Știi să fii fericit la muncă?

happy-workingIndiferent cât de mult îți place ceea ce faci, ajungi în punctul în care stresul și programul prelungit încep să își spună cuvântul. Astfel apar o grămadă de griji și ajungi să te simți nefericit și poate chiar depresiv.

Trage aer în piept și nu te gândi că poate ți-ai greșit cariera, pentru că asta este o măsură prea drastică. Dacă dimineața te trezești fără chef de viață și dacă simți că actualul loc de muncă nu te mulțumește, atunci poate este timpul să înveți să fii fericit cu job-ul actual.

1)  Dimineața îți aparține!

Ce faci dimineața? Te trezești, te îmbraci și alergi pe ușă cu o felie de pâine în mână? Dacă răspunsul este da, atunci nu este ok. De ce? Pentru că dimineața este a ta și trebuie să profiți de puțin timp cu tine înainte de a porni spre muncă. Indicat este să te trezești cu cel putin o oră înainte de a pleca pentru a nu grăbi lucrurile.

Este bine să ai o agendă în care îți notezi toate activitățile zilei, deoarece în acest mod nu vei avea parte de multe suprinze neplăcute la muncă (și organizarea este mereu un punct forte al unui angajat de succes). Studiază planul zilei dimineața în timp ce îți bei cafeaua.

Nu uita să faci un duș cald și relaxant înainte de pleca de acasă pentru că te vei calma instant. Eliberează-te de stres înainte ca acesta să apară.

2) Problemele personale rămân personale

Mulți oameni fac greșeala de a amesteca problemele personale cu cele apărute la job (sau invers) și din această amestecătură nu poate rezulta decât o persoană dezamagită și fără chef de viață. Trebuie de asemenea să analizezi cât și dacă dramatizezi când ai o problemă.

Gândurile negative au tendința de a crea o întreagă poveste în mintea noastră, însă tu trebuie să alungi ficțiunea și să privești situația altfel pentru că s-ar putea să reacționezi exagerat

3 ) Învață să iubești ceea ce faci

Poate că nu îți place foarte mult actualul loc de muncă sau poate că nu crezi că este ceva de plăcut, dar nu este chiar atât de rău. Oprește-te și gândește-te la tine și la ceea ce îti place să faci: la ce știi că te pricepi, iar apoi încearcă să faci zilnic un lucru care te încântă.

O să fii mult mai fericit dacă o să înveți să te îndrăgostești de fiecare zi, iar astfel nu vei mai crede că job-ul tău este este groaznic.

4) Nu sta doar la birou!

Sedentarismul poate apărea rapid când job-ul tău implică muncă de birou, dar nu trebuie să stai lipit de scaun. Ridică-te și “vizitează” alți colegi. Nu ești singur la job și este bine să vorbești cu restul.

Socializează, râzi și nu încerca să schimbi anumite reacții ale celor din jur doar pentru că nu ți se pare ok ce fac unii. Evită conflictele și rezolvă-le pe cele apărute, dar nu crea altele!

5) Folosește-te de feedback și gândește pozitiv

Ai momente în care te gândești că șeful tău nu îți oferă feedback-ul de care ai nevoie? Haide să privim lucrurile altfel: dacă tu ești sigur de ceea ce faci și dacă ai o atitudine pozitivă, nici măcar nu ai nevoie prea des de o analiză din partea șefului.

În cazul în care ai devenit nesigur pe munca depusă, atunci nu vei mai avea rezultate la fel de bune, deci da, vei avea nevoie de feedback. Gândește-te la cum ai putea să îți schimbi modul de lucru și apoi discută cu șeful tău despre asta; spune-i de ce ai nevoie pentru a avea rezultate mai bune la muncă.

După cum am scris mai sus, este de preferat evitarea unei atitudini negative pentru că asta îți va afecta munca. Avem o propunere pentru tine: de fiecare dată când un gând negativ îți trece prin minte, gândește-te automat la ceva pozitiv. Rezultatul îl vei vedea abia după câteva săptămâni dacă vei face asta constat, însă vei observa cu siguranță efectele.

6) Ai nevoie de pauză

Este foarte important să îți dai seama când creierul tău cere o pauză. Chiar dacă îți place job-ul tău, stresul își va spune cuvântul iar corpul îți va ceva încet. Este bine bine să iei pauze atunci când te simți doborât de muncă deoarece poți ajunge nervos și nefericit.

7) Dacă nimic nu funcționează, este timpul schimbării

În cazul în care nicio idee din cele prezentate mai sus nu te fac să te simți mai bine, atunci rămâne o singură variantă: un alt loc de muncă te va face mai fericit. Un job care te face să te simți trist, depresiv și frustrat, nu este un loc bun pentru starea ta de spirit.

Trebuie să te gândești și la fericirea ta, iar dacă nici măcar nu mai poți să zâmbești la job, atunci este timpul unei schimbări. În majoritatea cazurilor, mediul de lucru de la birou nu se prea schimbă așa că poți să zâmbești în secret în timp ce își cauți alt loc de muncă. Nu va trece mult timp până când vei putea să zâmbești larg cu foaia demisiei în față.

Nu uita, schimbarea locului de muncă sau a carierei este ultima decizie și poate cea mai importantă, dar trebuie să acorzi o șansă actualului job.  Poate că lucrurile nu sunt atât de rele precum crezi și poate că este loc de mai bine. orice hotărâre ai lua, pune pe primul loc starea ta de spirit pentru că la final de zi, cel mai mult contează cum te simți.