Sunt zile când lucrurile par să meargă pe dos! Întâlnirile cu echipa se lungesc mai mult decât ai vrea, angajații par prea puțin implicați, persoanele pe care te bazezi de obicei stau rezervate și trebuie să le scoți vorbele cu cleștele. Adevărul este că suntem oameni și nu putem pune un capac sub care viața noastră de dincolo de birou să stea ascunsă în cele 8 ore de lucru.
E aproape imposibil să te concetrezi sută la sută pe taskurile date de colegii de birou când ți-ai lăsat copilul cu bona, având febră 39 sau când știi că peste doar două ore te vei întâlni cu partenerul tău de viață pentru a lua o decizie cu privire la viitorul vostru împreună. Problemele personale nu pot fi lăsate în parcare dimineața și reluate seara, după ce ți-ai terminat programul. Cum să facem totuși astfel încât viața privată să nu ne invadeze obligațiile de serviciu, creând și mai multe probleme? Am câteva idei de împărtășit cu tine…
Sunt angajat, am probleme personale, vreau să fie totul bine!
Împărtășește cu măsură – Cu toții avem probleme! Nemulțumirile financiare, o sănătate mai șubredă sau pierderea cuiva drag reprezintă momente de încercare. Adulții știu însă diferența dintre a te plânge non-stop și a face față situației, căutând la ceilalți sprijin puțin emoțional, nu neapărat soluții. Nu e o rușine să spui colegilor de birou sau șefului că ai pățit ceva care te afectează și să te scuzi pentru micile greșeli sau pentru atitudinea mai rezervată.
Totuși, e o problemă dacă, în loc să lucrezi, ieși la fiecare jumătate de oră afară ca să vorbești la telefon, plângi pe sub birou sau îți oprești colegii din muncă pentru a le arăta ce sms răutăcios ți-a trimis fostul partener de viață! Dacă problema este atât de importantă încât nu te poți canaliza deloc pe sarcinile de serviciu, poate că ar fi mai bine să îți iei o zi liberă și să cauți o soluție! Șeful tău sau colegii de birou, oricât de prietenoși ar fi, nu sunt terapeuți și nici părinții care să te asculte cu orele și să te accepte oricum ai fi!
Emoțiile, exerciții de autocontrol – Fie că vorbim de furie, tristețe sau fericire, emoțiile intense sunt greu de controlat. Totuși, e necesar ca în spațiul profesional să nu devenim marionetele lor. Poate că tocmai ți s-a spart mașina și ți-au furat ceva scump sau poate că ai câștigat la loto și vrei să țopăi prin birou, plângând de fericire! Ține minte că oamenii din jur lucrează, iar a nu-ți stăpâni emoțiile deloc e un semn că nu ai același grad de maturitate cu cei care muncesc din greu în timp ce tu ești plătit/ă ca să… plângi.
Nu reprima chiar tot – Dacă a izbucni în plâns la fiecare două zile pentru că cine știe ce ți s-a mai întâmplat este una dintre extreme, cealaltă extremă o reprezintă detaşarea completă de viața ta personală. Nimeni nu se așteaptă să râzi cu gura până la urechi dacă tocmai ți-a murit pisica și să fii de 10 ori mai productiv când o durere de măsea te face să te urci pe pereți.
E sănătos și eficient pentru toată lumea să exprime ceea ce simțe. Dacă ai o problemă și ai senzația că te împiedică să îți faci treaba, vorbește despre ea cu cei din jur. În pauza de masă sau între două ședințe, împărtășește ceea ce ai pățit colegilor de muncă. Și spune-le că nu aștepți de la ei compătimire sau soluții miraculoase, ci că ai nevoie, pur și simplu, să te descarci puțin. Vei fi uimit/ă să vezi că un exercițiu de exprimare sinceră naște empatie și chiar prietenie. În fond, oamenii din jurul tău au fost sau vor fi cândva în poziția ta și ceea ce trăiești tu este o experiență de viață care îi ajută și pe ei dacă sunt făcuți părtași la ea.
Cere ajutor – Poate ești genul de persoană care preferă să țină în ea și, chiar dacă mai are puțin până la comă, nu s-ar plânge deloc. E admirabil că ai atâta ambiție și putere de control, dar este mai sănătos pentru tine și pentru afacerea pentru care lucrezi să îți prioritizezi problemele. Chiar dacă te apasă un deadline, faptul că ai temperatura 40 și ascunzi acest lucru nu ajută pe nimeni.
