De la cumpărarea unor legume din piaţă pentru adorata salată de vară şi până la decizii importante ce ţin de managementul timpului ori cel al resursei umane suntem supuşi aproape zilnic alegerii dintre cantitate şi calitate. Ne gândim mereu dacă să cumpărăm mai multe produse la preţuri accesibile sau să le alegem pe cele mai performante, mai bune şi de cele mai multe ori mai scumpe.
Desigur că această alegere ţine de o serie de factori psihologici, de educaţia consumatorului, de nivelul de trai, de orientarea spre o viaţă mai bună, spre o alimentaţie calitativă şi nu cantitativă şi spre servicii mai scumpe dar mai performante şi sigure decât ieftine şi nesatisfăcătoare.
Problema societăţii actuale – pierderea valorii calitative
Calitatea a devenit uşor uşor un atribut pierdut al lumii în care trăim. Influenţa banilor, lăcomia şi superficialitatea au înrobit percepţia despre calitate, în absolut tot ce facem, cumpărăm sau sperăm să avem. Lumea modernă ne-a făcut să apreciem cantitatea şi opulenţa înaintea calităţii, iar reclama chiar a devenit sufletul comerţului.
Produsele sau serviciile ce nu se bucură de campanii vaste par să fi dispărut din raza vizuală a cumpărătorului, deşi e posibil să aibă potenţial calitativ net superior faţă de cele asiduu promovate, iar acest lucru se întâmplă peste tot, în orice dimensiune cuantificabilă a vieţii, chiar şi în acele obiceiuri de consum menite să ne regăsim ca indivizi – faţă de scara propriilor valori şi faţă de judecata uneori injustă a societăţii.
Haideţi să vedem cum balansul acesta veşnic dintre calitate şi cantitate ne influenţează alegerile vieţii !
De pildă, când ne planificăm o vacanţa, cum ne gândim cheltuiala?
O dată cu sosirea sezonului concediilor, la începutul verilor, pe orice undă radio şi pe orice pagină de internet suntem inundaţi de oferte de vacanţă care mai de care mai îmbietoare. Tarifele „doi în unu” sau ofertele „all incusive” la preţuri mai mici decât salariul minim sunt pe buzele tuturor şi toţi doritorii de odihnă şi de a mai bifa în agenda personală încă o destinaţie, se îmbulzesc în agenţii, în căutarea chilipirurilor perfecte, a „marilor lovituri”. Dar oare chiar mesajele mediatizate ne pot ştirbi propria decizie de a alege vacanţă pe care ne-o dorim cu adevărat după un an de muncă? Cum ramâne cu răsfăţul, calitatea, şi confortul unei călătorii bine organizate?
Ce se va întâmpla cu aceste noţiuni dacă „vocea” de la radio ne spune că „ieftin” este „suficient de bun”? Fiţi atenţi aşadar la această alegere şi nu uitaţi că deşi suntem de multe ori presaţi de presiunea covârşitoare a preţurilor chilipir şi a ambalajelor atrăgătoare, esenţa unei vacanţe împlinite stă mai presus de orice în confortul, echilibrul şi CALITATEA serviciilor. Rămâneţi cu orice efort la înălţimea aşteptărilor voastre!
Când ne alegem alimentele pentru consumul zilnic suntem oare conştienţi mereu că e vital ca hrana noastră să fie primordial calitativă şi nu cantitativă?
Eu nu vă spun să daţi buzna cu orice preţ la raioanele produselor care se laudă de a fi ECO sau BIO (deşi de multe ori cred că n-ar fi chiar rău fiindcă pe lângă preţul mai mare pe care ar trebui să-l plătiţi cerificările organice sau de provenienţă nu sunt doar basme!), dar vă spun că nu o masă copioasă cu multe alimente ieftine este cheia pentru o sănătate bună.
