O afacere de succes, o familie fericită

work-life-balanceOameni de succes nu ne naștem, ci devenim. Pe lângă fler, noroc, perseverență și pasiune pentru ceea ce facem, avem nevoie de persoane care să ne sprijine și să ne încurajeze. Cel mai des, acestea sunt reprezentate de familia și de prietenii noștri. Dar cum putem să le mulțumim cu adevărat pentru aportul de încredere și de susținere pe care ni-l oferă zi de zi?

Există o rețetă magică prin care să le avem pe toate, o carieră de succes, dar și o viață de familie fericită? Cel mai des se crede că trebuie să faci sacrificii și că, de fapt, nu poți fi la fel de bun în toate domeniile vieții tale. E greu să fii un manager de top și un tată prezent la toate meciurile copilului tău, o femeie de afaceri și o soție disponibilă afectiv de câte ori soțul tău are nevoie de tine. Totuși, avem o veste bună – dacă vrei, se poate! Și îți dăm o rețetă simplă care să te ajute – fii atent/ă doar să ai toate ”ingredientele” la îndemmână!

Organizare:

Probabil te descurci de la bine în sus la acest capitol, doar ai o afacere pe mână! Dacă ai fi un artist boem care se trezește la prânz după ce o ține, seară de seară, în petreceri, probabil că ți-ai câștiga banii din cu totul altceva decât, să zicem, o poziție de top la o multinațională…. Partea dificilă constă, pentru cei mai mulți oameni de afaceri, în a păstra și acasă anumite însușiri pozitive utile la job…

E cumva normal să vrei să compensezi faptul că la serviciu mergi cu agenda agățată de gât și, în consecință, când pleci de acolo să arunci, odată cu grijile, și abilitățile tale de time management. Totuși, dacă vrei să fii sigur că petreci timp de calitate cu familia ta, plănuiește lucrurile cât mai în detaliu.

Ce ai zice dacă, pe lângă suita de nume ilustre care te-așteaptă la întâlniri de afaceri de luni până vineri, ai trece și numele copilului tău pentru o întâlnire tată-fiu la un restaurant care să devină ”locul vostru preferat”? Pe lângă faptul că te vei relaxa, vei da ocazia copilului tău să-și construiască o amintire frumoasă despre relația voastră la acea vârstă și să privească nostalgic peste 20 de ani, când va trece din întâmplare prin zona respectivă.

Timp de calitate – În business, orice minut contează și cunoști prea bine că un minut pierdut înseamnă, adesea, bani plecați pe apa sâmbetei. Și în viața de familie este exact la fel. Știu prea bine că ai anumite săptămâni atât de obositoare încât duminica ai vrea să lenevești toată ziua în pat, uitându-te la meciuri și mâncând fast-food. Dar ce te faci dacă ea vrea plimbări romantice prin parcuri înflorite? Poți să încerci să o convingi că un meci de box, alături de patru pungi cu floricele, sunt aproape la fel de romantice. Sau poți să sacrifici jumătate de zi pe plimbări și restul pe meciuri de box.

În plus, discuțiile deschise despre nevoile fiecărui membru al familiei ajută foarte mult la eficientizarea timpului petrecut împreună. Timp de calitate nu înseamnă să petreci cu cei dragi orice secundă pe care o trăiești departe de birou! Timp de calitate înseamnă ca acele două ore pe care i le acorzi omului drag din fața ta să fie un dar venit din inimă. Faceți lucruri care vă plac, lucruri care vă apropie și care vă amintesc de faptul că fără oamenii aceștia dragi toată munca ta de peste săptămână ar fi în van…

Respectarea promisiunilor:

Știi fazele acelea din filme când tatăl uită de spectacolul de balet al fiicei pentru că a fost prea prins la birou? Îți amintești dezamăgirea de pe chipul copilului când a aflat că nu poate ajunge? Sau poate că știi cum arată o față tristă de copil pentru că și ție ți s-a întâmplat să fii tăticul din filmele acelea…

Pentru copii este foarte important să îți respecți promisiunile. Mai bine nu promite decât să îi încurajezi așteptările și apoi să îl lași cu ochii în soare. Iar dacă faci tot posibilul, dar apare pe ultima sută de metri ceva atât de important încât omenirea are nevoie de tine mai ceva decât de Bruce Willis în Armaghedon, atunci rămâi la birou și spală-ți păcatele cu prima ocazie. Să știi că, indiferent de vârstă, scuzele transmise din inimă către inimă repară poduri pe care dezamăgirea amenința să le rupă!

