Știi cum poți să-ți evaluezi cu succes angajații? Angajatorii care efectuează evaluări constante angajaților (fie că este vorba de o analiză, o promovare sau o mărire de salariu) au nevoie de o listă cu acele criterii care trebuie urmărite și aplicate fiecărui angajat. Evaluarea implică o persoană care judecă o altă persoană. Totul poate oferi un sentiment de lipsă de satisfacție și, uneori, apar frecvente întrebari dacă se procedează bine sau nu. Totuși, orice companie de succes știe că este important să facă aceste evaluări pentru dezvoltarea proprie
Acest articol este menit să te ajute să înțelegi cum poți să-ți evaluezi cu succes angajații. În continuare vei afla care sunt acele lucruri care trebuie luate în considerare într-o astfel de situație:
Motivul evaluării
Există numeroase motive pentru care este necesară evaluarea unui angajat, dar de cele mai multe ori este vorba de analizarea performanțelor acelui om care lucrează de o anumită perioadă în firma ta, însă uneori este vorba despre o avansare în funcție sau de o schimbare a datelor legate de salarizare.
Înainte de a începe tot procesul, trebuie să stabilești un sistem de măsurare a performanțelor pentru fiecare angajat. De asemenea, este necesar să urmezi anumite standarde și obiective, pentru a nu devia de la motivul principal pentru care creezi toată agitația.
Cine face evaluarea?
Următorul pas este determinarea persoanei care va face aceste evaluări la intervale constante de timp. Aflarea tuturor informațiilor necesare poate implica una sau mai multe persoane, dar este de asemenea o idee bună să apelezi la ajutorul clienților sau a colegilor persoanei evaluate. De multe ori, este recomandat chiar să ceri fiecărui om în parte să își analizeze performanțele, pentru că în acest mod vei putea analiza situația din toate punctele de vedere. Astfel vei putea ajunge mult mai repede la rezultatul de succes pe care îl cauți și vei înțelege care este următorul pas pe care trebuie să-l faci.
Ce contează?
A dat dovadă angajatul de inițiativă? A fost atent și implicat în ceea ce face? Există multe detalii care trebuie luate în considerare, dar trebuie început cu analizarea atitudinii. Cum se comportă angajatul cu tine sau cu cei alături de care lucrează? Este acel om flexibil în momentul în care este vorba de a efectua lucruri care nu intră în descrierea job-ului sau este dispus să lucreze în afara programului pentru un proiect care are nevoie de o atenție specială?
Comunicarea este, evident, foarte importantă! Are acea persoană abilitatea de a comunica într-un mod adecvat cu managerii, colegii sau clienții? Au fost rezolvate anumite probleme, care au rezultat din modul de comunicare al omului respectiv? Este integră acea persoană care lucrează pentru compania ta? Respectă intimitatea celorlalți angajați sau intimitatea clienților?
Este un om de încredere? Trebuie luată în considerare calitatea muncii pe care o depune sau dacă știe să respecte termenele limită. Este acel om persoana pe care te poți baza atunci când ai nevoie de ajutor? Știe să se concentreze și să facă față “zgomotului” din birou? Sunt multe lucruri de luat în considerare pentru a-ți putea da seama dacă acel angajat se potrivește sau nu profilului companiei tale de succes. Totuși, nu trebuie să uiți de un detaliu foarte important: dacă departamentul pentru care lucrează acel angajat este “inundat” de mai multe proiecte, se va oferi acea persoană să ajute? Se va oferi acel om să se implice în task-urile care îi stresează pe ceilalţi angajați?
Sfaturi pentru evaluare
Evaluările pot fi extrem de dificile, deoarece unii dintre angajați se pot simți atacați și pot reacționa într-un mod defensiv la critică. Dacă unele persoane vor simți că te comporți mai frumos cu restul angajaților, reacțiile nu vor fi prea plăcute, așa că trebuie să citești în continuare, pentru a descoperi la ce este bine să fi atent:
1) Fii specific
În momentul în care stabilești obiective pentru angajații tăi, spune exact ce vrei ca ei să facă pentru a atrage succesul. Nu le spune că trebuie să lucreze mai mult sau că trebuie să-și îmbunătățească modul în care rezolvă anumite proiecte. Ai putea, de exemplu, să zici că este nevoie să-și crească numărul de vânzări cu 20% față de anul precedent. Încearcă să oferi multe detalii, pentru ca angajatul să înțeleagă cât mai bine ceea ce are de făcut.
2) Fii realist
Dacă stabilești obiective imposibile, toată lumea va eșua. Vrei succes? Atunci încearcă să adaptezi cerințele la modul de lucru pe care îl are echipa ta. Nu, asta nu înseamnă că toate acele proiecte trebuie să fie ușor de rezolvat; important este ca ele să poată fi rezolvate.
3) Evaluează performanțele, nu personalitatea
Concentrează-te pe cât de bine (sau pe cât de rău) își face angajatul treaba. De exemplu, nu spune că angajatul este nervos sau emotiv și încearcă să afli ce anume a generat aceste reacții. În locul acelor cuvinte, ai putea să zici că nu a urmat cerințele managerilor de câteva ori în ultimele șase luni.
4) Ascultă ceea ce au angajații tăi de spus
Tot procesul va părea mult mai corect, dacă angajații vor avea ocazia de a-și exprima nemulțumirile. Întreabă acel om din fața ta ce-i place la job-ul pe care îl are și află care sunt problemele care îl îngrijorează. Astfel vei primi detalii importante, iar angajații vor simți că opinia lor contează. În unele cazuri, vei afla lucruri care îți vor schimba părerea despre acel om pe care erai pregătit să îl concediezi.
Reține că evaluările pot fi un lucru ușor și poți evita multe momente stresante dacă știi cum să abordezi problemele și cum să exprimi ceea ce vrei să obții de la omul din fața ta.