Inspiraţie, nu imitaţie! Puţin „furt” de idei nu strică în afaceri!

idei

Fără să facem apologia unei practici destul de discutabile, trebuie să recunoaştem că mai toţi ne inspirăm de la alţii, iar companiile nu fac excepţie când vine vorba de preluarea de idei de succes. Este de notorietate fraza lui Pablo Picasso “Good artists copy. Great artists steal” şi cred că nu îl putem acuza tocmai pe el de lipsă de originalitate.

Parafrazând, am putea spune că “Oamenii de afaceri buni copiază, iar cei excepţionali fură”. Acum să lămurim totuşi ce a vrut să spună Picasso şi să nu lăsăm să se înţeleagă că este vorba de furtul propriu-zis de idei, fără limite, atât de des întâlnit astăzi, un gest condamnabil, lipsit de fair-play şi chiar ilegal.

Când rostea acea frază, Picasso spunea, de fapt, că fiecare artist este influenţat de ceea ce au realizat predecesorii săi. Toţi împumutăm, într-un fel sau altul, pentru că, în general, majoritatea lucrurilor de pe această lume au fost deja inventate şi puţini dintre noi sunt capabili să inventeze altele noi. Trebuie făcută însă distincţia între a copia – adică a prelua întocmai ce a făcut cineva, până la urmă, a fura munca cuiva – şi a te inspira din idei de valoare, asupra cărora să îţi pui amprenta personală, aducând ceva nou.

Într-o lume dominată de informaţie şi de comunicare, riscul de “contaminare” cu ideile altora este infinit mai mare faţă de cel din vremea artistului spaniol. De aici şi impresia pe care o avem aproape mereu că “nimic nou nu este sub Soare”. Cu toate acestea, în fiecare zi sunt oameni care fac pionierat, inclusiv în domeniul afacerilor, şi numeroşi deschizători de drumuri revoluţionează lumea în care trăim.

Ce înseamnă o idee de succes? Cum să procedezi corect dacă eşti antreprenor şi vrei să te inspiri din afaceri deja consacrate?

Testează!

Mai întâi de toate, cum îţi dai seama că, adoptând o idee de succes, obţii într-adevăr rezultatul scontat? Oricâte calcule şi simulări ai face, în definitiv, nu te poţi apropia de răspunsul cel mai probabil decât testând efectiv ideea în piaţă. Această nu înseamnă că trebuie să investeşti imediat în resurse, oameni, infrastructură, logistică etc. Suntem în Era Internetului, aşa că profită de asta. Cu o politică inteligentă de marketing îţi poţi testa produsele pe un site sau pe o reţea socială, interacţionând cu potenţialii clienţi.  Rata de reacţie a oamenilor la produsele pe care ţi-ai dori să le oferi îţi va aduce informaţii valoroase.

Urmăreşte-ţi feelingul!

Dacă eşti un veritabil om de afaceri şi ai ce căuta cu adevărat în lumea business, ar trebui să simţi când o idee are pontenţial şi îţi poate aduce bani. Aşadar, în cazul în care te simţi entuziasmat de un anumit tip de activitate antreprenorială, chiar şi după ce faci o analiză de piaţă serioasă, este foarte posibil ca să iasă ceva profiabil de aici. Nu lăsa ideile să treacă pe lângă tine înainte de a te asigura că le-ai analizat capacitatea de a genera bani. Sunt destul mijloace astăzi prin care poţi testa şansele unei viitoare afaceri de succes, fără să demarezi efectiv activitatea acelui business. Trebuie doar să îţi pui mintea la contribuţie şi să faci evaluări realiste!

Colecţionează idei de excepţie!

Nu se ştie niciodată când vei avea nevoie de o idee bună care să fie adaptată avantajos la aria activităţilor tale. Poate nu ai acum în plan să deschizi o afacere nouă sau să dezvolţi un nou produs, însă, într-o zi, ţi-ai putea dori acest lucru. Aşa că e bine ca, atunci când prinzi o idee genială, să o notezi într-un loc sigur, la un loc cu altele, cu câteva comentarii despre ce potenţial crezi că ar avea. Nu se ştie când te va salva sau ce miracole ar putea face pentru businessul tău.

Reinventează!