Oamenii din echipa ta au nevoie să știe dacă se pot baza pe tine și dacă îți poți tura motoarele la maxim. E un gest de maturitate să recunoșatem că uneori nu suntem în apele noastre. Dacă treci printr-un divorț și suferi foarte mult, poate ai nevoie de mai mult decât ieșiri cu prietenii și bancuri trimise de colegi pe Facebook pentru a te ajuta să faci haz de necaz. Cere ajutor profesionist! În unele firme există un consilier psihologic, iar dacă nu e și cazul firmei la care lucrezi, ar fi cinstit să vorbești cu șeful tău și să îi întrebi dacă pachetul tău de bonusuri nu ar putea include și servicii de consiliere psihologică. Un angajat liniștit este un angajat bun, iar un manager care știe valoarea oamenilor din compania sa și importanța lor pentru evoluția afacerii nu va trece cu vederea o astfel de cerere.
Sunt manager, angajații au probleme personale, nu vreau ca afacerea să sufere
Dacă nu cumva ești un manager dintr-o carte SF, atunci știi că nu lucrezi cu roboți. Oamenii din echipa ta au viață și dincolo de biroul confortabil pe care l-ai pus la dispoziția lor. Au familii, pasiuni, activități în care se implică după orele de program și, implicit, probleme legate de acestea. Cum să faci ca afacerea ta să nu se înece sub potopul de probleme personale care apar inevitabil în viața lor (ca și în a ta)?
Ascultă – Fără a face pe Zâna Bună care lăcrimează la fiecare povestire tristă și care se arată dispusă la a rezolva problemele tuturor înainte de a afla bine despre ce e vorba, încearcă să fii un ascultător empatic. Dacă vezi că un angajat n-a scos un cuvânt la o ședință deși, de obicei, nu îi tăcea gura deloc sau dacă secretara ta plânge de două zile și clienții au început să te sune pe numărul personal pentru că ea nu mai răspunde la telefonul din birou, înseamnă că e cazul să faci un exercițiu de empatie și de ascultare activă. Invită angajatul la o discuție prietenească, nu pune întrebări prea personale și arată-te înțelegător. Uneori avem nevoie doar de un om care să ne asculte, iar angajații apreciează când șeful lor arată că este capabil să facă acest lucru în cel mai omenește mod posibil.
Împărtășește! Fără a face din discuția cu angajatul un show tabloid, implică-te atât cât poți în problema sa. Dacă ai o experiență similară spune-i ce a funcționat în cazul tău și încurajează-l să creadă că va găsi o soluție. Evită să dai sfaturi, dar recomandă-i un life coach sau un consilier dacă vezi că se arată interesat de astfel de servicii de suport. Nunațează faptul că ai mare încredere în astfel de servicii și că i le recomanzi tocmai pentru că îți pasă de el. Punând astfel problema, eviți ca el să resimtă invitația ta ca pe o obligație în plus care, dacă ar fi declinată, i-ar aduce o bilă neagră din partea ta. O altă idee este să ai la dispoziție un consilier psihologic în firma ta sau să închei un contract cu un provider de astfel de servicii unde să îți trimiți angajații. Avantajul unui astfel de contract este și cel că, din când în când, poți primi traininguri și workshopuri de dezvoltare personală pentru toată echipa.
Ușurează-i sarcinile – După cum știi, e foarte greu să fii eficient când ești bolnav, de exemplu. Dacă unii angajați n-au mai răcit de 10 ani sau duc cu brio răceala pe picioare, alții nu sunt la fel de norocoși. Arată-te flexibil și nu face din frecvența răcelilor un criteriu de concediere, ci contribuie la binele angajaților și al firmei modificând pentru o scurtă perioadă condițiile de lucru pentru angajatul acela – fie să lucreze mai puține ore, cu condiția de a recupera ulterior, fie să lucreze de acasă, fie să aibă un orar flexibil. În acest fel, nu doar că angajatul va fi motivat să își facă sarcina bine (se va simți îndatorat față de tine, care te-ai arătat înțelegător), dar nu va uita niciodată că are ca șef de echipă un om cu suflet! Totuși, subliniază faptul că acest stil de lucru nu va deveni o obișnuință și stabilește de la bun început pentru cât timp îl veți păstra.
Țineți legătura și ajută-l să se reintegreze. Dacă un angajat a lipsit o perioadă, este necesar ca în timpul absenței sale să îl suni pentru afla cum se simte, când estimează că va reveni și, evident, pentru a te oferi să îl ajuți cu ceea ce poți. În acest fel, crești gradul de încredere și dai dovadă că știi să cultivi legătura cu oamenii din organizația ta. La întoarcere, ajută-l pe angajat să se reobișnuiască, nu îi turna pe birou un camion de dosare și trei pagini de deadline-uri, ci dă-i puțin timp să reintre în normal, eventual roagă un coleg de-ai săi să-l ajute să recupereze.
Un angajat de care îți pasă e un angajat căruia îi pasă de afacerea ta. Numai cu astfel de angajați afacerea ta poate evolua, iar oamenii alături de lucrezi se pot numi echipa ta! Prețuiește-i împreună, ca pe o echipă, dar și individual!