Te-ai săturat să te deplasezi mereu până la ghişee şi să stai la cozi interminabile pentru fiecare operațiune în conturile tale? Ai vrea să foloseşti mai degrabă acest timp pentru tine şi pentru familia ta făcând poate mai mult sport, ocupându-te de dezvoltarea personală , de cea profesională ori odihnindu-te mai mult? E mai mult ca sigur că trebuie să aduci această schimbare în viața ta şi să foloseşti internet bankingul ca să ai la îndemână propria bucătărie virtuală a finanțelor tale. Puțină educație financiară si poate chiar si contabilitate nu strică niciodată mai ales că lucrurile evoluează în această sferă cu viteza luminii şi e cazul să încercăm să ținem pasul cu vremurile actuale (fie ele şi financiare)…
Vă propun să descoperim împreună care ar fi avantajele accesării serviciilor bancare în sistem online, pe internet, iar pentru cei care sunteți deja utilizatori ai unor astfel de servicii, să vă convingeți încă o dată că ați făcut o alegere inspirată pentru tumultul acestei vieți. În plus, e posibil să descoperiți opțiuni noi pentru folosirea internet bankingul care să vă mărească numărul operațiunilor făcute prin intermediul acestei “găselnițe” a tehnologiei moderne.
De ce am avea nevoie ca să folosim internet bankingul? Care ar fi primul pas?
Un calculator şi o conexiune la internet sunt de fapt singurele tacâmuri de care ai nevoie ca să te descurci cu brio în bucătăria propriului buget. Ingredientele? Un cont curent deschis la o bancă comercială şi câțiva bani virați în el. De aici încep o sumedenie de rețete, de combinații şi de posibilități ca viața voastră să fie mai uşoară şi să vă rămână mai mult timp pentru voi înşivă. Căteva idei de operațiuni ar fi acestea: plăți în lei şi valută către prieteni, rude sau alții cărora doreşti să le trimiți rapid nişte bani, plăți către furnizori (gata, e timpul să scapi de coada pentru plata facturii la telefonia mobilă!), transferuri între conturile proprii, schimb valutar şi plăți ale ratelor la creditele contractate. În plus, poți să-ți deschizi singur propria cămară de agoniseală deschizând depozite la termen sau conturi de economii.
Informații despre rate, dobânzi, planuri de economire îți va oferi banca prin pagini web dedicate aplicației de internet banking pe care o foloseşti şi te sfătuiesc să-ți faci timp să mai citeşti şi astfel de lucruri uneori, nu doar când ai strict nevoie să te informezi înainte de a face o operațiune ci şi pentru simpla ta educație finaciară, ca să aflii ce mai e nou şi cum se mai mişcă banii în lumea aceasta.
Ține minte un lucru: internet bankingul are costuri mai mici decât operațiunile desfăşurate la ghişeele băncilor!
Dacă alegi să-ți tii contabilitatea virtual la finanțele tale, banca îți va percepe comisioane mai mici cu până la jumătate față de cele de la ghişeu. În plus, sunt multe situații în care dobânzile primite la depozitele deschise prin internet banking sunt mai mari. Dacă stai un pic să te gândeşti lucrurile sunt destul de fireşti: banca face economie cu resursa umană care ar trebui să facă asta pentru tine la un ghişeu bancar. Avantajul e în dublu sens: tu economiseşti timp şi ceva comisioane în plus, iar banca scuteşte remunerația către un ofițer bancar. Iată deci o relație clară de tip win-win.
Prin internet banking poți sta “cu lupa” pe finanțele tale!
Oricând ai posibilitatea de a verifica resursele rămase şi de a planifica alocarea lor într-un anumit moment, pentru diverse plăți cum ar fi cele pentru utilități sau pentru a plăti către o agenție de turism contravaloarea călătoriei mult visată. Şi acestea, fără a mai trebui să-ți aloci timp pentru anevoiosul drum la bancă. Fiecare mişcare pe contul tău poate fi urmărită prin extrasul de cont, dar îți poți activa şi serviciul de alertă prin SMS pentru a fi imediat înştiințat pentru fiecare sumă tranzacționată din conturile tale, indiferent dacă este debitare sau creditare.
