Fotografia de eveniment – o idee de afacere profitabilă

fotografPentru toţi va veni şi timpul când nu vom mai declanşa cu lăcomie aparatul de fotografiat surprinzând diverse momente haioase ori reuniuni de familie. Vor veni şi anii dinspre apusul vieţii când vom scotoci printre folderele sau metodele diverse de stocare a memoriei în căutarea pozelor – sutelor, miilor de poze făcute poate uneori nesăbuit în anii tinereţii. Nesăbuit … ca număr mă refer.

Doar ştim cu toţii că în timpul perioadei când suntem în plin avânt foarte rar revenim la pozele noastre dragi din vacanţă, de la nuntă ori de la cine ştie ce întâlniri cu cei dragi. Le descărcăm rapid, alegem pe cele mai reuşite şi le postăm pe Facebook, iar apoi vor zace mult timp într-un folder pentru care am ales cel puţin o denumire inteligentă, care să conţină o componentă temporală şi una spaţială fiindcă mereu ne vom întreba când şi unde au fost făcute pozele. Dar ne fotografiem în continuare, probabil cu o disperare ascunsă ori cel puţin tabu de a crea o hrană a sufletului pentru mai târziu când ne vom aşeza în sfârşit în fotoliul nostru comod şi vom contempla, prin intermediul fotografiilor, anii noştri de glorie când eram tineri şi frumoşi.

Ei bine, în acest demers de a strânge cât mai multe amintiri pentru mai târziu, ar fi bine dacă ne-am orienta şi spre calitatea fotografiilor noastre mai ales cele care ne marchează un eveniment emoţionant din viaţă cum este nunta sau naşterea unui copil. Ar fi bine aşadar să apelăm la profesionişti!

Care este trendul afacerii cu fotografii în ultimul timp ? Se poate câştiga onorabil din această pasiune ?

În ultimii ani, fotografia a reprezentat o categorie de business cu un deosebit potenţial de dezvoltare. Interesul pentru acest domeniu a sporit spectaculos datorită accesibilităţii în creştere a aparatelor foto digitale. Oricare dintre noi care posedă o astfel de cameră probabil că se întreabă la un moment dat dacă nu cumva ar putea câştiga de pe urma ei. Într-adevăr, ai un aparat, idei multe, clienţi sigur se găsesc, deci ce te-ar mai reţine să începi o afacere în acest domeniu mai ales dacă îţi place arta fotografică? La prima vedere nimic! Lucrurile nu stau însă aşa fiindcă pozele nu ies la fel de frumoase ca la alţii, nu ai încă un portofoliu de astfel de realizări cu care să te poţi lăuda, experienţă defel aşa că realitatea acestui start-up nu este chiar aşa roz.

Haideţi să înţelegem puţin cum stau lucrurile referindu-ne strict la fotografia de nuntă care este în primul rând o afacere. O mare afacere, chiar profitabilă!

Fotografia de eveniment este o afacere nu numai în sensul că poate aduce bani frumoşi ci şi în ideea că este un domeniu care solicită anumite cunoştinţe, aptitudini şi talente, necesită investiţii substanţiale şi continuee în şcolire, softuri şi echipamente performante. Şi bineînţeles multă pasiune şi implicare. Fără talent e aproape imposibil să ajungi un fotograf renumit, căutat şi apreciat.

Un fotograf de succes este în primul rând un antreprenor multilateral dezvoltat, şi abia apoi un artist, un om de creaţie. Există o grămadă de fotografi talentaţi, însă săraci, la fel cum există fotografi mediocri, dar destul de bogaţi.

Capacitatea de a vinde influenţează nivelul succesului comercial al un fotograf, fiindcă în majoritatea cazurilor îţi trebuie mai mult decât imagini frumoase…

Ce vinde de fapt un fotograf ?

Unii ar spune că vinde servicii, alţii emoţii, nostalgii peste timp. Eu zic că şi una şi alta, şi mai mult decât atât vinde încredere. Clipa când ai primit verigheta pe deget ori momentul când tu şi cu jumătatea ta aţi dat drumul la porumbeii albi punându-vă o dorinţă nu se va mai întoarce niciodată. Fotograful va trebui să fie pe fază şi să surpindă pentru totdeauna clipa efemeră.

Ce rol are fotograful la un eveniment special din viaţă, la o nuntă de pildă? Ce ar trebui el să facă, să ştie ori să creeze ca să fie preferat înaintea altora?

