Știu că proverbul ”Cine se scoală de dimineață, departe ajunge” a fost repetat de atâtea ori, încât nu numai că și-a pierdut adevărata semnificație dar au apărut și o serie de variante mai mult sau mai puțin hazlii de genul: ”Cine se scoală de dimineață, s-a culcat devreme”, sau ”Cine se scoală de dimineață, nu poate dormi” ori ”Cine se scoală de dimineață, va fi obosit toată ziua”, și multe altele. Oricât am râde noi, oamenii secolului XXI, de acest sfat bine intenționat din popor, obiceiurile zilnice ale oamenilor de mare succes, ne dovedesc că cei bătrâni au avut dreptate iar matinalii chiar reușesc să atingă culmi nebănuite ale reușitei profesionale și sociale.
”Dimineața devreme”
Nu …. nu cu moderatorii TV autohtoni, ci cu nume sonore ale mediului de afaceri precum Craig Newmark, Matt Ouimet, Anna Wintour sau Michelle Gass. Toți acești oameni de succes se trezesc cu mult înainte de răsăritul soarelui, iar pe când angajații lor se îndreaptă amețiți de somn către bucătărie pentru prima porție de cofeină a zilei, acești ”campioni” au deja mintea limpede și sunt gata de acțiune. Îți vine să crezi că persoana care face legea, în lumea modei își începe ziua cu o partidă matinală de tenis disputată la ora 5 a.m., sau că regina absolută a cafenelelor este în picioare încă de la 4:30 a.m., pentru a face jogging? Matt Ouimet (CEO a Cedar Fair Entertainment) este primul care ajunge la birou la ora 6 a.m., deoarece spune el, liniștea care îl înconjoară îl ajută să mediteze, să se concentreze asupra problemelor importante și să răspundă email-urilor primite fără a fi întrerupt în permanență de subalternii săi.
”Ziua bună se cunoaște de dimineață”
Primele momente ale zilei sunt cruciale pentru dispoziția sufletească. Acțiunile din acest interval de timp te transformă fie într-o persoană plăcută, plină de idei alături de care toți vor să lucreze, fie într-o ființă morocănoasă, ursuză și lipsită de eficiență. Dacă fiecare dimineață se desfășoară după tiparul: un duș rapid, o țigară și o cană de cafea în timp ce te îmbraci și îți aduni dosarele răvășite pe masa din sufragerie, un covrig ronțăit în fugă la volan sau în stația de tramvai, o cursă contra-cronometru până la birou, încununată de o prăbușire dramatică în scaun în momentul în care ajungi la locul de muncă și care simbolizează ”victoria” ta asupra timpului, atunci este cazul să adopți obiceiurile matinale ale oamenilor de succes.
Meditează
Nu sări din pat la primul țârâit al alarmei dar nici nu te întoarce pe cealaltă parte ca să mai furi câteva minute de somn. Acesta este cel mai potrivit moment al zilei ca să îți stabilești planul de atac și să te hotărăști ce strategii să adopți pentru a rezolva problemele de locul de muncă sau pentru a-ți impulsiona afacerea. Rememorează-ți scopurile și obiectivele și elimină din agenda zilei activitățile inutile dar mari consumatoare de timp (de exemplu, navigarea pe site-uri web sau ”sesiunile” de chat cu prietenii virtuali în timpul programului de muncă). Laura Vanderkam, autoarea cărții ”Ce fac oamenii de succes înainte de micul dejun”, ne sfătuiește să ne începem ziua într-un mod distractiv, prin punerea la punct a unei liste intitulate ”Ce NU trebuie să fac azi.”
Menține-te în formă!
Mulți angajați se plâng de faptul că oboseala îi împiedică să ajungă la sala de sport după orele petrecute la birou. Așadar, de ce să aștepți până la ora 18, ca să faci un lucru atât de necesar precum exercițiile fizice. E adevărat că majoritatea sălilor de fitness se deschid de abia la orele 9 sau 10 dimineața, dar cine te împiedică să mergi cu bicicleta, să îți plimbi câinele sau să faci 20 de minute de jogging la 5:30 a.m.? Nu numai că tot parcul va fi al tău, dar poți să încerci și lucruri un pic mai năstrușnice cum ar fi mersul pe role, kangu-jumps sau niște mișcări de Tai-Chi, care practicate la orele după-amiezii, sigur ar atrage atenția nedorită a zeci de curioși.
Mic-dejun în familie
Nutriţioniştii ne sfătuiesc să nu ”sărim” peste cea mai importantă masă a zilei. Nu aștepta cina pentru a avea o discuție cu partenerul de viață sau copiii. Un fruct, o felie de pâine prăjită cu marmeladă, un ceai cald, o cafea cu mult lapte, o glumă, o îmbrățișare și problemele ce te așteaptă la birou, par a fi mai ușor de înfruntat.
Informează-te
Înainte de a pleca de acasă, alocă-ți câteva minute pentru a citi presa scrisă, cea online sau pentru a urmări emisiunile de știri de la televizor. Nu doar că vei fi la curent cu ultimele noutăți dar poate vei găsi idei și perspective care să te inspire.
Învață să eviți traficul de la orele de vârf ale dimineții
Aglomerația din trafic sau din stațiile de tramvaie și autobuze ne încarcă pe toți de energie negativă, oboseală și anxietate. Toate acestea pot fi evitate dacă pornești de acasă cu zece, cincisprezece minute mai devreme. Nu cred că mai are rost să îți spun cum se circulă pe un bulevard la ora 7 a.m. și cum stau mașinile bară la bară pe același bulevard o jumătate de oră mai târziu. Dacă locuința ta este aproape de locul de muncă, mergi pe jos. În acest fel, te menții în formă și eviți o serie de situații cauzatoare de stres.
Acordă prioritate sarcinilor dificile sau neplăcute
Când ajungi la birou, este bine să rezolvi cele mai neplăcute și urgente sarcini în primele ore ale dimineții. Proiectele ce implică termene limită trebuie ”atacate” de cum te-ai așezat la birou. Astfel, ți ”se va lua o piatră de pe inimă” și te vei putea concentra pe realizarea altor proiecte mai interesante și mai ușor de abordat. Nu trebuie neglijat nici faptul că dimineața creierul este mult mai odihnit, deci sunt șanse mult mai mari să găsești soluția de care ai nevoie pentru a-ți atinge scopurile. Ești total neinspirat dacă folosești aceste minute prețioase ca să citește mail-urile și mesajele primite de la prieteni sau alți cunoscuți.
Este adevărat că fiecare om este diferit și că sunt mulți cei care susțin că sunt mult mai eficienți seara, dar să nu uităm că omul a fost programat biologic să lucreze ziua și să se odihnească noaptea. Oamenii de succes știu că ritualurile mărunte de ajută se realizezi lucruri mărețe. Așadar, tu cum îți folosești diminețile?