Trebuie să recunoști: indiferent dacă îți angajezi primul stagiar sau dacă ai un program mai mare destinat tinerilor, ești cu siguranță agitat pentru că nu știi ce va urma. Un tânăr fără niciun pic de experiență care urmează să lucreze în firma ta pentru câteva luni poate distrage atenția celorlați angajați.
Nu este ușor să te descurci cu stagiarii, dar organizarea unui astfel de proces este benefică atât pentru tine, cât și pentru studenții care se vor alătura echipei tale pentru o anumită perioadă de timp. În continuare îți vom oferi câteva idei despre cum poți să faci față angajaților tineri fără experiență.
1) Cunoaște-ți stagiarul
În primul rând trebuie să înțelegi că cel pe care tu îl ai acum în fața ta se află la primul job “adevărat”. Va fi timid, se va simți intimidat și nu va da răspunsurile pe care tu le aștepți. Ce e de făcut? Pornește discuția încet și discută despre școală, despre interesele pe care le are sau despre ce își dorește de la cariera sa.
2) Explică-i despre ce e vorba
Nu ești obligat să îi oferi un job full-time după terminarea perioadei de internship și nu trebuie să te simți vinovat dacă firma ta nu își permite să facă angajări momentan. Corect este să-i explici tânărului din fața ta acest aspect pentru a nu avea anumite așteptări. Tu îi oferi șansa de a căpăta experiență folositoare pe viitor așa că asigură-te că îl înveți lucruri importante.
3) Stagiarul tău nu trebuie să stea degeaba
Cu siguranță ai multe proiecte care își așteaptă rândul. Este timpul să le scoți din sertar și să îi dai de lucru tânărului care nu știe de unde să înceapă. Rezolvând diferite proiecte, stagiarul va învăța să se concentreze mai bine, dar nu îl aglomera cu multe lucruri pentru că nu le va face față. Lasă-l să se ocupe de proiecte micuțe, ușoare, dar care îi vor dezvolta încrederea. Astfel tu vei afla care îi sunt slăbiciunile, dar și calitățile.
4) Ai grijă cu deadline-urile
Studentul pe care tu l-ai angajat nu este obișnuit cu termenele limită și nu știe să se descurce prea bine de unul singur. Este bine să setezi deadline-uri pentru perioade scurte de timp pentru a putea verifica mai des ce face și cum se descurcă. Nu este bine să îl lași pe cont propriu pentru că s-ar putea să nu rezolve totul cum trebuie.
5) Încurajează-l să pună întrebări
Poate că nu știe când are voie să pună întrebări sau dacă poate să facă asta. Dacă tu ești persoana care se ocupă de el, atunci oferă-i câteva secrete despre cum trebuie să procedeze în anumite situații. Spune-i că întrebările îl pot salva de mult timp pierdut aiurea, iar când știe exact ce are de făcut, rezolvarea unui proiect va decurge mai rapid.
6) Nu petrece tot timpul cu el
Mulți manageri nu știu cât timp trebuie să acorde stagiarilor. Indicat este să ai o discuție cu el despre ce face cam o dată pe săptămână. Trebuie să-i acorzi timp pentru a se învăța să se descurce de unul singur.
Nu este nevoie să-l verifici în fiecare zi și amintește-i că se află la firma ta pentru a căpăta acele cunoștințe de care va avea nevoie la un loc de muncă permanent.
7) Trebuie să știi când este timpul să închei internship-ul
Cel mai groaznic lucru pe care l-ai putea face este să nu îi spui când este timpul să plece și să prelungești tot procesul poate chiar fără a-l plăti.
Nu contează dacă stagiarul s-a descurcat foarte bine, explică-i de ce nu poate fi angajat și încurajează-l să își găsească un job entry-level ok (sau poate un alt internship plătit). Redactează o scrisoare de recomandare și dacă chiar consideri că își face treaba bine, atunci poți să te interesezi printre cunoscuți și să afli dacă cineva face angajări. Nu îl lăsa complet singur pentru că îi va fi oarecum greu să prindă un job bun.
După cum am scris mai sus, angajarea unor stagiari poate să fie ceva de care nu ești convins. Asigură-te că ești pregătit să primești în firmă o persoană (sau mai multe) fără experiență, care nu știe să se descurce cu diferite proiecte și care are nevoie de ajutor mai des decât un angajat obișnuit. Nu este ușor, însă dacă tu și stagiarul tău faceți o echipă bună, atunci compania ta va ieși în evidență față de restul, dar ai grijă ca tinerii să plece cu anumite cunoștințe necesare pe viitor.