Eșecul în afaceri – strategii de coping

esec

O afacere înseamnă multă responsabilitate și doar prin asumarea ei poți cunoaște succesul. Totul începe cu o filosofie de viață sănătoasă: succesul în afaceri nu este o destinație spre care să alergi în linie dreaptă, ci este un drum lung pe care uneori te împiedici și te prăbușești pentru a te ridica, de fiecare dată, tot mai puternic. Mai mult, succesul este un proces, un mod de a privi lucrurile, poate chiar un stil de viață. Dacă vrei să alegi asta pentru tine și afacerea ta calea corectă, nu calea simplă, atunci e cazul să înveți devreme o lecție foarte importantă: eșecurile te fac mai puternic și sunt parte din drumul către succes! Ironic? Deloc! Iată cum poți să-ți revii după un eșec și cum poți transforma celebrul șut într-un pas înainte:

  1. Poziția corectă: un eșec nu înseamnă faliment

Dacă ești genul de persoană căreia i se pare că există o sabie a lui Damocles atârnată mereu deasupra sa și că afacerea e pândită de pericole din toate părțile, probabil că, mai devreme sau mai târziu, universul îți va împlini profeția! Ca să eviți un astfel de scenariu, încearcă un exercițiu de clarificare a minții: un client pierdut nu înseamnă sfârșitul! Un proiect care a ieșit sub așteptări și a adus ceva pierderi nu înseamnă că anul acesta vei ieși pe zero sau sub el… Fii realist și fă diferența între o problema foarte mare, care poate duce la dispariția afacerii tale și o problemă curentă, inevitabilă atunci când ai un business. De asemenea, încearcă să inspiri un astfel de mod de gândire și echipei tale! Va crește doza de relaxare la nivel de grup și, implicit, gradul de implicare în sarcini – nu toți oamenii sunt productivi dacă li se amintește de minim 3 ori pe zi că peste o lună riscă să intre în șomaj!

  1. Acceptă situația

Pentru a schimba o situație incomodă, prima condiție este aceea de a o accepta așa cum este, pentru moment. Dacă ai o problemă cu a accepta eșecul, vei petrece mai mult timp pentru a ieși din problemă și a te repune pe picioare decât dacă îți iei câteva zile în care să meditezi la situație, să-ți faci mea culpa și să începi deja cautarea soluțiilor! A băga mizeria sub covor sau a da vina pe alții când lucrurile ies prost te califică pentru postul de manager nepriceput! Cum faci față unui eșec, în ce fel te raportezi la el și cum îți managerizi echipa în situații de criză vorbește despre tine cu mult mai mult și mai bine decât eșecul în sine. Așadar, începe prin a recunoaște că ați dat-o în bară: nu tu, nu echipa, ci voi! Se mai întâmplă, dar important este ce faceți apoi!

  1. Lasă emoțiile să iasă

E absolut firesc să te simți la pământ când investești bani, timp, vise într-un proiect și te alegi cu praful de pe tobă… Mai mult, e firesc să fii furios, să găsești vinovați, să vrei să tai salarii în stânga și-n drepata. Totuși, nu lua decizii la nervi. Dă-ți voie să fii supărat, acuză-i deschis pe cei vinovați dacă vina nu este a ta, lasă-i și pe ceilalți să-și trăiască furia sau dezamăgirea și luați-o de la zero după ce v-ați răcorit. Evident, ca un grup de persoane mature, gestionarea emoțiilor se face într-o anumită limită socială și de timp, așa că nu sări calul cu un limbaj necenzurat și nu petrece o săptămână jelind proiectul defunct. O după amiază în care să fii supărat ar trebui să fie destul ca să te golești de energie negativă și să faci loc lucrurilor bune pe care ești pe cale să le aduci! Ține minte și vorbele lui John Johnson: ”Când dau peste un zid, plâng și înjur, după care iau o scară și trec de el”. Așadar, fă rost de scară!

  1. Analizează situația de-a fir a păr

După ce ți-ai vărsat năduful, poți să-ți repui în funcție partea rațională și să începi procesul de reparare sau măcar de învățare din greșeli. Ia de la zero fiecare pas făcut în proiectul respectiv și vezi unde s-au împotmolit lucrurile. Fii imparțial și încearcă să evaluezi doza de iresponsabilitate a tuturor, dar și pe cea de neșansă. Sunt situații când facem tot ce putem, însă, din motive aflate dincolo de controlul nostru, lucrurile tot strâmbe ies. Așa că nu are rost să îți muști pumnul pentru că evenimentul pregătit un an de zile nu se mai ține pentru că, din cauze de urgență majoră (cum ar fi dezastrele naturale), e nevoie să contramandezi totul… Cu alte cuvinte, fă rost de cutia neagră a situației și profită de ea. Discută cu oamenii din jur pentru a înțelege cum văd ei problema, puneți cap la cap ideile și vedeți ce mai e de reparat sau pentru a nu mai ajunge, pe viitor, în acest punct mort. Echipa ta contează foarte mult în acest moment! Amintește-ți și amintește-i asta!

  1. Ia viteză din nou

Primul pas în a minimiza pierderile este să îți pui mintea la contribuție și echipa la treabă. Ceva skill-uri de managementul crizei nu strică, așa că o ședință în care să faceți brainstorming despre cum se poate recupera o parte din pierdere sau despre cum se poate spăla imaginea publică este binevenită! Discută și aspectele financiare, vezi în ce măsură polițele tale de asigurare pot acoperi pierderile, ține-ți partenerii de business aproape și, fără a-i speria, implică-i în deciziile care trebuie luate imediat. E important ca în situațiile dificile să fii onest cu toată lumea, inclusiv cu publicul/clienții tăi. După ce apele se mai liniștesc, ia în considerare o metodă de refacere a echipei. Nu trebuie să organizezi teambuilding-uri, traininguri sau întruniri cu tentă social-profesională doar când vine Crăciunul sau când v-ați depășit targetul! Oamenii au nevoie să se relaxeze după o situație dificilă, sunt la fel de consumați psihic și ei, așa că o seară în care să ieșiți împreună pentru a vă despovăra de situație poate ușura pasul următor!

  1. Un nou început

Fie că o iei de la zero sau îți riști mâna pe același gen de proiect, tot început se cheamă. Primul lucru pe care e nevoie să îl consideri acum, la început de drum, este echipa ta! După ce te-ai asigurat că v-ați învățat lecția, că ați reparat ce era de reparat, turați motoarele pentru o cursă nouă, în care să aplicați ceea ce ați învățat și, de data aceasta, să ajungeți acolo unde v-ați propus. A învața din greșeli e un exercițiu de dezvoltare personală pe care merită să îl faci, mai ales alături de echipa ta! Nu te uita înapoi decât pentru a înțelege de unde v-ați ridica și pentru a fi mândri de asta! Orice înfrângere mică face victoria finală mai plăcută! Ține minte și reia încrezător drumul spre succes!