şi de relaxare iar de multe ori rutina sau munca prea multă nu ne mai lasă să avem iniţiative concrete, curajoase, de a fi şi în afara orelor de program lângă cei care ne sunt a doua familie.Faceţi tot posibilul să ieşiţi cumva din acest cerc vicios şi vă veţi recăpăta pofta de viaţă. Ieşiți din cochilia care vrând, nevrând îmbătrâneşte şi fie din spirit de conservare, fie ca o provocare de luptă cu propria conştiinţă, ne lasă din ce în ce mai puţin spiritul să ramănă tânăr, jucăuş şi frumos …
Have FUN !
Ruxandra David