În fiecare dimineață, înainte de a porni spre birou, avem grijă să ne punem toate măștile sociale aferente: zâmbetul profesionist, amabilitatea și orientarea pro-client, capacitatea de a asculta activ, colegialitatea, zelul cu tendințe excesive și răbdarea fără de care greu ar fi de dus o zi de muncă.
Totuși, oameni suntem și avem, cu toții, apucături care nu prea ne fac cinste – ba mai mult, unele dintre ele ne pot pune în pericol locul acela drăguț și confortabil de la birou. Iată câteva dintre cel mai des întâlnite obiceiuri nesănătoase care ne afectează imaginea și prestația de la locul de muncă, așa cum apar ele în viziunea lui Kerin Brooks, autoarea cărții You Majored in What?: Mapping Your Path From Chaos to Career (un bestseller despre cum să nu aduni un teanc de diplome ca apoi să-ţi sufle vântul prin buzunare).
Pe ultima sută de metri – Dacă ești genul care își începe dimineața cu o cafea lungă și trei pauze de țigară, iar abia pe la prânz își verifică agenda, nu e de mirare că sunt proiecte pe care le dai gata în ultima zi sau chiar în ultima oră. E adevărat, studiile psihologice arată că unii oameni funcționează mai eficient în condiții de stres. Adrenalina îi ține activi și se descurcă rapid în situații limită, însă amintește-ți că e nevoie să fii atent la detalii sau să te confrunți cu membrii echipei tale înainte de a preda proiectul. Dacă faci totul târziu și în viteză, uneori vei fi nevoit să arzi niște etape importante care să afecteze atât produsul final, cât și relațiile de muncă.
Lipsa de cuvânt – tuturor ni se întâmplă, cel puțin o dată în viață, să facem estimări greșite sau să fim victimele unor circumstanțe ce nu ne permit să ne ținem promisiunea. Totuși, a face un obicei din a lua înapoi cuvântul dat echivalează cu a nu fi serioși. Cum ar fi ca angajatorul să te cheme la el în birou, să te laude pentru toate cele, ba chiar să îți promită o mărire de salariu, iar la ziua de încasare a banilor să vezi că nu s-a modificat nimic pe ștatul de plată? Cam aceeași frustrare o trăiește și el când angajații săi promit ceva și apoi se fac ușor că plouă.
Minciuna – deși poate fi echivalată cu lipsa de cuvânt, minciuna este chiar mai gravă decât lipsa de seriozitate specifică celor care își dau cuvântul prea ușor și degeaba. Este un act intenționat care demonstrează un grad mare de imaturitate psihologică și incapacitate de a accepta sau de a asuma realitatea ca atare. E adevărat că există șefi pe care e mai ușor să îi minți decât să le spui că profitul afacerii lor tocmai atinge nivelul mării, dar crezi că pe termen lung le faci un serviciu? Cu atât mai puțin îți faci ție un serviciu, în ochii lui… Și mai sunt apoi minciunile de la birou, vorbitul de rău între/despre colegi, micile bârfe care devin mai savuroase dacă se împănează cu câteva exagerări nevinovate. Ești sigur că tu crești o specie de minciună cu picioare de fotomodel? Nu de alta, însă într-o zi riști să se strice treaba și vei simți cum cei din jur văd la tine, înainte de calitățile profesionale, acel nas de Pinocchio pe care îl vei purta câte zile vei mai avea în firma aceea!
Lipsa de punctualitate – știm, dimineața toți se grăbesc, încurcând pe toată lumea. Totuși, a întârzia de fiecare dată și a face clienți importanți să te aștepte reprezintă o carte de vizită super-șifonată. Nu forța nota la maxim, uneori e mai bine să înveți din greșelile celorlalți, dar dacă nu te poți abține până nu afli de pe pielea ta, îți spunem noi acum ce riști – să pierzi un client și poate chiar job-ul minunat pentru care te-ai pregătit ani de zile! Da, din cauza amărâtei de cafele pentru care ai stat la coadă cu 5 minute în plus sau pentru că nu te puteai hotărî mai repede ce sacou să porți azi la birou.
Email-ul, un moft! E mai simplu să-ți iei o portavoce și să îi spui colegului tău ce are de modificat la powerpoint-ul pe care i l-ai dat de făcut. Totuși, există email-uri și alte mijloace de comuniare internă care fac lucrurile mai ușoare și mai comode (și mai puțin gălăgioase). Nu mai zic de mail-urile date clienților pe care te uiți o dată pe zi sau pe săptămână… Dacă e cazul tău, nu te mira că numărul celor care îți caută serviciile scade de la o lună la alta! Trăim într-o lume a comunicării rapide, iar email-ul, deși nu la fel de romantic ca porumbelul voiajor, este cel puțin la fel de important. Folosește-l!