Deşi nu trebuie neglijată importanţa inovaţiilor, care pot atrage succesul şi o groază de bani, se observă de departe că multe dintre cele mai bune idei de afaceri au pornit de la concepte care îşi dovediseră deja capacitatea de a vinde. De exemplu, magnatul american Richard Branson şi-a construit numeroase businessuri profitabile pornind de la idei probate ca aducătoare de profit. Este şi cazul Virgin Air sau Virgin Money. Succesul lui Branson a fost totuşi fulminant nu pentru că a adoptat idei geniale, ci pentru că a ştiut cum să reinventeze afaceri vechi, adăugând elemente noi şi originale. Până la urmă asta înseamnă să fii un antreprenor inteligent și eficient.

Păstrează limitele!

Dacă ai obţinut succesul pornind de la o idee consacrată deja, ai grijă să nu cazi în păcatul de a-ţi dezvolta compania numai pe conceptele altora. Rezultatul va fi un business tip mozaic, fără identitate sau propria filosofie, care nu va rezista în timp. De asemenea, respectă munca altora şi nu te transforma într-un plagiator. Odată ce ţi s-a pus această etichetă, nu vei mai scăpa de ea. Chiar dacă produsele vor avea succes pe piaţă o vreme, rişti să fie doar o situaţie de moment. Ia ca exemplu cazul firmelor chinezeşti care au furat în stil „shameless” („fără ruşine”) de la marile branduri. Unora le merge încă bine, pentru că vând la preţuri modice, dar aşa-numitele produse de brand la preţuri de chilipir nu vor păcăli la nesfârşit consumatorii.

Cultivă creativitatea!

Aşa cum am mai arătat, una este să copiezi, un lucru reprobabil şi neconstructiv, şi alta să te inspiri, să pui cap la cap mai multe idei şi să generezi un concept nou. Adoptarea ideilor bune lansate de alţii trebuie să îţi stimuleze creativitatea, nu să o anihileze. Mai mult decât atât, aceiaşi idee, aplicată întocmai, nu îţi poate garanta succesul nici măcar atunci când este vorba de afaceri similare. De aceea, ai nevoie, chiar şi pentru cele mai nemaipomenite idei, de adaptare, inovare, reformulare şi creativitate maximă.

Gurile rele spun că atunci când Apple a creat iPhone, toate tehnologiile pe care le-a înglobat erau deja descoperite şi folosite de diferite alte branduri de profil. Apple a ştiut însă să creeze un produs cu totul nou, asupra căruia geniile din compania lui Steve Jobs îşi puseseră amprenta.

Completează şi îmbunătăţeşte!

Fiind un antreprenor care se respectă, cu siguranţă preluarea unei idei de afaceri de succes „ad litteram” nu te poate mulţumi. Una dintre cele mai inspirate modalităţi de a o îmbunătăţi este să te gândeşti ce poţi oferi mai mult sau altfel clienţilor decât cei care au dezvoltat deja cu succes ideea. Oricât de bun ar fi un brand, se vor găsi întotdeauna mici fisuri sau defecte în ceea ce oferă sau o nişă pe care nu o acoperă. Poţi corecta un punct slab al produsului sau să îi adaugi extraopţiuni. Evită să te concentrezi numai pe o politică mai avantajoasă a preţurilor, pentru că rişti să oferi un produs mai slab calitativ şi să compromiţi ideea. Scopul este să fii mai bun şi diferit, comparativ cu competitorii, nu doar mai ieftin. Consumatorii care vor fi pe deplin satisfăcuţi de produsele brandului tău vor rămâne lângă tine oricum.

Aşa a gândit Kris Pennella, când, pornind de la succesul unor produse de patiserie cu carne şi cartofi, a dezvoltat un sortiment pentru vegetarieni şi vegani.  Mica afacere cu aperitive Little Pots & Pans Co., din Portland, a dat lovitura şi nu şi-a dezămăgit nici antreprenorul, nici consumatorii. La a cincea aniversare, brandul şi-a permis lansarea unui nou produs – tartele vegane “grab-and-go” (“ia şi fugi”). Este doar un exemplu de business originial care a plecat de la un concept dezvoltat iniţial de altcineva.

Doar parcurgând aceste etape, îţi vei da seama că, de fapt, nu ideea în sine, fie ea şi una de mare succes, este cea care îţi aduce reuşita sau eşecul în afaceri. Pentru că împrumutul sau copierea au limite destul de înguste. Ci felul în care vei trece o idee de business de succes prin filtrul gândirii şi priceperii tale şi o vei adapta la cerinţele pieţei. Capacitatea de a găsi un mod prin care să se diferenţieze, să fie de impact şi să atragă câştigul.

Abilitatea de a şti “să furi” o idee de succes, nu să faci o imitaţie ieftină, este una din calităţile care demonstrează că meriţi să te numeri printre cei mai buni oameni de afaceri! Nu ocoli această provocare!