Orice afacere ai avea, comunicarea cu publicul tău țintă este foarte importantă și trebuie să facă permanent parte din prioritățile tale de marketing. Fie că ai un produs nou lansat, fie că vrei să îți fidelizezi clienții sau că, pur și simplu, vrei să le reamintești că muncești și trăiești cu gândul la ei, un newsletter e mesagerul care face pentru tine foarte mult. Totuși, există situații când acest instrument de marketing drăguț și parfumat care aterizează în cutia poștală virtuală a targetului tău riscă să rămână nedeschis sau chiar aruncat cu furie în coșul de gunoi. E și normal, având în vedere tonele de informații care vin în avalanșă peste omul obișnuit… Ca să nu te numeri printre ”norocoșii” care își enervează publicul cu anunțuri inspide și chiar își împuținează clienții încercând să facă pe amabilul, ține cont de sfaturile de mai jos atunci când compui un newsletter! Vei vedea că n-ai nevoie de experiența unor romane scrise cu mâna ta pentru a fi pe placul cititorilor, așa că dă-ți voie să-i cucerești în doi timpi și trei mișcări de… mouse!
Introdu ideea de newsletter
Așa cum nu e politicos deloc să intri în casa omului fără să bați la ușă, la fel se întâmplă și dacă te apuci să faci spam cu newslettere trimise unor oameni care nu s-au abonat. Pe site-ul tău, pune la vedere un anunț drăguț despre lucrurile grozave pe care le trimiți periodic cititorilor/clienților tăi abonați la newsletter. Pentru a încuraja abonarea, poți oferi și mici recompense care să crească gradul de interes – în afară de promisiunea unor informații mereu interesante și noi, ai putea încerca să oferi un discount pentru anumite produse din magazinul tău virtual, dacă site-ul permite cumprături online sau poate un premiu de download-at: un ebook, o broșură, o melodie, orice ține de afacerea ta și poate interesa publicul.
Scop precis
Atunci când te așezi la birou și te apuci să compui newsletter-ul pe care îl vor deschide sute sau mii de oameni, trebuie să te gândești ce ai vrea să vezi dacă ai fi în locul lor. Tuturor ne plac lucrurile clare, făcute cu un scop precis și e un gest de respect pentru ei să înțeleagă din start pe ce își dau timpul, ce vrei să le comunici. Așadar, trebuie să ai clar în minte scopul fiecărui newsletter: vinzi un produs? Vrei să îți crești brand awareness-ul? Anunți un partener nou? Vrei să crești traficul pe site? Nu te apuca să scrii textul doar pentru că e marți și miercurea e ziua în care trimiți un newsletter, conform planului de marketing. Dacă nu ai ceva de spus, mai bine nu trimite. Timpul înseamnă bani și clienții sau potențialii clienți nu vor să citească povești de adormit copiii când le apasă pe gât sabia deadline-urilor. Tocmai pentru că poți empatiza cu ei, nu le irosi timpul cu gargară cvasi-jurnalistică.
Conținut de calitate
Ca să compui un newsletter nu trebuie să fii doctor în științe sau să faci research o lună pe subiectul despre care scrii. Totuși, nu poți trimite nici newslettere în care abia ai habar despre ce vorbești. În afară de faptul că informațiile trebuie structurate cât mai bine, expuse cât mai concis și totodată cât mai atrăgător, contează foarte mult și ce informații transmiți. Dacă lucrezi în domeniul farmaceutic sau medical, de exemplu, nu te gândi doar la produsele tale și nu transforma newsletter-ul într-un instrument de marketing sau de vânzări! Cel puțin 50% din content ar trebui să fie informații utile cititorului și fără să aibă legătură cu brandul tău. Să zicem că este sezonul virozelor și clinica ta are o ofertă specială la consulatațiile pentru copii. În această situație, ar prinde bine un articol legat de viroze pe care să îl publici pe site și la care newsletter-ul să invite, menționând în treacăt și super-oferta la consultații. În acest fel, își crești și numărul de cititori, nu doar vânzările!
Aspectul contează
Știi genurile acelea de mâncare atât de bune încât te-ai linge pe degete două zile, doar că felul de a-l prezenta lasă de dorit atât de tare încât mai bine te lipsești? La fel e și cu newsletter-ul. Un layout nefericit, greșeli de exprimare, fotografii nereușite, incompatibilitatea cu toate browserele sunt mijloace sigure de a scădea numărul de deschideri și, implicit, de a pierde cititori. Există platforme care furnizează template-uri de newsletter, însă ar fi grozav dacă poți crea tu un template potrivit afacerii tale. Cu cât este mai branduit și mai personal, cu atât vei rămâne mai mult în mintea cititorului, tu și afacerea ta. Folosește titluri cât mai atrăgătoare (evită totuși genul de titlu senzațional, tipic tabloid, de genul ”Bombă!”, ”Nemaivăzut!” dacă nu cumva ai ceva extrem de surprinzător de comunicat), imagini reprezentative pentru tema și conținutul newsletter-ului, link-uri vizibile și funcționale către punctele de interes – site-ul, email-ul și, evident, butonul de dezabonare.