Prietenos, dar doar pe Facebook! Să știi că oamenii aceștia lângă care petreci ore întregi la birou poate nu sunt la fel de frumoși, dar sigur sunt mai interesanți în realitate decât în pozele de pe facebook. Dacă suferi de sindromul prințesei izolate în turn, relațiile de serviciu nu vor nici pe departe roz. Evită să stai pe facebook, dând like-uri timide colegilor de muncă în loc să îi scoți la masă și să socializați ca niște adulți. E posibil să legați chiar prietenii, iar job-ul per ansamblu să devină cu totul altceva decât suferința comună la care vă supuneți pentru a vă duce existența.
Ieșiri nervoase – sunt zile când ne vine să aruncăm pe geam calculatorul și jumătate din echipă. Soluția nu este, din fericire, aceasta! Dacă știi că te calmezi doar urând ”de bine” strămoșilor celor din jur, poate ar fi necesar să servești câteva ore de management la furiei. Sau poate să folosești pauza de prânz pentru a face puțină mișcare – alergat, urcatul scărilor, tenis de masă etc. Fie că ești manager sau un simplu coleg de echipă, află că cei din jur nu sunt obligați să suporte sesiunile tale de tantrum și nici nu vor fi mai eficienți dacă îi supui la așa ceva. Adulții își pot regla emoțiile și nu dau de pereți cu cei din jur – nici la propriu, nici la figurat.
Gramatica a rămas la școală – după ce ne luăm diplomele de studii, mulți dintre noi ne canalizăm către un anumit domeniu de activitate. Totuși, a fi programator, designer vestimentar ori chimist nu te scutește de a pune mâna, din când în când, pe o carte de beletristică sau de gramatică. A vorbi corect este la fel de important cu a avea mâinile curate. Imaginează-ți cu cât interes te va aborda un client căruia îi întinzi mâna murdară sau îi vorbești în dezacorduri… Gramatica înseamnă educație, iar educație înseamnă încredere în experiența și pregătirea omului din față. Reclamă simplă, profită de ea!
Ineficiență – aici e buba cea mare pentru orice angajator. Fie că ești manager sau un executiv, CEO-ul tău nu se va arăta niciodată fericit dacă ești dezorganizat, vorbești mult sau dimpotrivă, spre deloc, ori pierzi timp cu lucruri pe care nu le duci niciodată la bun sfârșit. Timpul înseamnă bani și timpul pe care tu îl oferi este plătit de cel care te-a angajat. În schimb, el se așteaptă ca tu să îi aduci bani prin cunoștințele și expertiza pe care le pui în folosul său. Dacă ești cu capul în nori și mai degrabă încurci oameni și lucruri, nu-ți face vise prea mari cu privire la ce vei primi de Secret Santa…. S-ar putea să nu prinzi petrecerea de Crăciun cu colegii tăi!
Lipsă de încredere și negativitate – astenie de primăvară sau pisică bolnavă? Toți avem zile proaste… Dacă ești totuși cel care are 200 de zile proaste pe an (celelalte fiind în weekend), colegii și șefii tăi nu vor fi încântați. Serviciul nu este locul unde să ne plângem că ne-a părăsit iubita sau că avem insomnii. E ok să semnalizezi problemele, să ceri sfat, dar nu lăsa viața de acasă să îți afecteze rezultatele muncii. În plus, dacă ești de părere că totul e urât, greșit sau rău, că nu te descurci sau că lumea are ceva cu tine, întreabă-te dacă ai nimerit la job-ul potrivit. O stare de deprimare prelungită, sentimentul că nu te adaptezi la locul de muncă deși au trecut vreo 2-3 luni pot fi semnalele că nu ești acolo unde trebuie. Mai caută – fie alt job, fie alt terapeut.
În final, nu uita să fii optimist! Job-ul nu e mereu lapte și miere, conflictele sunt inevitabile, stresul face parte din meniu, dar toate acestea sunt provocări pe care orice profesionist le întâmpină. Descoperă-ți punctele tari, folosește-le cât mai des pentru a te promova și ține-ți aproape punctele slabe pentru a le slăbi și mai tare, până vei scăpa de ele. Nimeni nu e perfect, probabil vom păstra mereu câte un obicei care nu ne face mare cinste, dar e important să fim conștienți de ele și să nu colecționăm o mulțime de astfel de obiceiuri. O astfel de colecție ne poate costa job-ul! Cam scump, nu-i așa?