Priorități:

Probabil folosești acest cuvânt de câteva ori pe zi atunci când ești la serviciu. Din motive de time management sau din motive de economie a resurselor, este esențial să știi ce arde ca să rezolvi mai repede. Aplică strategia asta și în viața de familie! Dacă primești un mesaj emoțional de la copilul tău, nu îi răspunde abia peste două ore, când ai terminat o prezentare. Dacă ți-e dor de soțul tău și nu îl poți suna pentru că ești prinsă într-o ședință plictisitoare, un mesaj cu un smile face vă va face bine amândurora. Vor fi situații când oamenii din viața ta vor avea nevoie să vadă că sunt mai importanți decât scaunul frumos din care îți faci treaba de manager. Nu îi învinovăți! Tu singur/ă trebuie să știi care îți sunt prioritățile. Și poate nu ar fi rău să te gândești dacă nu cumva banii pe care îi câștigi și cu care plătești cele mai bune școli și cele mai mari mofturi pentru copilul tău nu pot, de fapt, să suplinească dovezile de atenție de care copiii au nevoie. Uneori trebuie să fii acolo – chiar dacă înseamnă să pierzi un client sau o cină de afaceri!

Surpriza și rutina:

E nevoie de amândouă ca viața de familie să fie una frumoasă. Surprizele plăcute sunt ca o baie minunată de endorfine și parcă ne e și mai drag de cei dragi! Fă mici (sau mari!) surprize celor din jur și ai grijă ca acestea să nu implice întotdeauna o tranzacție financiară – după cum spuneam, banii nu cumpără tot! Un gest mic, venit din inimă, precum o plimbare cu bicicleta sau o zi petrecută la pescuit cu copiii tău sunt gesturi pe care, dacă le inițiezi, aduc satisfacții pe toate planurile! Și altfel te vei întoarce la birou luni, când bateriile îți vor fi supra-încărcate de energie! Pe de altă parte, lasă o rutină dulce să se instaleze în familia ta. Fă ca un obicei să devină marca familiei tale – fie că este partida de cărți de sâmbătă seara, competiția pe Xbox sau cina în familie!

Asumarea de greșeli:

E greu pentru pesoanele cu un anumit statut profesional sau social să recunoască faptul că, uneori, o dau în bară fără pic de grație! Dacă ai comis-o la un moment dat față de un membru al familiei tale pentru că grijile de la birou te împovărau, asumă-ți fapta și cere-ți iertare! Și nu uita de recalcularea priorităților! Poate că vizita părinților partenerului tău nu era ceea ce aveai nevoie în acest weekend, când te simți strâns cu ușa de proiectul pe care îl ai de lansat luni și decizi să lucrezi, în timp ce el/ea le arată orașul părinților săi fără tine. Ca resentimentele să nu crească până la a crea un tsunami emoțional, fă un gest nebunesc și pune pauză de câteva ore pentru a-i însoți. Uneori, și capra și varza pot fi împăcate, iar toată lumea (te) va aprecia!

Nu face pe șeful și acasă!

Deși poate fi cea mai grea lecție de învățat, e cazul să ți-o asumi de la început! Lasă-ți personalitatea puternică și dominatoare în cuierul de la birou și scoate la suprafață omul care știe să fie și altceva decât șef! Nu rupe legăturile frumoase pe care numai viața de familie le poate cultiva, ci profită de ele! În loc să reproșezi că muncești de dimineața până seara pentru ca lor să le fie bine, în loc să critici sau să dai ordine, ascultă, întreabă, interesează-te din inimă despre felul în care lucrurile merg în viața celor din familia ta și fii 100% alături de ei atunci când ești în prezența lor! Pentru că s-ar putea să vii într-o zi de la birou și să afli că ești deja bunic, iar tu nici măcar să nu fi observat când copiii ți-au crescut mai înalți decât tine…

Ține minte că timpul trece și că statutul financiar, profesional sau social nu sunt tot ce contează pe lume! Charles Kuralt, un om de succes și un aclamat jurnalist american decernat cu nu mai puțin de 10 premii Grammy, declara: ”Iubirea familiei și admirația prietenilor contează mai mult decât orice bogăție sau privilegiu din lume”. Ție în ce măsură ți se potrivește crezul lui?

One thought on “O afacere de succes, o familie fericită”

Comments are closed.