Știi când să ai încredere în instinctele tale?

instinct

Ca om de afaceri, ești nevoit să găsești constant idei de noi de pus în aplicare. Tu te ocupi de crearea unei lumi noi (o lume care încă nu există) și cea mai importantă resursă spre succes o reprezintă instinctele tale. Antreprenorii trăiesc o viață în care se bazează pe deciziile luate în fiecare moment. Este acel angajat bun pentru companie? Ar trebui să te asociezi cu o altă firmă? Va fi atins target-ul financiar pentru anul care vine?

Toate aceste decizii sunt complexe pentru că trebuie ținut cont de mai mulți factori care se schimbă destul de des. Pentru a putea lua decizia corectă trebuie să fii atent la toate opțiunile pe care le ai în față și să alegi varianta cea mai rezonabilă.

Totuși, mai există o metodă de a rezolva unele probleme și ne referim aici la simpla ideea de a privi cu încredere și pozitivism instinctele tale. De multe ori s-ar putea să te simți prost dacă îți asculți sentimentele de care ai parte când trebuie să iei anumite hotărâri. Asta se întâmplă pentru că oamenii simt că deciziile lor trebuie să fie bazate pe fapte, nu pe intuiție. Important este să știi când să ai încredere în ceea ce simți și când să eviți anumite stări. Tu știi când trebuie să ai încredere în instinctele tale?

Crezi că te cunoști?

De ce îți place un anumit tip de mâncare? De ce te simți atras de unele persoane? De ce faci aceleași greșeli încontinuu? Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de instinctele pe care le au și nici nu înțeleg complet de ce iau anumite decizii. Nu poți să ai încredere în instinctele tale dacă nu șii ce încearcă acele sentimente să îți spună. Unii oameni se cunosc mai bine și astfel au mai multe motive pentru a se încrede în impulsurile pe care le au.

Instinctele depind de situația pe care încerci să o rezolvi

Fiecare persoană are instincte diferite și fiecare om trebuie să știe la ce se pricepe. Poate că ești bun la a prinde o minge, dar nu te pricepi la a-ți alege partenerii de afaceri. Totul depinde de situația în care te afli.

Ține minte că unele reflexe sunt mai bine antrenate decât altele. De exemplu un pictor s-a “antrenat” luând diferite cursuri pentru a vedea ceea ce mulți oameni nu pot observa. A avea încredere în instictele tale antrenate este un lucru, dar a te baza pe simple impulsuri pe care nu le-ai mai simțit, este un alt lucru. Ideea de “ai încredere în instinctele tale” se aplică doar când ai reflexe bine “antrenate”.

O gândire bună rezultă din greșeli care provin dintr-o judecată proastă

Pentru a-ți dezvolta instinctele ai nevoie de practică, iar asta înseamnă să faci greșeli din care poți învăța. Trebuie să experimentezi cu impulsurile tale, dar de asemenea să nu te încrezi în judecata ta. De fapt, ai nevoie de instincte pentru a putea știi cum să-ți interpretezi propriile impulsuri și, da, asta este complicat.

Vrei să știi când trebuie să ai încredere în instintele tale pentru a avea o afacere de succes? Atunci citește pașii următori:

1) Întreabă-te cum te face să te simți problema respectivă

Când ai parte de lucruri care par să îți fie familiare, atunci acestea generează sentimente pozitive. Această stare de familiaritate provine din a observa ceva ce în trecut ți-a plăcut sau chiar a observa ceva ce seamană cu un anumit detaliu care te-a făcut să te simți mulțumit sau fericit.

Sentimentele negative sunt generate de situații opuse. Lucrurile necunoscute, lucrurile la care nu te poți gândi sau care necesită multă analiză și situațiile care nu sunt asociate cu stări pozitive îți pot genera idei care o să-ți afecteze gândirea într-un mod negativ. Analizează ceea ce simți și află motivele acestor stări pentru că trebuie să afli de ce reacționezi într-un anumit mod și nu altfel.

