Idei de cursuri pentru dezvoltare profesională și personală

cursuriOmul cât trăiește învață, cu aceste cuvinte se fălește o expresie celebră. Tare adevărată mai este. Un om înțelept știe că de fapt nu știe mai nimic din câte se află pe lume.

De aceea simțim de foarte multe ori nevoia să ne îmbogățim cunoștințele atât pe plan profesional cât și sufletește. De multe ori însă, nu știm unde să ne îndreptăm privirea, către ce curs, către ce activitate, ce ni s-ar potrivi cu adevărat, unde vrem să îmbunătățim etc. Nu sunt întrebări ușoare, dar eu am să încerc să dau câteva răspunsuri.

Iată că eu am câteva idei de dezvoltare profesională și personală.

Pe planul profesional – al carierei de … piatră prețioasă

Este bine să știi ce este în trend, eu una vreau să fiu în tendințe și să nu dețin ”for a lifetime”  (adică pentru totdeauna – că-i la modă să ne englezim puțin) acele cunoștințe învechite dobândite la începuturile carierei noastre.

Așadar, la mare căutare acum,  sunt cursurile de :

Expert achizitii publice: toate firmele achiziționează câte ceva, toate instituțiile publice achiziționează câte ceva, cu toții achiziționăm câte ceva. E bine să știm cu ce se mănâncă treaba aceasta complicată sau nu. Așadar fuguta la căutare de oferte , în  scurt timp vei știi pe de rost  legislația în domeniu, respectiv ordonanța cea mai utilizată, OUG 34/2006 – legea achizițiilor publice și astfel îi vei da gata pe șefii și colegii tăi cu dorința ta de dezvoltare. Chiar dacă nu îți folosește acum, în jobul curent,  nu știi unde te duce viitorul și cât de bine o să-ți prindă diploma în altă parte.

Expert accesare fonduri europene: subiectul este arhicunoscut și tipul acesta de calificare se solicită din ce în ce mai mult. Se apropie perioada de programare 2014-2020, așa că, grăbește-te să fii pregătit să știi cum se accesează fondurile de la draga noastră Uniune Europeană și mai presus de toate cum se implementează proiectele cu o astfel de finanțare.

Contabilitate în partidă simplă sau dublă: ei, aici nu este un subiect foarte interesant, e banal și cam tern, dar e bine să știi câte ceva și despre cifre. În felul acesta există slabe șanse ca cineva să te păcălească, fie de ești angajat, fie de ești angajator.

Cursuri de limbi străine: învață limbi străine mai exotice precum turca sau chineza, doar avem  o sumedenie de afaceri cu ei, mai ales cu vecinii noștri – turcii, la care mulți dintre noi ne petrecem concediile de vară.

Pe plan personal:

Cursuri de relaxare precum fotografia, pictura: cursurile de relaxare îmbogățesc sufletul cu liniște, odihnă și pace. Creierul face o pauză de la stresul de zi cu zi și se pierde în imagini frumoase, creativitate și infinită lumină. Este excelent ca din când în când să ne deconectăm cu totul de la cotidian și să trecem, chiar și dacă pentru câteva clipe, într-o altă lume, lumea noastră personală.

Cursuri de cunoaștere precum personalitate alfa, inteligența emoțională,  ”cum să reacționezi când”: cursurile de cunoaștere îmbogățesc sinele, cresc inteligența emoțională și ne învață să facem față mai cu brio enervantului stres. Putem învăța să ne construim un caracter mai puternic și să nu ne lăsăm doborâți de orice mic sau mare obstacol, putem învăța cum să devenim oameni de succes.

The end

Concluzia este simplă, nici măcar o secundă, dar serios nicio secundă,  nu ar trebui să ne scape din timpul atât de prețios dedicat dezvoltării noastre profesionale și personale.

La treabă!

R: Irina Velea