Timpul pierdut rămâne pierdut, nu poate fi recuperat şi nu poţi da „undo” unei luni sau săptămâni care nu-ţi place cum ai petrecut-o, care nu ti-a oferit nici o satisfacţie si nu ţi-a adus nici un succes. De aceea trebuie să te organizezi în aşa fel încât să-ţi atingi cu brio cât mai multe ţinte, să-ţi ţii timpul sub control, să ai o contabilitate asupra reuşitelor, dar şi asupra eşecurilor şi să cauţi mereu echilibrul între muncă şi viaţa personală, făcând loc pentru ceea ce îţi place cu adevărat şi să te bucuri de fiecare zi.
De multe ori călătorim cu viteză ameţitoare într-un carusel de job-uri, deadline-uri, dorinţe, eforturi şi ambiţii fără să mai putem desluşi cine e cu adevărat omul din noi ori chiar profesionistul pe care dorim să-l şlefuim mereu şi să-l scoatem la lumină. Urmând câţiva paşi simpli, poţi să-ţi faci viaţa mai uşoară:
Începe mereu ziua cu ceva important!
E foare eficient să rezişti tentației de a-ți începi ziua cu sarcini mai uşoare, „de încălzire”, sau cu discuţii cu colegii despre sport, politică, starea vremii ori alte domenii.
Salută-i politicos pe ceilalţi dar totuşi cu sinceritate şi deschidere (doar sunt fiinţele cu care îţi împarţi atâtea ore din viaţă!) şi retrage-te la biroul tău ocupându-te de una dintre sarcinile mai stresante care ştii că aşteaptă să fie rezolvată. Probabil că ai tu un „to do list” scris pe undeva, într-o agendă,aplicație de telefon sau pe calculator. Pe această listă cu siguranță se găsesc sarcini mai uşoare şi altele mai grele. Unii încep cu cele mici, amăgindu-se până spre mijlocul zilei că sunt aproape gata cu ele bifând să zicem vreo 7-8 dintr-o listă de 10. Da, dar problema este că celelalte 3 rămase nebifate fac poate cât celelalte 7 la un loc ca importanță, ca efort şi ca implicare. Şi timpul acelei zile este aproape scurs, tu ți-ai mai pierdut din energie şi avânt. Începe deci cu o sarcină mai dificilă! Ziua are toate şansele să arate altfel când reuşeşti să te scapi de o grijă importantă încă de dimineață.
Spațiul tău de lucru trebuie să fie mereu curat şi aerisit!
Poate tu ai un spaţiu de lucru curat şi organizat, dar sigur cunosti colegi cu birourile încărcate de sute de dosare, hârtii, cu o grămadă de ferestre deschise simultan, astfel că taskbar-ul, săracul, nu mai ştie cum să le aşeze, zeci sau sute de e-mailuri necitite în inbox ori, cele deja citite, neorganizate în niciun fel. Cine se gândeşte că aparența de „mult”, „încărcat” poate impresiona pe şefi şi comunica productivitate se înşală amarnic. Productivitatea şi eficiența înseamnă spațiu liber, puține lucruri care să ne distragă atenția, înseamnă concentrare pe un singur lucru o dată, o orientare profundă pe subiectul respectiv pănă la finalizarea corectă şi completă a acestuia.
E foarte adevărat că viața şi mediul în care lucrăm ne îndeamnă de prea multe ori spre multitasking, însă e dovedit că acesta rareori conduce spre cele mai bune soluții. Multitasking-ul duce la două lucruri: pe de-o parte, la rezolvarea cu calificativul „suficient” şi nu „extraordinar” a multor sarcini, şi pe de altă parte la un consum nervos mai mare, la stres prelungit şi în final la ideea de neîmplinire – că au rămas multe lucruri nefinalizate sau la regretul că altele puteau fi făcute mai temeinic. Aşa că pentru o viață mai liniştită şi pentru rezultate de excepție şi demne de toată lauda, fereşte-te cât poți de multitasking.
Momentul cel mai potrivit este ACUM (sau „ieri” cum mai spun unii în glumă încercând să grăbească lucrurile)! Nu aştepta aşa zisul timp perfect pentru a face ce ți-ai propus fiindcă de fapt nu există un astfel de timp perfect!
Da! Pur şi simplu nu există vremea perfectă care să înglobeze toate oportunitățile necesare să porneşti la drum cu şanse uriaşe de reuşită! Succesul va veni din forța şi determinarea ta de a duce lucrurile la bun sfârşit fiindcă întotdeauna va exista cel puțin un motiv care să te facă să amâni sau să renunți. Iar motivele respective le-ai putea percepe cumva hiperbolizat atunci pe moment. Adu-ți aminte de câte ori nu te-ai enervat că n-ai făcut un lucru „la vremea lui”! Ei da, dar atunci nu aveai experiența de acum şi nici acces la literatura motivațională care s-a dezvoltat aşa mult în ultimii ani. Acum eşti un om de succes, şi ştii să foloseşti informația citită în folosul tău, filtrând-o prin propriile tale trăiri şi ipostaze pe care ți-a fost dat să le trăieşti. Acum ştii că multe din motivele care ți-au frânat acțiunile în trecut au fost de fapt false motive.
Sigur ai proiecte şi intenții curajoase, ambițioase. Poate nu ai apucat sa le împărtăşeşti cu mulți, dar ele sunt acolo, vii, pline de forfotă. E treaba ta dacă le faci sau nu, dar ideea este că dacă vei aştepta la infinit „timing-ul” perfect, e foarte posibil să-l aştepți degeaba şi să constați că vremea în care puteai să faci ceva a cam trecut. De aceea timpul este mult mai important decât banii în sine. Folosirea lui eficientă îți poate aduce pe lângă satisfacțiile materiale uşor cuantificabile şi pe cele sufleteşti, cu adevărat importante, vâzând că viața ta nu s-a scurs în zadar şi că eşti o enciclopedie de poveşti şi experiențe pentru cei din jurul tău.
Aşa că dacă vrei să faci un curs de perfecționare, un MBA, dacă îți doreşti un copil, dacă vrei să te apuci de un sport care ți-ar face plăcere sau dacă pur şi simplu simți că e momentul unei schimbări, atunci fă-ți nişte socoteli, analizează ce e de analizat şi porneşte la drum evitând să spui „nu acum, încă nu”.
Timpul nostru este de fapt viața noastră. Şi ne-o putem petrece cum dorim, în cuget liber, dar o putem face o singură dată.
Dacă în titlul acestui text ați simțit o uşoară ironie la atât de celebrul (dar uneori prea mercantilul) proverb american „time is money” am să închei tot cu o vorbă des folosită peste ocean, „make it count!”, ca să nu necăjesc pe nimeni 🙂
Vă doresc, în încheiere, să găsiţi calea spre succes, astfel încât faptele şi acțiunile voastre să conteze, să fie durabile şi să vă aducă împlinirea!
Ruxandra David