Este seară, este târziu și tu încă te afli la birou! Ai promis familiei că o astăzi o sa fie seara în care ajungi la timp acasă, dar nu ai făcut asta. De fapt. nici măcar nu îți amintești când ai ajuns acasă la o oră rezonabilă și când ai mâncat o cină adevărată, nu la fast-food-ul de la colț de stradă.
Vina nu îți aparține (asta îți spui mereu), dar dacă nu ești tu vinovat, atunci cine? Una este să stai puțin peste program, dar să nu îți dai seama când ai depășit limita este total altceva. Mulți oameni nu fac diferența între a munci mult și a fi dependent de job. Obsesia de a lucra toată ziua înseamnă că pentru tine contează munca ta mai mult decât orice altă activitate, chiar dacă îți afectează într-un mod negativ sănătatea și familia.
Există persoane care stau peste program la birou, însă care nu uită să petreacă timp cu cei dragi când au parte de pauze. Acești oameni doar lucrează mult, însă nu sunt dependenți de muncă.
Care sunt diferențele cele mai importante între persoanele care lucrează mult și cele care sunt obsedate de muncă?
În ziua de azi oamenii sunt catalogați drept dependenți de muncă dacă stau câteva ore în plus peste program. Problema este că economia nu se află în cel mai fericit punct, așa că unii oameni vor petrece mai multe ore la job doar pentru a nu-și pierde locul în companie. Adevărații dependenți de muncă au puține (sau chiar deloc) interese în afara job-ului. Persoanele de acest fel își lasă viețile să se destrame, au de multe ori probleme de sănătate, suferă de depresii și de alte probleme din cauza nesiguranței.
Persoanele dependente de muncă nu trebuie confundate cu cei care își iubesc job-ul și cei care ar depăși tiparele pentru a termina cu succes un proiect. Mai pe scurt, cele mai importante diferențe între acești oameni sunt:
1) Persoanele care lucrează mult se gândesc că job-ul lor este doar o obligație (de multe ori este o obligație plăcută). Dependenții de muncă consideră că munca este doar o modalitate de a se distanța de sentimente sau relații neplăcute.
2) Singurul moment în care dependenții de muncă sunt fericiți este când când au parte de un task imposibil. Persoanele care doar muncesc mult au alte motive de bucurie și nu uită de viața socială care îi așteaptă dupa program.
3) Pauză? Nu există pauze pentru cei obsedați de job pentru că se gândesc tot timpul la proiectele pe care le au indiferent de locul sau momentul în care se află.
Totuși, tu încă nu știi de care “tabără” aparții. Cel mai important este să reții că a fi pasionat și implicat la job, nu este un lucru rău. Există acea linie micuță pe care este posibil să o depășești fără să îți dai seama. În continuare, vom discuta de câteva semne care te pot ajuta să îți dai seama dacă ești sau nu dependent de muncă:
1) Ești primul care ajunge la birou și ultimul care pleacă.
Este posibil să te gândești că îți place să ajungi mai repede la birou pentru că este încă liniște și pentru că te poți concentra mai bine. De asemenea, este posibil să spui și că vrei să stai mereu peste program pentru că așa îți poți organiza programul pentru ziua următoare. Asta înseamnă că stai cel puțin încă 2 ore în plus peste program..zilnic.
Te înțelegem, vrei să ai parte de succes în carieră, deci trebuie ca totul să funcționeze bine. Important este să îți stabilești un program și deci acel angajat care ajunge primul și care pleacă ultimul de la birou.
2) Lucrezi în pauza de masă…în fiecare pauză de masă!
Autoarea Stephanie Marston este de părere că mulți oameni consideră că cel mai bun mod de a lucra la anumite proiecte, este să muncească peste program. Marston este de părere că realitatea este alta. Autoarea scoate în evidență faptul că oamenii sunt mai productivi în momentul în care se ocupă de task-uri pe etape și că este nevoie de pauze. Așa că lasă tastatura și mergi să mănânci sau ieși la aer!
3) Nu ai hobby-uri adevărate!
Dacă te întreabă cineva ce faci în timpul liber pentru a te distra, ce răspunzi? Nu, cititul rapoartelor la birou, răsfoirea Monitorului Oficial sau a urmărirea ultimelor știri din economie nu intră la categoria “Îmi place să citesc”. Este timpul să îți dezvolți o pasiune, să îți găsești hun hobby care nu are treabă cu ce faci de la 9 la 17 în fiecare zi.
4) Te simți stresat când nu ești la birou
Uneori este bine să te simți stresat la muncă pentru că asta te motivează să termini cu succes un proiect important. Însă nu ar trebui ca sursa ta de stres în timpul liber să fie faptul că nu lucrezi! Psihoterapeutul Bryan E. Robinson, autorul cărții “ Chained to the Desk“ este de părere că oamenii care nu se pot relaxa nici măcar în vacanțe devin iritați și arțăgoși.
5) Nu ai parte de satisfacții
Încerci, încerci și încerci din nou..până ajungi perfecționist. Da, este bine să ai o astfel de atitudine, mai ales pentru cei care îți vizualizează CV-ul, dar trebuie să ai grijă ce promiți! Este indicat să încerci să faci totul cât mai bine, dar dacă nu se văd rezultate pozitive la final de zi, atunci îți pui în pericol cariera, dar și echipa.
Bun, poate tocmai ți-ai dat seama cât de gravă este situația, dar poți schimba ceva? Desigur, important este să îți dorești o schimbare, să îți dorești să renunți la persoana care ai devenit fără să realizezi. Există viață după programul de lucru, iar tu trebuie să înțelegi că acestă obsesie, nu îți va aduce succesul pe plan personal sau chiar profesional. Ce poți face pentru a scăpa de obsesia ta? Citește în continuare:
Ai nevoie de limite!
Stabilește-ți un program pe care să îl respecți. Impune-ți limite (nu mai lucrez după ora 6pm) și ocupă-te de pasiunile tale! Citește o carte, plimbă-te prin parc, pictează sau ocupă-te de orice altceva! Important este să ai o ocupație după ce ieși din birou!
Răsplătește-te!
Ai reușit să nu stai peste program la birou? Perfect! Atunci răsplătește-ți atitudinea ieșind la o cină cu soția sau la o bere cu prietenii. Oferă-ți o mică bucurie de fiecare dată când îți respecți programul și de fiecare dată când simți că ai mai făcut un pas pentru a scăpa de obsesia ta.
Calitatea este cea mai importantă!
Surprinzător, nu contează câte ore ai stat peste program, dacă la final de lună proiectul tău tot nu arată bine. Dacă petreci mai puține ore la birou, o să ai timp de relaxare,o să fii mai odihnit și asta înseamnă că o să fii mai productiv la birou.
Este rândul tău!
Nu există o rețetă“ specială pentru a scăpa de obsesia ta, dar pentru început, fiecare om dependent de muncă trebuie să înceapă cu aceleași idei simple. Este greu, dar nu este imposibil și dacă îți dorești să faci o schimbare, atunci te vei lupta pentru a scăpa cu succes de obișnuința de a lucra non-stop.