2) Analizează câte și ce detalii cunoști despre subiectul respectiv

În momentul în care analizezi cu atenție o anumită situație, două lucruri importante se pot întâmpla. În primul rând, vei avea tendința de a te concentra pe mai multe detalii și asta contează deoarece de multe ori este greu să ții pasul cu multe informații.

În al doilea rând, în urma analizei tale vei descoperi lucruri de care este mai ușor de discutat și acestea contează. De multe ori este mai simplu să rezolvi probleme despre care poți vorbi decât probleme pe care nu le poți menționa într-o conversație.

Dacă pui toate aceste detalii la un loc, atunci te afli într-o situație în care trebuie să extragi informațiile necesare din mai multe surse și în care trebuie să te încrezi în instinctele tale pentru a alege acele detalii care contează în luare unei decizii importante.

3) Determină lucrurile care îți influențează părerea

Cel mai mare pericol în luare unei decizii este informația care îți oferă sentimente ce pot fi manipulate. Familiaritatea este un exemplu bun pentru că multe ori un anumit lucru îți va părea cunoscut pentru că te-ai mai întâlnit cu el sau cu sentimentul oferit în trecut, iar asta îți influențează sentimentele.

Totuși. în lumea modernă în care trăim, majoritatea oamenilor sau companiilor îți manipulează experiențele prin care treci cu ajutorul reclamelor, evenimentelor sau cu ajutorul diferitor produse. Astfel, sentimentele pozitive pe care le simți apar din familiaritatea care a fost indusă de alte persoane care vor să îți influențeze instinctele și opiniile.

Mike Germano, co-fondatorul companie Carrot Creative,  este de părere că antreprenorii de succes trebuie să își urmeze instinctele. Dacă nu poți să dormi noaptea pentru că nu poți să ignori o idee care îți atrage atenția, atunci înseamnă că impulsurile tale îți spun ceea ce trebuie să faci.

Acest instinct îți afectează modul în care gândești și felul în care lucrezi. Germano a mai adăugat ideea că instinctul este de fapt o pasiune deghizată ca o simplă idee. În momentul în care acționezi urmărind anumite idei, atunci înseamnă că îți pasă cu adevărat și că ai șanse mai mari să ai dreptate și că dacă muncești mult vei putea avea parte de succesul dorit.

Oamenii nu se nasc cu instinctele necesare dezvoltării unei afaceri, aceste lucruri se învață în timp. Când ești înconjurat de un anumit grup de persoane sau de o anumită idee, atunci mintea ta va atrage rapid toate acele cunoștințe pe care le descoperi. Instinctele tale devin astfel alegeri informate.

“Toate regulile sunt create de cineva care a avut anumite impulsuri acum mulți ani înaintea ta.” a adăugat Germano. Liderii care au încredere în instinctele lor vor fi acei oameni de succes care vor stabili noile reguli; vor fi acele persoane care vor anticipa si vor rezolva problemele de mâine. Trebuie să înveți să privești asupra ideilor tale într-un mod necenzurat și să îți dai voie să ignori regulile pe care toată lumea le respectă.

Poate că cel mai important lucru este să dai voie ideilor tale să se schimbe. În momentul în care acționezi conform impulsurilor tale, trebuie să fii flexibil la modalitatea de implementare a anumitor proiecte. Ceea ce ai început ieri sau acum o săptămână, poate să fie complet diferit astăzi. Instinctul de bază e același, însă ideile s-au schimbat și au evoluat.

Încearcă să asculți părerile asociaților sau angajaților tăi și să observi cum aceștia reacționează la anumite schimbări. Este mult mai ușor să ai încredere în instinctele tale dacă îți oferi libertatea de a te adapta. Uneori este bine să te bazezi pe impulsurile tale, dar trebuie mereu ținut cont de situația în care te afli și de modul în care judecata îți este afectată de anumiți factori.

Nu uita că antreprenorii de succes trebuie să se folosească de toate resursele pe care le au la dispoziție pentru a rezolva proiectele cu care se confruntă. Nu este ușor să uiți uneori de anumiți factori și să te lași ghidat doar de sentimente, dar uneori este nevoie să privești totul într-un mod pozitiv pentru a atinge rezultatele la care speri.