Îți pierzi clienții? Descoperă ce greșeli faci!

diagn-380x300 Te-ai întrebat vreodată de câte ori ţi-ai gonit clienții fără să-ţi dai seama că faci asta? De multe ori ajungi să te concentrezi doar pe produse sau pe partea de marketing, dar niciodată nu ar trebui să uiți de clienți

Partea de customer service a unei companii este la fel de importantă ca partea care se ocupă de serviciile sau produsele tale. Veștile despre clienții ignorați se împrăștie mereu rapid, mai ales dacă aceștia își exprimă părerile în mediul online. În general, oamenii depind de acele website-uri pe care lumea își spune părerea despre o companie, așa că tot ce faci greșit, va fi descoperit și discutat. De multe ori, nu ești atent sau ignori anumite lucruri și descoperi într-o zi că nu mai este nimeni interesat de afacerea ta, care la un moment dat avea succes. Care sunt acele lucruri care îndepărtează clienții?

Clienții așteaptă mult timp răspunsul tău

Bun, este clar că nu poți să te ocupi de mai mulți clienți în același timp și oamenii chiar înțeleg asta. Totuși, nimănui nu-i place să aștepte și situația se înrăutățește când așteptarea durează mai mult decât a anticipat consumatorul tău. De asemenea, nu este bine când lumea trebuie să aștepte un răspuns de la tine pentru o perioadă lungă de timp, fără a ști ce se întâmplă sau când au fost ajutate persoane care au apărut după ce unii clienți stăteau deja de mult timp la “rând”.

Ideea este că oamenii vor să fie tratați rapid și corect. Vrei mulți clienți și vrei o afacere de succes, iar asta înseamnă că trebuie să fii capabil de a te ocupa de toate persoanele care vor să profite de serviciile tale.

Clienții nu primesc niciun răspuns din partea ta

Din ce în ce mai multe persoane aleg să contacteze firmele folosindu-se de paginile media ale acelor companii. În cazul în care un client te contactează prin email sau mesaje (pe Facebook de exemplu) și nu primește niciun răspuns timp de câteva zile, acesta își va forma o părere proastă despre calitatea companiei.

Evident, lucruri de acest tip se pot întâmpla din greșeală, însă dacă se repetă, pot distruge o întreagă afacere. Nu contează care este scuza companiei cu privire la întârzierea răspunsului, pentru că deja întreaga impresie poate fi greu de schimbat.

Nu există date de contact și toată lumea “aruncă” clientul dintr-o parte în alta

Clienții te vor contacta pentru anumite informații, dacă vor ști cum să dea de tine. Degeaba îți este frică de plângeri și critici, dacă oricum oamenii care vor să facă asta nu te pot aborda. Numărul de telefon al companiei, adresa de email și chiar adresa sediului ar trebui să fie făcute publice și să fie vizibile pe partea de social media. Clientul nu este obligat să piardă timp pentru a găsi numărul de telefon al companiei tale. Dacă se întâmplă astfel, el se poate îndrepta către alte firme. Este simplu: nimeni nu are răbdare pentru așa ceva, iar tu trebuie să oferi aceste informații celor care vor să facă afaceri cu tine.

De asemenea, mai există o problemă: știi acele momente când suni la o companie pentru a afla câteva detalii și nimeni nu știe ce să-ți răspundă? Sunt acele momente în care ești trimis de la un reprezentant la altul… Ei bine, nu vrei ca firma ta să procedeze la fel! De multe ori, aceste lucruri se întâmplă la companiile tinere, ai căror angajați încă învață.

Evident, nu înseamnă că angajații tăi nu știu răspunsul la unele întrebări, dar poate că durează ceva timp până ce își dau seama cum trebuie să reacționeze. Totuși, clientul așteaptă să primească răspunsul în aceeași zi, iar dacă asta nu se întâmplă, atunci deja l-ai pierdut.

Oferi doar ceea ce ai promis

Da, este bine să te ții de promisiuni, dar acestea sunt doar minimul pe care îl poți face. Dacă vrei cu adevărat să îți păstrezi clienții, atunci trebuie să îi surprinzi de fiecare dată când apelează la tine. Trebuie să le anticipezi nevoile și să le oferi mai mult decât cred ei că au nevoie. Clienții de multe ori nu își dau seama că mai trebuie făcute unele lucruri, dar tu știi ce trebuie adăugat, știi ce s-ar potrivi în anumite situații, așa că de ce nu ai surprinde plăcut clientul care se bazează pe serviciile tale?

Le vinzi încontinuu ceva!

Nu-ţi place să primești constant spam-uri, email-uri sau telefoane legate de anumite promoții? Nici clienților tăi nu le place asta! Nu vrei să fii acea companie care trimite primul mail dimineața cu o nouă ofertă! “Clienții sunt oameni, nu pești. Nu trebuie să-i momești sau să-i prinzi – trebuie să-i atragi, să-i asculți și să-i servești” a spus scriitorul Mike Myatt. Evident, trebuie să încerci să faci vânzări, dar nu “inunda” clienții cu oferte și mail-uri.

Ești secretos

Este posibil să crezi că trebuie să ții unele informații pentru tine. Da, este adevărat, unele informații legate de planurile de salarizare ale angajaților sau informații legate de clienți, trebuie ținute secrete. Aici este vorba despre relația dintre tine și cel care ți-a ales serviciile și despre ce alegi să-i ascunzi, deoarece este o linie subțire între a păstra detalii pentru tine și a păcăli clientul.

Dacă eviți să răspunzi la anumite întrebări, dacă nu spui adevărul sau dacă zâmbești în momente serioase, înseamnă că ascunzi ceva, iar clientul va observa asta. Nimeni nu vrea să arunce bani aiurea, mai ales pe o companie care nu pare serioasă, aşa că ai șanse mari să pierzi acel om care nu te consideră de încredere.

În concluzie, nu trebuie să uiți că poți pierde un client la fel de repede cum l-ai atras. Este greu să respecți anumite promisiuni, mai ales când ai mulți clienți, dar nu este imposibil. Nu îți asuma responsabilități pentru care compania ta nu este pregătită. Sunt anumiți pași de urmat, iar tu vrei să ai parte de succes, nu de eșec. Nu uita că nu este bine să ții pentru mult timp clienții în așteptare, dar dacă ești nevoit să faci asta, atunci măcar oferă-le informații despre ceea ce se întâmplă. Clientul nu trebuie să se simtă ignorat, abandonat, uitat sau neglijat, pentru că va pleca!