Ghidul întreprinzătorului de succes în varianta shakespeariană

Shakespeare_Complete_350Dacă ai început să lucrezi pe cont propriu, ai constatat că nu este deloc uşor să fii întreprinzător. Fie că ai făcut deja primul pas în afaceri, fie că te afli doar în fază de proiect, ai grijă să nu porneşti la drum nepregătit şi studiază măcar un basic al antreprenorului de succes. Ar fi şi păcat să nu faci asta cu atâtea sfaturi, reguli sau recomandări la îndemâna oricui în ziua de astăzi.

Una dintre cele mai originale versiuni de ghiduri pe această temă este inspirată din abilităţile excepţionale de antreprenor ale „marelui Will”.
Mai toată lumea a auzit de William Shakespeare, dar sunt puţini cei care cunosc faptul că renumitul dramaturg şi poet englez a fost şi un bun om de afaceri.
Deşi venise la Londra având cu sine doar talentul, ambiția și hotărârea de a munci din greu, Shakespeare a reuşit să devină coproprietar al unei trupe de teatru, cunoscută sub numele de „Oamenii lordului Chamberlain”. Aceasta a înregistrat un succes deosebit, fiind solicitată inclusiv la Casa Regală, unde a evoluat în faţa reginei Elisabeta și a regelui James. De altfel, ulterior, trupa a fost preluată de regele James I şi a luat numele de „Oamenii regelui”.

În 1605, la vârsta de 41 de ani, (dacă anul naşterii este într-adevar 1564, aşa cum arată unele înregistrări oficiale), Shakespeare s-a implicat în afaceri imobiliare, sporindu-şi considerabil averea.
Şi acest spirit întreprinzător şi-a pus amprenta inclusiv asupra operei sale. Pe parcursul vieţii, Shakespeare a scris, conform celor mai multe surse, 37 de piese de teatru, între care 17 comedii, 10 tragedii, tot atâtea piese istorice, dar şi 154 de sonete.

Atenţie însă, unele dintre operele sale erau adresate unui public target format din oameni bogaţi şi influenţi, precum gentlemenii elisabetani. Aceştia aveau un înalt nivel educaţional, abilitatea de a citi şi timpul necesar, erau consumatori de produse culturale şi îşi permiteau achiziţia lor. Este şi cazul poemului „Venus şi Adonis”, scris pentru Henry Wriothesley, conte de Southampton, un adevărat bestseller la acel moment, dar foarte puţin cunoscut publicului larg. Aşadar, când a fost nevoie, Shakespeare a considerat că era mai bine să fie un bun antreprenor decât un artist valoros. Din fericire, a înregistrat succes pe ambele planuri.

Potrivit unor documente de la acea vreme, dramaturgul englez era considerat o persoană importantă, deţinea o proprietate în cartierul londonez Blackfriars și cumpărase una dintre cele mai mari case din Stratford, oraşul său natal.

Competențele antreprenoriale ale lui Shakespeare au fost definitorii pentru succesul său artistic, dar și economic. Iar antreprenorii care vor să se remarce din rândul celorlalţi ar trebui să ia aminte la câteva dintre regulile „marelui Will”:

1.Nu te baza pe o singură sursă de venit. Este un lucru înţeles de Shakespeare de-a lungul activităţii sale. Cât timp a lucrat, de exemplu, pentru contele Wriothesley (care s-a confruntat într-o vreme cu probleme financiare), a fost foarte vulnerabil. Relaţia cu un astfel de om influent şi bine situat financiar era foarte utilă, dar permanent expusă oricând capriciilor, orientării politice sau chiar bolii şi morţii acestuia. În schimb, implicând-se şi în alte activităţi precum cea de la teatru, unde a avea calitatea de coproprietar, veniturile sale au fost mult mai susţinute. Se spune că Globe Theatre putea cuprinde circa 3000 de spectatori. Erau mulţi doritori de teatru, dispuşi să plătească inclusiv pentru mai mult confort şi pentru un loc mai bun în sală.

