Organismul uman este conceput sa functioneaze atat de natural incat imediat dupa un esec atrage furia, paralizand increderea, locul acesteia fiind luat de teama unei alte nereusite. Reactia este mai degraba una fiziologica, decat psihologica.
Ca vorbim de examene, subiect ce tine acum titlurile intregii mass-media, de profesii, familie, sentimente, prietenie etc. esecul face parte din viata tuturor. Sigur ca este “digerat” in mod diferit de fiecare individ in parte. Dar, prima reactie este aceeasi pentru toata lumea. Aduce indoiala, tristete, manie, potrivit Pipelette. Pentru a iti restabili moralul, ca sa poti continua pe drumul vietii, trebuie sa iti recapatati increderea in sine, sa pui in miscare fortele motrice, in scopul declansarii actiunilor pozitive. Iata cateva tehnici menite a te revigora, dupa inregistrarea unui insucces, propuse de psihologi.
1. Invata sa comunici.
Este foarte important sa iti exteriorizezi sentimentele, eliberandu-te de cele care nu iti fac bine (furia, mahnirea, frustrarea), pentru a merge inainte.
2. Alunga depresia.
Nu ramane prea mult timp in starea depresiva, reactioneaza rapid, nu da inapoi si nu “pedala” obsesiv pe esec. Cauta oportunitati de a depasi micul obstacol.
3. Vezi esecul ca pe o lectie.
Te poate ajuta sa nu mai faci aceeasi greseala, sa identifici care iti sunt lacunele si, mai ales, sa le acoperi.
4. Stai de vorba cu oamenii pozitivi.
Evita contactul cu persoanele pesimiste ce nu fac altceva decat sa te descurajeze, confirmandu-ti nereusita. Asculta-le pe cele capabile sa iti dea sfaturi utile, pentru a iesi din impas.
5. Priveste spre viitor.
Intoarcerea in trecut nu e potrivita in asemenea momente (“despicarea firului in paisprezece”), de aceea faci proiecte, revizuieste-le pe cele pe care le aveai planuite.
6. Nu generaliza situatia.
Acceptarea esecului nu semnifica extrapolarea situatiei, dar n-o generaliza. Un esec priveste un anumit eveniment si nu persoana ta. A rata o data, nu presupune a se intampla mereu acelasi lucru.
7. Nu da vina pe altii.
Daca vei invinovati o terta persoana sau o anumita stare de fapt, acest comportament nu iti permite valorizarea esecului si el te va urmari toata viata.
8. Considera succesul ca rod al efortului.
Admitand ca numai invatand cum sa reusesti in viata, ascultand opiniile altora, socializand, adaptandu-te conditiilor actuale, vei elimina confuzia in care te poti afla la un moment dat.
9. Fixeaza-ti clar obiective.
In caz de esuare intr-o anumita etapa sau in ansamblul tuturor obiectivelor propuse, analizeaza cu atentie care ar fi cauzele principale si ia-o de la capat.
10. Esecul vazut ca o reusita.
Pare un nonsens, dar te-a ajutat sa iti testezi limitele si sa gasesti mijloacele necesare de a depasi toate obstacolele. Priveste esecul ca o lipsa de curaj si nu ca un scop. Redefineste-l ca un palier spre succesul dorit.
după așa mobilizare, sigur nu se mai teme nimeni de nimic.
spor-t! 🙂