• Rolul unui fotograf este să se documenteze bine pentru fiecare nuntă în parte : să înţeleagă puţin din caracterul mirilor, să simtă atmosfera, locul, contextul;
• Ca scopul să fie atins şi ideea de afacere să-şi atingă menirea, să existe împlinire atât materială cât şi sufletească, trebuie ca fotograful să ajungă la performanţa de a oferi cuplului posibilitatea ca peste ani să trăiască prin intermediul albumului foto emoţiile din ziua nunţii. Şi nu-i chiar uşor …

Există o reţetă de succes care să însoţească această idee de afacere?

Şi da şi nu! Ca în multe alte afaceri e vorba de muncă multă şi de talent. Când combinaţia aceasta este clară rezultatele apar întotdeauna. Există totuşi nişte ingrediente magice pentru acest domeniu care alcătiuesc cu toate acestea o reţetă subiectivă. Acestea s-ar putea sintetiza aşa:

  • Pasiune şi dăruire;
  • Simţ artistic peste medie – simţ al formei şi al culorii;
  • Minime cunoştinţe de marketing şi de atragere a clienţilor;
  • Cunoştinţe tehnice, ceva şcoală în domeniu;
  • Posibilităţi de a investi în accesorii noi şi performante;
  • Feedback constant al comunităţii de fotografi şi bloggeri de nunţi care să-ţi arate imparţial unde te situezi şi cât eşti de apreciat.

Lumea este în schimbare – caută şi descoperă calitatea în fotografie

Uşor, uşor cam rămâne în urmă mentalitatea generală despre fotograful „pozar”, acel nene destul de anonim şi de prost îmbrăcat care dă indicaţii preţioase când se aşează grupul de nuntaşi în faţa bisericii pentru celebrele poze de grup, ori cel care îi duce pe miri în nu ştiu ce parc vestit ca să realizeze celebra fotografie cu mireasa în palmă.

Tinerii din ziua de azi au suficienţi termeni de comparaţie ca să poată alege, dar şi investi într-un fotograf cu adevărat profesionist care le va aduce prin pozele realizate de el emoţii puternice şi peste alte multe decenii. Aceste „produse finale” mult admirate şi dorite de oricine poartă marca personalităţii fotografului pe lângă îndemânarea lui practică. Nu există aşadar formule clare, veşnic câştigătoare de a fotografia. Este esenţială o punte sufletească între fotograful profesionist şi cel care îl angajează în a-i crea amintiri de la un anumit eveniment.

În plus, contează enorm cum este percepută personalitatea fotografului, interacţiunea cu cei din jur şi nu numai cu mirii (de exemplu…) ci şi cu anturajul lor, modul în care se reuşeşte de a da măcar plăcuta iluzie că toţi sunt importanţi într-un astfel de cadru. Aici îmi vine în minte un citat celebru a lui John C. Maxwell care a spus că „Oamenii „cumpără” întâi omul, apoi „cumpără” viziunea lui.” Trist dar adevărat ? Nu, doar ADEVĂRAT !

Mai întâi vom căuta un fotograf cu renume bun, poate cu ceva experienţă pe care desigur nu ne vom zgârci să-l plătim regeşte în speranţa unei viziuni unice pe care ne-ar putea-o lăsa, prin fotografiile sale, evenimentului nostru special.

Fotografia de eveniment în România este business sau artă?

Se pare că ambele. Oricât de bun fotograf ai fi dacă ideea ta de afacere nu a fost bine gândită şi dacă nu ai plecat la drum cu toate armele necesare te supui la un mare risc să nu rezişti pe această piaţă. Prin arme trebuie să înţelegeţi şi uneltele materiale potrivite dar şi talentul şi dăruirea de care am tot vorbit.

Cei mai realişti cred totuşi că fotografia de eveniment este primordial o afacere, şi tot mai mult înţeleg că nu este una din care se poate câştiga cu muncă puţină.

Dar fotografia este şi ARTĂ fiindcă totul depinde şi de abordare, de viziune, de ce stare de spirit ai sau îţi poţi induce ca şi fotograf. Încadrarea subiectului în imagine, cromatica, aspectul, micile detalii, toate sunt extrem de importante, iar un fotograf bun trebuie să le gândească foarte rapid.

Ei bine, ai acum creionată această lume cu provocările, riscurile şi avantajele sale. Rămâne să te gândeşti dacă acea cameră foto pe care o foloseşti în special pentru a-ţi strânge ceva amintiri personale ar putea să-ţi aducă şi o „pâine” în plus. Atracţia e mare, vorbim despre un domeniu fascinant care poate oferi o bună idee de afacere.

Dacă ai chemare, poate cauţi şi resurse de a creşte acest vis nu înainte de a citi ce e scris şi în articolul Afacerea la care te gândeşti trebuie să-ţi aducă ceva mai mult decât bani … ti-ar putea fi de folos…

Zâmbiţi, vă rog … nenea pozaru’ este acum fotograf profesionist!

Ruxandra David