Deci creează-ţi şi alte alternative de profit, nu miza doar pe activitatea iniţială. Şi cea mai prosperă afacere poate intra pe o pantă descendentă la un moment dat.

2.Ia-ţi alături parteneri profesionişti. Dacă te vei asocia sau vei lucra cu oamenii foarte buni în meseria lor, afacerea ta va merge bine. E posibil ca tu să nu ai experienţă într-un domeniu vizat de activitatea firmei tale. În acest caz, nu ezita să aduci pe cineva care excelează la acel capitol. Nu te poţi pricepe la toate, iar ignorând această realitate îţi vei submina propria afacere. Shakespeare ştia, de exemplu, că punctul său forte nu era actoria. Îşi atribuia uneori roluri, dar nu pe cele mai importante. El era un foarte bun ca dramaturg, asta făcea cel mai bine. Dar, degeaba ar fi fost piesele sale geniale, dacă în rolurile personajelor ar fi jucat actori fără talent sau experienţă. Nu întâmplător a ales cei mai apreciaţi artişti ai perioadei pentru a da viaţă personajelor sale.

În concluzie, nu încerca să le faci tu pe toate. Găseşte parteneri care completează abilităţile tale. Valoarea lor se va transfera asupra valorii afacerii tale.

3.Implică în afacere colaboratorii. Este evident că, atunci când deţii o parte, chiar şi mică, dintr-un business, eşti mult mai motivat să obţii rezultate foarte bune decât dacă ai fi doar un simplu salariat. Trupa „Oamenii lordului Chamberlain” a fost prima la care actorii erau acționari şi rezultatele pozitive s-au văzut. Însuşi Shakespeare a fost preocupat să facă performanţă aici, ca urmare a faptului că a deţinut o cotă parte din companie.

În consecinţă, e preferabil să fii acţionar la o afacere decât freelancer sau angajat. De asemenea, în măsura în este posibil, cedează o parte din firmă, colaboratorilor valoroşi. Astfel vor fi direct interesaţi să dea tot ce au mai bun pentru succesul acesteia.

4.Creativitate + productivitate = succes. Auditoriul elisabetan era avid de subiecte şi emoţii noi. Pentru a ţine pasul cu cerinţele, teatrul trebuia să vină mereu cu alte idei şi provocări. Şi, de multe ori, reuşea, de aici şi renumele său. Este valabil pentru orice domeniu de activitate.

Eficienţa şi productivitatea sunt legate de creativitate, inovaţie, originalitate. Nu le neglija dacă vrei să învingi concurenţa.

5.Experienţa şi talentul nu pot fi plagiate. În zilele lui Shakespeare, nu existau instrumente pentru protecția drepturilor de autor. Când apărea o piesă nouă, imediat se găseau destui să îi copieze ideile, să preia replici sau personaje create de el. Cu toate acestea, succesul său nu a fost afectat în mod semnificativ. În urma plagiatului, rezultau lucrări de slabă calitate care nu se ridicau niciodată la nivelul operelor shakespeariene. De asemenea, niciun teatru nu atingea performanţele Globe Theatre.
Şi în ziua noastră se întâmplă să se fure munca altora, dar, de asemenea, prea rar plagiatul are succesul originalului.

Pentru că anii de experienţă într-un domeniu, talentul şi originalitatea unei persoane nu pot fi plagiate. Munca ta poate fi furată doar dacă o reduci la un simplu format sau la nişte şabloane pe care le pot prelua şi alţii.

Aceste reguli nu reprezintă o reţetă de succes universal valabilă. William Shakespeare a fost unic. Nimeni nu i-a repetat performanţele. Dar oricine aspiră să fie independent în activitatea sa şi să prospere poate găsi lucruri utile în acest ghid. Şi mai ales să reţină ideea de bază – antreprenoriatul şi creativitatea merg mână în mână.