Bugetul tău este în siguranță, “sub lacăt”!
Trebuie să fii sigur că numai tu ai acces în bucătaria ta virtuală, şi pe post de cheiță, banca îți oferă la activarea (şi semnarea contractului) de internet banking un dispozitiv numit TOKEN. Acesta generează la fiecare logare în aplicație cu un user definit, parole unice la fiecare autentificare sau autorizare de tranzacție. Securitatea este maximă, pentru siguranța tranzacțiilor tale, băncile folosesc sisteme avansate de criptare a datelor. Poți avea încredere că nimeni nu poate vedea ori derula operațini din conturile tale! Tu eşti singurul care ai acces la portofoliul tău!
Te gândeşti cumva că internet bankingul ar fi costisitor? Nicidecum! Dar hai să vorbim şi despre costuri!
Ca să ai disponibil propriul ghişeu bancar, trebuie să plăteşti o taxă de utilizare a serviciului. Aceasta este de aproximativ 50 de lei pe an, dar în cele mai multe cazuri, se percepe lunar şi este retrasă automat de bancă din contul tău current. Mai ai posibilitatea de a mai copta un utilizator la contul tău de internet banking, dar pentru aceasta ar mai trebui să plăteşti o taxă de aproximativ 10 lei. Oricum, înainte de a te decide să utilizezi acest tip de serviciu bancar online va trebui să consulți tarifele pentru fiecare operațiune ca să fii bine informat. Acest lucru primordial ține de o educație finaciară firească.
Care este momentul în care se procesează efectiv operațiunile ordonate de tine?
Trebuie să ştii că poți accesa internet bankingul absolut oricând, însă dacă faci o operațiune în timpul weekend-ului aceasta se va procesa în prima zi lucrătoare, adică luni. Aceeaşi regulă e valabilă şi pentru zilele legale de sărbătoare. În cazul tranzacțiilor efectuate în miez de noapte, acestea vor fi procesate fie imediat, fie a doua zi dimineața, în funcție de specificul acestora.
Ca să verifici efectuarea lor, trebuie să verifici soldul contului tău sau istoricul tranzacțiilor care reprezintă de altfel, o sinteză foarte utilă a tuturor operațiunilor tale, fără să fii nevoit să le ții socoteala într-o agendă personală. Câştigi deci timp şi o bună organizare a informațiilor despre bugetul tău şi folosirea acestuia.
În plus, trebuie să mai ții cont că, uneori, sistemul de internet banking este oprit temporar pe timpul nopții pentru lucrări de mentenanță. Acest lucru este anunțat de fiecare dată pe platforma online unde se află aplicația băncii al cărui client eşti. În acest spațiu mai poți găsi şi alte informări pe care banca le face periodic când se schimbă lucruri importante precum dobânzi, ori au loc diverse promoții sau campanii de promovare asupra unor produse sau servicii noi.
Internet bankingul are aşadar o accesibilitate foarte bună, ne scuteşte de nervi, timp şi bani pierduți pe la ghişeele bancare ori ale furnizorilor de servicii şi utilităţi. Se poate accesa oricând, este foarte securizat şi ne oferă un tablou complet asupra portofoliului sau bugetului propriu.
Vă invit aşadar să cugetați dacă acest tip de serviciu bancar s-ar potrivi mai bine programului şi stilului vostru de viață şi dacă raspunsul este afirmativ vă îndemn să dați curs schimbării care vă bate la uşă.
Educația financiară începe îndeosebi cu informare permanentă a noutăților de pe piața finaciar-bancară cuprinzând aria de produse şi servicii noi cât şi metodele moderne şi flexibile de accesare a lor.
Ruxandra David