De ce să ne bucurăm că ne-am îndestulat când de fapt oragnismului nostru i-am dat o mare bătaie de cap să proceseze nocivii aditivi, hormoni, coloranţi sau conservanţi pe care i-am înghiţit, bucurându-ne totodată meschin că în portofelul nostru mai sunt rezerve pentru încă o bere sau o cola…? A mânca porţii mai mici dar cu hrană atent selecţionată e cu siguranţă o dovadă de civilizaţie şi nu în ultimul rând de bun simţ. Alegerea alimentelor zilnice e dovada vie a dilemei omului modern de a discerne dintre calitate şi cantitate, dintre mult şi oricum sau mai puţin dar echilibrat şi benefic.
Când eşti parte sau imagine a unui brand puternic, recunoscut, e chiar bine să ai din ce în ce mai mulţi clienţi sau să-i păstrezi pe cei cu adevărat valoroşi ?
Lumea afacerilor sau a serviciilor este demult împărţită în cei care oferă produse la preţuri accesibile şi au o reţea mare de clienţi care se mulţumesc cu o calitate mai scăzută, şi cei al căror public ţintă este cel dispus să plătească mai mult şi să cumpere ori să folosească ceva mai competitiv, superior.
Uneori cei care au afaceri cu public ţintă mai pretenţios dar care se lăcomesc să-şi extindă clientela mai devreme sau mai târziu cad în capcana de a scădea calitatea. Rezultatul ar putea fi dezastruos : clienţii vechi, fideli devin nemulţumţi, iar cei noi atraşi pot deveni imediat un segment extrem de volatil care practic nu pot reprezenta o „piaţă” sigură şi solidă.
Care este cea mai bună metodă de a vinde online ?
Toţi se întreabă care sunt trucurile de a spori cantitatea vânzărilor pentru cei care recurg la internet şi toţi se gândesc iniţial că o reclamă mai activă le-ar putea aduce mai mulţi clienţi dar toate studiile arată că cea mai bună metodă de promovare sunt clienţii mulţumiţi de bunurile sau serviciile oferite care recomandă site-ul altora.
E adevărat că te poţi duce să cumperi o bază de date cu adrese de e-mail către care să te adresezi cu oferta ta. Dar sunt şanse enorme ca niciuna dintre adresele respective să nu fie potrivite pentru tipul de afacere sau să fie în targetul tău real! Haideţi să recunoaştem apoi cu toţii câte oferte, care mai de care, nu ne ajung în inboxul contului de e-mail şi cum ne oboseşte chiar şi simpla mutare a lor în trash sau în spam !? Nu era de preferat ca cel care ne-a trimis aceste reclame să se fi adresat unui public de doar câteva zeci sau sute de destinatari chiar interesaţi de afacerea propusă? Construirea propriei nişe este elementul cheie spre care ar trebui să ţintască un comerciant. Calitate mai presus de cantitate!
Şi când alegem mobilă pentru o locuinţă trebuie să fim mai orientaţi spre calitate şi nu spre cantitate!
Vă mai amintiţi de casele bunicilor încărcate până la refuz de mobile şi obiecte strânse de-a lungul timpului ? Cele care strâng praf şi ne împiedicăm de ele, totul părând mai degrabă un depozit decât un spaţiu primitor…? Ei bine, ei au o scuză fiindcă au trecut prin ani grei de restrişte şi agoniseala constantă era ca o garanţie pentru o viaţă mai bună. Dar noi nu avem nicio scuză să facem asta acum, oricât de mulţi bani am avea. E o dovadă de prost gust să ne încărcăm spaţiul propriei locuinţe sau al sediului unde lucram cu mobile şi lucruri inutile. Mai bine mai puţine şi de calitate, cu un design plăcut şi inteligent construite pentru nevoile noastre actuale…
Alegerea dintre cantitate şi calitate pare a fi o provocare esenţială a societăţii actuale şi de cât de mult calm, echilibru şi decizii pricepute e nevoie ca să fim cu adevărat mulţumiţi de cum ne trăim viaţa!
Vă doresc un slalom inteligent pentru a da prioritate lucrurile valoroase şi calitative, ocolind capcanele cantitative şi periculoase, care de fapt nu ne fac fericiţi.
Ruxandra David