Nu te lăsa condus de stres în afaceri!

StresMenținerea unui echilibru între job și viața personală este un lucru dificil pentru orice persoană. Telefonul sună și primești mail-uri chiar dacă ești la magazin, la sală sau acasă, încercând să te relaxezi. Totuși, pentru un antreprenor, această provocare poate fi mai mare pentru că ai nevoie de un pic de nebunie pentru a fi în stare să îți înființezi o afacere. Însă, cele mai multe plângeri ale oamenilor de afaceri sunt legate de faptul că au parte de prea mult stres și că nu mai pot petrece la fel de mult timp cu familia sau prietenii. Ce-i mult strică, dar care este secretul sănătății succesului? Cum te menții cu picioarele pe Pământ când trebuie să fii peste tot?

Important este să găsești acel echilibru între muncă și viață personală și mai ales să faci pașii pe rând. Trebuie să te gândești la ce se întâmplă în prezent și să te ocupi de ce se va întâmpla în viitor, nu pierde vremea cu idei despre care știi că nu au șanse de reușită. În realitate, mulți antreprenori sunt proprii dușmani și își imaginează că trebuie să se ocupe de lucruri, care probabil, nu se vor întâmpla niciodată cu adevărat. În continuare îți vom oferi câteva sfaturi care te vor ajuta să iei decizii grele în momentele în care simți că vrei să fugi!

Cum reușesc alții să facă asta?

Concurența este bună, dar trebuie să ai grijă să nu te concentrezi prea mult pe ce fac restul antreprenorilor. Este important să ai propriile idei și să încerci să le dezvolți. Poți să te inspiri din metodele altora, însă nu uita să te ocupi de probleme tale. Alege-ți un model demn de urmat și dezvoltă-te cât mai mult posibil, bazându-te pe originalitate.

Menține o imagine de ansamblu pentru că este foarte ușor să te pierzi în detaliile zilnice. Toate probleme mici apărute vor ajunge să ți se pară că sunt din ce în ce mai mari și din această cauză este important să nu uiți care este imaginea de ansamblu. Acordă-ți câteva minute zilnic pentru a reflecta asupra adevăratelor obiective stabilite și pentru a elimina factorii care nu au legătură cu aceste țeluri.

Fii realist când vine vorba de țeluri pentru că este posibil să ai tendința de a-ți propune scopuri care să te depășească în momentul în care afacerea ta crește. Trebuie să fii sincer pentru că sunt șanse mari ca un obiectiv greu de atins să scadă calitatea muncii depuse, iar asta adună mai multe probleme pe listă.

Scopul tău final ar trebuie să fie binele companiei. Dacă ai decizii dificile de luat, tot ce trebuie să faci este să te gândești la impactul pe care acestea il au asupra afacerii tale. Este ușor să te concentrezi pe visele tale, pe ce așteptări au angajații sau clienții tăi, dar este mult mai bine să te concentrezi pe ce este cel mai bine pentru firmă.

Învață să iubești conflictele pentru că fac și vor face parte din viața ta de antreprenor. Nu trebuie să te chinui să eviți conflictele pentru că vei ajunge în punctul în care nu vei mai gândi clar. Scopul tău nu este acela de a fi prietenul tuturor. Scopul tău este acela de a face afaceri și de a lua acele decizii care sunt în beneficiul companiei tale.

Care este hobby-ul tău?

Sănătatea succesului tău depinde și de sănătatea ta! Indiferent cât de înghesuit este programul tău, rezervă-ți timp pentru sport. Îți recomandăm de asemenea să faci exerciții mentale care să te relaxeze. Ai putea chiar să încerci să practici yoga sau să meditezi pur și simplu deoarece așa vei fi mai calm și mai liniștit.

Cu siguranță ai un hobby mai mult sau mai puțin ascuns; un hobby care te ajută să vezi totul limpede. Fie că îți place să citești, să dansezi, să faci poze sau să desenezi, lasă-te cuprins de pasiunile tale și cufundă-te într-o lume diferită de cea reală. Este bine din când în când să te lași acaparat de ceea ce te liniștește.

Deconectează-te! Rețele de socializare sau Facebook-ul nu sunt singurele distrageri care te fac să pierzi timpul aiurea. Toate acele mail-uri sau telefoane care le primești te pot consuma mai multe decât crezi. Dacă vrei să fii relaxat și să îți faci treaba cum trebuie, atunci e bine ca uneori să ignori mail-urile și telefonul!

Ocupă-te de proiectul la care lucrezi și apoi poți să răspunzi la telefon. Nu uita că atunci când se termină programul de lucru, trebuie să-ți închizi laptop-ul și să lași deoparte telefonul (măcar pentru o oră, două). Fă-ți un program în care să te ocupi de afacerea ta (mai ales când nu mai ești la birou) și o să observi cât de mult a contat chiar și o mică pauză.

Este posibil să ai standarde prea ridicate? DA? Bun, ca antreprenor trebuie să-ți surprinzi plăcut clienții, dar asta nu înseamnă să îți setezi obiective imense, greu de atins. Vei avea parte de un succes “sănătos” și dacă rezolvi totul prin metode simple, dar bine făcute.

Încearcă să îți “potolești” standardele

Concentrează-te pe cei care te-au angajat pentru anumite proiecte, pe rezultat și pe simplificarea procesului. Nu trebuie să ieși pe primul loc într-o cursă în care nu asta contează. Important e să faci totul pentru a obține succesul atât pentru client, cât și pentru tine.

Controlează-ți emoțiile!

Stresul este o parte normală din viață. Nu lăsa sentimentele să influențeze sănătatea succesului tău. Fiecare are posibilitatea de a alege cum reacționează în situațiile dificile, dar cel mai bine este să alegi varianta de a fi calm pentru a deține controlul.

Simți că vrei să renunți? Când ești antreprenor ai luxul de a alege ce vrei să faci și când să faci. Totuși, dacă îți iei două-trei ore libere în mijlocul zilei pentru a te ocupa de o problemă personală, va trebui să recuperezi cumva timpul pierdut, de multe ori noaptea când toată lumea doarme sau în weekend-uri.

Cel care iubește ceea ce face, care preferă să fie propria sursă de securitate, va descoperi ce înseamnă un succes “sănătos”. Totuși când simți că nu mai faci față, e bine să ceri ajutorul prietenilor, angajaților sau chiar voluntarilor. Cheia secretă pentru un echilibru perfect între muncă și viața personală este ideea simplă de a știi în fiecare moment, ce este cel mai bine pentru tine și pentru afacerea ta.