Personalizează
Un ”Dragă cititorule” aruncat sec la începutul newsletter-ului poate fi atrăgător pentru cineva cu apucături și nostalgii din secolul trecut. Azi, când tehnica e la putere, ai ocazia să fii foarte personal cu oamenii cărora li te adresezi. Poți merge mai departe de a le spune pe numele mic. De exemplu, poți compune newslettere care să li se adreseze în funcție de preferințe, de ocupație, de vârstă, de sex etc. Evident, pentru a ști aceste lucruri este nevoie de un studiu de piață, nu doar de cumpărarea unei baze de date în care sunt puse la gramadă mii de adrese de mail. Mai mult, e important să încurajezi comunicarea bilaterală, așa că invită cititorul de newsletter să îți scrie dacă are ceva de împărtășit, dacă are întrebări sau dacă vrea să dea un feedback cu privire la informațiile găsite în content.
Gândește și scrie eficient
De exemplu, poți merge pe ideea că cititorii tăi nu au mai mult de un minut la dispoziție pentru a trece prin newsletter-ul tău. Odată cu mărirea dozei de informație care vine în fiecare minut peste bietul consumator de new media, atenția lui are de suferit serios. Nu citim, ci scanăm conținutul înainte de a decide în ce măsură merită să îi dăm o șansă de a-l citi. Așa că, în doar câteva secunde, cititorul tău se va decide dacă va da click pe newsletter sau va face un drag & drop spre coșul de gunoi. După ce l-a deschis, urmează o a doua probă de foc: îl va plictisi corpul de text care nu se mai termină, deși el a făcut febră la degete de când tot dă scroll pe mouse sau informația poate fi parcursă în totalitate în cel mult un minut? Dacă deja l-ai cucerit cu ideea că într-un minut a servit toată porția de newsletter, fiind liber să mai deguste și de pe site sau de prin alte surse indicate, atunci te poți declara mulțumit: clientul tău nu va simți că a pierdut timpul, ci că a descoperit ceva util, într-un timp record, iar pentru asta îți va mulțumi în felurile pe care le dorești. Cum? Recitindu-te, revenind pe site-ul tău sau poate chiar cumpărându-ți produsele. Un newsletter deschis și citit înseamnă un client cel puțin pe jumătate mulțumit!
Tips & tricks
În final, nu uita câteva reguli simple care să facă din newsletter-ul tău un tort cu multe cireșe:
Folosește bullet points pentru a organiza informația într-un mod cât mai ușor de parcurs.
Oferă ceva care să rămână în mintea cititorului și să îi fie de ajutor, cel puțin la un moment dat: un motto, tips & tricks, un sfat pentru situații care au legătură cu domeniul tău de activitate.
Postează link-uri către articole ample, preferabil de pe site-ul sau blogul tău.
Resurse pentru a rezolva potențiale situații problematice, toate legate de domeniul în care activezi și tu (nu trebuie să fie mereu vorba despre tine și afacerea ta, poate fi vorba și de produse, servicii sau informații oferite de parteneri).
Încearcă metode noi de a le oferi informații – video, podcast-uri sau materiale audio pe care să le poată consuma în timp ce face alte activități sau în pauza de masă. Uneori, e mai simplu să ascultăm ce are să ne spună cineva decât să ne focalizăm întreaga atenție spre a citi un text.
Nu în ultimul rând, ține minte că nu trebuie să trimiți newsletter zilnic sau săptămânal. Ia în considerare rata de deschidere, noutățile pe care ai să le comunici, domeniul afacerii tale, baza de subscriberi. Dacă simți că nu mai ai idei, cere ajutor prietenilor din alte domenii și fă un mic research cu privire la ce ar vrea să citească dacă ar fi clienții tăi. De asemenea, ține o listă cu teme de newsletter pe care să le folosești atunci când ești în pană de idei. Așa cum am zis încă de la început, nu trebuie să fii expert în comunicare pentru a face un newsletter atrăgător, dar e necesar să îți dai interesul și să transmiți cu adevărat un mesaj util cititorilor tăi. Cu alte cuvinte… să comunici eficient și pentru tine, și pentru ei!
One thought on “Newsletter, cu dragoste pentru clienții tăi”
Comments are closed.